34 ország több, mint 150 atlétája indul Tatabányán a Magyar Nagydíjsorozat első versenyén

Lesti Diána, Spiriev Attila, Deutsch Péter

Pár lépésre a június 5-én, délben kezdődő Magyar Nagydíjsorozat első állomásának helyszínétől, a tatabányai Sport Hotelben tartotta sajtótájékoztatóját a szervezőbizottság, melyen részt vett Deutsch Péter, a szervezőbizottság elnöke, Spiriev Attila, a verseny sportigazgatója, Sámuel Botond, a Tatabányai Sport Club elnöke és Lesti Diana, a helyi egyesület távolugrója.

Sámuel Botond, klubelnök kiemelte, nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy ilyen rangos sporteseménynek adhat otthont a város és az egyesület, melynek előzményének tekinthető a 2019 júniusi Hopp-Parádé. A pandémia miatt a 2020-as esztendő kimaradt, de a június 5-i Magyar Nagydíj mellett, 2021. június 29-én a város – a Grosics Gyula Stadionban – ugrógálának adhat otthont, ráadásul – a kedvező átoltottsági adatok miatt – nézők előtt, ahogy a június 5-i nagydíjra is várják a közönséget.

Deutsch Péter, a szervezőbizottság elnöke #atletavagyok kampánnyal kezdte mondandóját, melynek mögöttes tartalma messze túlnyúlik a versenyen, hiszen 2018 decemberében nyerte el a Magyar Atlétikai Szövetség a 2023-as világbajnokság rendezési jogát, mely a világ három legnézettebb sporteseménye között szerepel.

– Nincs annál fontosabb, mint hogy a következő két évben előkészítsük azt, hogy minél több magyar atléta szerepeljen sikeresen a hazai rendezésű világbajnokságon, mely fontos eszköze a 2020-ban elindult sportágfejlesztésnek, a Kiemelt Atlétikai Programnak,  mely egyedülálló, hiszen most beszélhetünk először éveken átívelő atlétikai fejlesztési programról.

Az elnök beszélt arról, hogy 2019-ben nemcsak nevet váltott a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF ⏩WA), hanem sok, az atlétikát meghatározó rendszer tekintetében is döntést hozott. Többek között átalakította az egynapos versenyek stratégiáját, így elindult a World Continental Tour-sorozat, melynek három szintje van, és Magyarország már ettől az évtől két bronzfokozatú versenyt rendezhet. (Tatabánya, június 5., Budapest, Lantos Mihály Sportközpont, augusztus 24. A szerk).

– Rendkívül fontos számunkra, hogy a magyar atléták számára nemzetközi mezőnyben, professzionális körülmények között biztosítsunk versenyzési lehetőséget, ahol hazai közönség előtt gyűjthetnek világranglistapontokat.

Deutsch Péter felidézte a tatabányai atlétika olyan kiválóságainak emlékét, mint Kiss Antal, Pálóczi Gyula – akik sajnos már nincsenek közöttünk – és Sterk Katalin, aki ígérte, hogy ellátogat a versenyre.

Spiriev Attila, a verseny sportigazgatója beszámolt arról, hogy 34 ország, több, mint 150 sportolója indul Tatabányán, köztük világklasszisok, illetve a hazai atlétikai élet krémje. Olyan egzotikus országokból is érkeznek atléták, mint Barbados, vagy Santa Lucia, és örvendetesnek nevezte, hogy a világ élvonalába tartozók már jó ideje számolnak a Magyarországon megrendezésre kerülő versenyekkel, így a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjjal, és reményei szerint a jövőben a Magyar Nagydíjsorozattal is, hiszen utóbbi megrendezéséhez legalább öt év versenyszervezési múlttal kell rendelkeznie az adott országnak.

Lesti Diana, a Tatabányai Sport Club távolugrója elmondta, bízik benne, hogy a szombati versenyen jól teljesít majd és kiemelte, hogy szerencsére a hazai mezőny meglehetősen erős, így egymást is segítik a minél jobb eredmény elérésében.

A verseny a közönség számára nyilvános és ingyenes.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.