A 39 éves Pars Krisztián és a nála 20 évvel fiatalabb Doma Benedek is olimpiai álmokat sző

Doma Benedek

A térdfájdalmaitól nehezen szabaduló Pars Krisztián 39 évesen újra 220 kilós súllyal végez guggolásokat a szombathelyi dobóatléták ciprusi edzőtáborában. Nehezebb feladatot jelent a kalapácsvető olimpiai bajnok számára annak a forgási sebességnek az elérése, amely mindig is az erőssége volt, ahogy a 75 méternél nagyobb dobások előfeltétele is. A vele együtt készülő, nála 20 évvel fiatalabb Doma Benedek is olimpiai álmokat sző, de számára még nem a tokiói nyári játékok jelenti a nagy kihívást.

Már látja az alagút végét

„Rövid kalapáccsal, ami egy furcsa szerkezet, mert fele olyan hosszú, ugyanakkor kétszer nehezebb annál, amilyennel a versenyeken dobunk, egyre inkább úgy boldogulok, ahogy régen. A 6 kilóssal sincsenek gondjaim, repül a kalapács, mint ha kilőtték volna. Kevésbé vagyok elégedett magammal, amikor a 7 kilóst (ami egészen pontosan 7.26 kilós) markolom meg. Pedig annak olyan a húzása, amire a jó technikát fel lehet építeni. A legutóbbi műtétem óta keresem a dobókörben a régi önmagamat. Már látom az alagút végét, de a gátlás még mindig ott motoszkál bennem, a félsz viszont a technika ellensége. Szükség lesz otthon még 2-3 injekcióra, ahogy mondani szoktam, megharcolt ízületeim olajozására. Ha májusban már teljesen rendben leszek, újra megcélzom a 77.5 méteres olimpiai nevezési szintet, bár ennél valamivel kisebb dobások sorozata is kijuttathat Tokióba” - nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Pars Krisztián, akit 1994-ben fedezett fel a „Dobópápa” Németh Pál, és akiből a nagytudású szakember előbb ifjúsági világbajnokot, majd Európa-bajnokot és olimpiai aranyérmes atlétát faragott.

Bejött Ciprus a kalapácsvetőknek is

A DOBÓ SE versenyzői idén ismerkedtek meg a ciprusi edzőtáborral, ahol már sok magyar atléta fordult meg. Pars szerint a felkészülés lehetőségei felveszik a versenyt a dél-afrikaiéval, amelyet úgy ismer, mint a tenyerét.

„A körülmények kifogástalanok, a legfontosabb „kellékről”, a dobókörről pedig kifejezetten jó a véleményem. Az erősítőteremben minden olyan gép megtalálható, amire szükségünk van, nyúzzuk is azokat rendesen. Kedveljük a kosztot, a mennyiségre és a minőségre sem lehet panaszunk. Az edzőtáborokkal mindig úgy voltam, hogy ha a reggeli bőséges és ízletes, akkor a nap jól kezdődik. Ez pontosan így van Cipruson. Kíváncsian várom a következő felmérőt és a szerdai ellenőrző versenyünket, aminek már jelzésértéke lehet a számomra-”  

Rájár a rúd Benedekre

A Cipruson készülő szombathelyiek közül a 19 éves Doma Benedek éppen „két évtizeddel” fiatalabb a rangidős Pars Krisztiánnál. A tavaly az Év Junior Atlétájának megválasztott reménység most gondban van, mert az elmúlt hét keddjén váratlanul „beállt” a dereka. Olyannyira, hogy még a fekvés is fájdalmassá vált a számára. Igaz Bálint sportmasszőr, a csoport jól felszerelkezett mindenese látott hozzá az ápolásához.

„Ez már a harmadik olyan évem, amikor alapozás közben bezavar egy sérülés, most éppen egy idegbecsípődés. Le kellett fékeznem, de már egyre jobban vagyok, futni is tudok. Hat a mágnesterápia és a nyirokmasszás, de a pihenés is jót tett – vette át a szót Doma Benedek, aki azért választotta kilenc évvel ezelőtt a kalapácsvetést, mert Pars Krisztián olimpiai győzelmének a hatása alá került. Ami ezután történt, azt nehéz lenne szokványos eseménynek nevezni.

„Még ott, a tévé előtt ülve és Krisztiánt csodálva, megkérdeztem az édesapámat, hogy miként lehetne belőlem is kalapácsvető. A tanácsát elfogadva küldtünk egy e-mailt a mostani klubomnak, amire kisvártatva meg is érkezett a válasz: várunk a pályán. Az első két év gyorsan elrepült, a folytatás már küzdelmesebb volt, de az eredmények sem maradtak el. Nyertem versenyeket újonc, serdülő és ifjúsági atlétaként is, az U18-as EB-n és az ifjúsági olimpián is negyedik lettem, de voltam az U20-as korosztályban a világranglista második helyezettje is. Eleinte pufók gyerek voltam, de aztán hírtelen megnyúltam, le is soványodtam. Jó sok izmot kellett felpakolni magamra, hogy dobóatlétának nézzek ki” – folytatta Benedek, a Budapesti Corvinus Egyetem Kommunikáció- és Médiatudomány szakos hallgatója, aki Ciprusra is elvitte a tankönyveit, sőt, on-line vizsgára is vállalkozott.

„Remélem, hogy gyorsan rendbejövök, és nem járok úgy, mint tavaly december 28-án, amikor elszakadt a combhajlító izmom és kilenc hétig nem dobhattam. Próbálok pozitívan gondolkodni, panaszkodás helyett áthidaló megoldásokat találni. Gyengén látó vagyok, ahogy más dobóatléták is. Hozzám hasonlóan a négyszeres világbajnok lengyel Pawel Fajdek is szemüveget viselve dob, anélkül, hogy hátrányba kerülne” – mondta Benedek, akinek a 2004-ben olimpiai bajnokságot nyert japán Koji Murofushi a példaképe, és akit elsősorban a távolkeleti emberekre jellemző mentalitása miatt tisztel.

A szombathelyi atléta számára a norvégiai U23-as Európa-bajnokság jelenti az év legnagyobb kihívását. Szeretne mielőbb a 70 méter fölé kerülni és pár év múlva akkorát dobni a 7 kilós szerrel, amennyi 6 kilóssal a mostani 77.36-os egyéni csúcsa. Reális célnak tartja a 2028-as olimpiai szereplését, inkább álomszerűnek a három év múlva következőt.

Szalay Péter

SzPress Sporthírszolgálat

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.