Aggasztó méreteket ölt az online zaklatás az atlétikában

Közzétette a World Athletics a tokiói olimpia idején végzett tanulmánya eredményeit, amelynek célja a közösségi médián keresztül a sportolóknak küldött szándékos, sértő üzenetek azonosítása és kezelése volt.

A tanulmány a sportolókkal szembeni visszaélések rendkívül nyomasztó szintjét tárta fel, beleértve a szexista, rasszista, transzfób és homofób hozzászólásokat, valamint az alaptalan doppingvádakat. Az értekezés egyértelműen rávilágít arra is, hogy a női sportolók férfitársaikhoz képest nagyobb mértékű bántalmazásban részesülnek. Az eredmények, amelyek a WA védelmi politikájának nemrég történt életbelépését követően kerültek nyilvánosságra, arra hívják fel a figyelmet, hogy a közösségi média jelenlegi biztonsági intézkedéseit szigorítani kell a sportolók védelme érdekében. Az online visszaélések traumát okozhatnak az érintetteknek és még az eredményeiket is befolyásolhatják.

A tanulmányt a Threat Matrix-szal, a Signify Group Ltd. adattudományi vállalat és a Quest Global Ltd. sportkutatással foglalkozó céggel együttműködve végezték, és azért dolgozták ki, hogy megértsék az olimpiai sportolókat célzó online visszaélések nagyságrendjét és súlyosságát a Twitteren. A kutatás biztosítja az alapot a WA számára, hogy szorosabban együttműködjön a közösségi média platformjaival a probléma megoldása érdekében.

Az atlétika területén elkövetett online visszaélések szintjének megértéséhez a tokiói olimpiai játékokon részt vevő jelenlegi és volt sportolók 161 Twitter-profilból álló mintáját követték nyomon (a World Athletics által kiválasztott 200 sportolót tartalmazó listából származtatva) a vizsgálati időszakban, 2021. július 15. – augusztus 9. között.

Ebben a periódusban 240 707 tweetet, köztük 23 521 képet, GIF-et és videót tanulmányoztak elemzés céljából. Ez magában foglalta a szövegelemzést rágalmak, sértő képek, hangulatjelek és más olyan kifejezések keresése által, amelyek visszaélésre utalhatnak. A fenyegetések észlelésére mesterséges intelligenciát is bevetettek, hogy figyeljenek a szavak közötti kapcsolat jelentéstartalmára. Így lehetővé vált például, hogy meghatározza a különbséget az angolul hasonlóan mondható „megöllek” és a „megcsináltad” között (I’ll kill you, illetve you killed it).

A tanulmányból kiderült:

  • 132 célzott diszkriminatív poszt érkezett 119 szerzőtől, a 161 nyomon követett sportoló közül 23-at ért valamilyen célzott visszaélés
  • a 23 abúzust elszenvedő sportoló közül 16 volt nő, és a 132 azonosított sértő posztból 115 női sportolókra vonatkozott
  • a női sportolók az összes bántalmazás 87%-át szenvedték el
  • az azonosított visszaélések 63%-a mindössze két sportoló – fekete és nő – ellen irányult, míg a két leggyakoribb bántalmazási kategória szexista (29%) és/vagy rasszista (26%) volt, ami az összes azonosított visszaélés 55%-át tette ki

„Amikor e hónap elején közzétettük védelmi szabályzatunkat, azt mondtam, hogy az atlétikai kluboknak, iskoláknak és közösségi sport helyszíneknek biztonságos és boldog helyeknek kell lenniük a sportágunkban élők számára” – mondta Sebastian Coe, a World Athletics elnöke.

„Egy olyan világban, ahol életünk nagy részét online osztjuk meg, ennek vonatkoznia kell a virtuális és a fizikai világra is. Ez a kutatás több szempontból is nyugtalanító, de ami a legjobban megdöbbent, az az, hogy a bántalmazás olyan egyéneket céloz meg, akik azért is ünneplik és osztják meg teljesítményüket és tehetségüket, hogy inspirálják és motiválják az embereket. Az általuk tapasztalt visszaélésekkel szembenézni felfoghatatlan, és mindannyiunknak többet kell tennünk ennek megakadályozása érdekében. A kérdés megvilágítása csak az első lépés.”

Az alaptalan doppingvádak a sértő üzenetek 25%-át tették ki, míg 10 százaléka transzfób (9%) és homofób (1%) hozzászólásokból állt.

A rasszista abúzusok 89 százaléka amerikai sportolókra irányult, annak ellenére, hogy ők a vizsgálati csoportnak csak 23 százalékát képviselték.

Max Siegel, az USA Track&Field vezérigazgatója így nyilatkozott: „Az USATF egész közössége hálás a World Athletics-nek, hogy elvégezte ezt a létfontosságú felmérést, amely sajnos megerősítette azt, amit mindannyian már régóta tudunk: az amerikai sportolók aránytalanul nagy célpontjai a társadalmi visszaéléseknek és gyűlöletnek a közösségi médiában.  

„Egyre több bizonyíték utal arra, hogy ennek oka a faji, nemi és társadalmi státusszal szembeni előítéletek nagy arányú növekedése. Ez a fajta viselkedés teljességgel elfogadhatatlan. Az USATF továbbra is elkötelezett amellett, hogy a World Athletics-szel, sportolóinkkal, a közösségi média tulajdonosaival, a US Center for SafeSporttal és a rendészeti szervekkel együtt dolgozzon a visszaélések felszámolása érdekében.

A sértő posztok 65 százaléka súlyosan sértőnek minősült, így indokolt a közösségi csatorna beavatkozása. Szorosan együttműködünk a Twitterrel, értesítettük őket a vonatkozó bejegyzésekről és felhasználókról, és továbbra is együttműködünk csapatukkal, hogy megfelelő lépéseket tegyenek az elkövetők ellen.

Jonathan Hirshler, a Signify Group vezérigazgatója is nyilatkozott a témában: „A World Athletics-szel és partnereinkkel, a Quest Global-lal közösen végzett munka lehetővé tette, hogy bemutassuk az alkalmazott taktikákat, miközben rávilágítottunk a probléma nagyságára. A Threat Matrix a célzott diszkriminatív visszaélések proaktív nyomon követésére, valamint az ilyen üzeneteket küldő fiókok azonosítására összpontosít.

„Célunk, hogy prevenciós jelleggel közelítsük meg a problémát, hogy a sportolók online élményei biztonságosak, kevésbé fenyegetőek és kevésbé mérgezőek legyenek.

Ahol a tweetek átléptek egy büntetőjogi küszöböt, a World Athletics a megfelelő tagszövetségével együtt továbbította az információkat az adott ország bűnüldöző szerveinek. A WA közvetlen kapcsolatban állt az érintett tagszövetségekkel is, ahol visszaélést azonosítottak.

A World Athletics további kutatásokat fog végezni ezen a területen, és ennek a felmérésnek az eredményeit felhasználva bevezetett egy online visszaélési keretrendszert saját közösségi média csatornáihoz, hogy biztosítsa az abúzusmentes környezetet.

Az atlétika szépsége a sokszínűségében rejlik. A WA azt szeretné, hogy csatornái ne csak képviseljék, hanem ünnepeljék is ezt a sokszínűséget, zaklatástól és visszaéléstől mentesen.

Ezért a WA vállalja, hogy

  • eltávolítja csatornáiról a gyűlöletbeszédet, beleértve, de nem kizárólagosan a szexista és rasszista nyelvezetet, a zaklatást és más helytelen magatartást
  • blokkolja a gyűlöletkeltő személyeket
  • jelenti a legsúlyosabb eseteket az illetékes hatóságoknak
  • biztosítja, hogy csatornái továbbra is a sport sokszínűségéről és egyenlőségéről tudósítanak, ezáltal biztonságosabb, egyenlőbb online környezetet nyújtanak mindenki számára.

Fotó: Michael Steele/Getty Images

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.