Allyson Felix öt éve nem futott olyan jól, mint vasárnap Walnutban

Allyson Felix

Nem a magyar aranyérmet hozó Dobó Európa Kupa volt az egyetlen rangos nemzetközi verseny, amit a hétvégén rendeztek. A Continental Tour Gold sorozatában a vadiúj Tokiói Nemzeti Stadionban és az amerikai Walnut városában is megmérethették magukat az atléták.

Vasárnap délelőtt a legjobb ázsiai atléták közül jó néhányan kipróbálhatták az előttünk álló XXII. nyári olimpiai játékok atlétikaversenyeinek helyszínét. Közülük is a legnagyobb sztár a katari Mutaz Essa Barshim volt, aki a hazaiak kiválóságával, Naoto Tobéval holtversenyben megnyerte a magasugrást. A 29 éves világbajnok 2.30 méterig jutott csakúgy, mint japán ellenfele.

Az 1964 után ismét ötkarikás játékokat rendező japánok számára két, egyaránt 19 éves tehetségük formája is biztató lehet. A 400 gátas Kazuki Kurokawa, illetve az akadályfutó Ryuji Miura is élete eddigi legjobb teljesítményét nyújtotta. Kurokawa 48.68 másodperccel, az olimpiai szinten belül ért célba – házigazdaként ez utóbbi tény nem annyira meghatározó.

Miura 3000 méteres akadályfutásban 8:17.46-os idővel ért célba, amivel új országos csúcsot állított fel, megdöntve ezzel Yoshitaka Iwamizu szűk 18 éve fennálló eredményét (8:18.93).

Justin Gatlin annak ellenére is Tokióban állt rajthoz, hogy vasárnap az USA-ban is rendeztek egy versenyt a Gold sorozatban. A rutinos sprinter 10.24-es idővel tudott nyerni szélcsendben, aminél mindenképpen több kell a számára, ha július végén szeretne visszatérni a japán fővárosba.

A kaliforniai Walnutban megrendezett viadalon Cravon Gillespie 9.96-tal nyerte meg a 100 métert, rajta kívül Isiah Young is tíz másodpercen belül ért célba (9.99). Az előfutamban ott volt az NFL egyik amerikaifutball-játékosa, DK Metcalf is, aki 10.37-es idővel megszorongatta a hivatásos sprintereket is.

Az igazi szenzációt a 21 éves Sha’Carri Richardson okozta, aki minden idők leggyorsabb első körös futását mutatta be a női 100 méter elődöntőjében. 10.74-es idejétől a döntőben is csupán három századmásodperccel maradt el, bizonyítva szédületes formáját. Richardson mindössze a harmadik futó a történelemben, aki egy napon belül két, 10.80-nál gyorsabb időt ért el érvényes szélviszonyok között.

Rai Benjamin 400 gátas futása is figyelemre méltó, 47.13-as ideje a valaha volt 14. leggyorsabb idő ebben a számban. Noah Lyles remek hajrával fordította meg a 200 métert, miután Kenny Bednarek a táv első felében két-három méteres előnybe került vele szemben. A győztes idő 19.90, a különbség alig négy századmásodperc.

A legendás Allyson Felix 2016 óta nem futotta le olyan gyorsan a fél körös távot, mint vasárnap. A hatszoros olimpiai- és 13-szoros világbajnok atléta 22.16-tal a második helyen zárta a 200 métert Gabby Thomas mögött.

100 gáton Kendra Harrison már másodszor futott 12.48-at, amivel ismét bizonyította, hogy továbbra is a világcsúcstartó számít a számunkra is igencsak érdekes szám egyik legnagyobb esélyesének az olimpián. Igaz, Jasmine Camacho-Quinn eddig még nála is jobb formában van, de a Puerto Rico-i versenyző nem volt ott Walnutban.

A Continental Tour Gold sorozata május 19-én folytatódik Ostravában, ahol a jól megszokott erős mezőny lesz olyan sztárokkal, mint Joshua Cheptegei, Armand Duplantis, Shelly-Ann Fraser-Pryce, Johannes Vetter vagy Sha’Carri Richardson. Mellettük meghívást kapott az 1500 méteres versenyre Szögi István is, aki fontos pontokat gyűjthet az olimpiai kvalifikáció szempontjából.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.