Anita Wlodarczyk és Mykhaylo Kokhan győzelmét hozta a Gyulai István Memorial első napja

Anita Wlodarczyk

A Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj első, hétfői napján a kalapácsvetőké volt a főszerep. Halász Bence, a tokiói olimpiára készülő magyar kalapácsvető idei legjobb eredményét érte el, januári térdműtéte óta először sikerült túlszárnyalnia a 78 méteres távolságot.

A magyar atlétika koronaékszere több mint egy évtizede minden nyáron Magyarországra irányítja a sportág rajongóinak a figyelmét. A Gyulai Memorialt 2014 óta Székesfehérváron rendezik meg, ahová ismét a világ legjobb atlétái érkeztek meg július ötödik és hatodik napjára.

A hétfő délelőtti sajtóeseményen egy rendhagyó sajtótájékoztatóra került sor, ahol a világsztárokat a Kölyökből Atléta program fiatal képviselői kérdezhették. Válaszaikból számos érdekességet megtudhattunk róluk: Grant Holloway és Erriyon Knighton is amerikai focival kezdett, mielőtt világcsúcstartókká váltak. A vasárnap 200 méteren rajthoz álló Shauane Miller-Uibo atléta gyökerekkel rendelkezik, de ő sem a sportok királynőjével kezdett gyermekként, hanem softballal.

Steven Gardinier számára nagy lehetőség atletizálni, mert ennek segítségével be tudja járni a világot. Hozzá hasonlóan így került Székesfehérvárra először hosszú pályafutása során Shelly-Ann Fraser-Pryce is, aki Jamaicában a járvány okozta kijárási tilalom alatt attól félt, hogy pár kilót fel fog szedni. A sajtóeseményen azonban láthattuk, hogy erről szó sincs, minden idők második leggyorsabb sprintere kiváló formában érkezett hazánkba.

A 400 méter világcsúcstartója, Wayde Van Niekerk is egyre jobb állapotban van sérülését követően, és a Bregyó közi Regionális Atlétikai Központban is méltó ellenfele lehet Michael Normannek. „Mindig higgy magadban! Amiért dolgozol, azon soha ne változtass, tarts ki mellette” – ezek voltak Justin Gatlin jó tanácsai annak a fiatal atlétának, aki arról kérdezte őt, hogy mi kell ahhoz, hogy egyszer ő is eljusson a legmagasabb szintre.

Hétfő délután pedig már maguk a versenyek is megkezdődtek. A főszerep a dobóköré és a kalapácsvetőké volt, akik így százszázalékos figyelmet kaphattak a világnak abban a több mint száz országában, ahol a Continental Tour Gold sorozatába tartozó viadalt közvetítetik.

A női mezőnyben ott volt a tokiói olimpiára kijutott 19 magyar atléta egyike, Gyurátz Réka is, aki a harmadik sorozatban 69.80 métert dobott, amivel az 5. helyen zárta a versenyt. Az előtte végző négy kalapácsvető mindegyike 70 méter fölé jutott, így a dobogóról lemaradó új-zélandi Lauren Bruce is, aki első kísérletére ért el 70.89 méteres eredményét.

Az első három helyezett között két lengyel világklasszis nevét is megtalálhattuk, a győzelem a világcsúcstartó Anita Wlodarczyké lett, aki 74.76 métert dobva csupán hét centivel előzte meg a francia Alexandra Taverniert. Wlodarczyk honfitársa, Malwina Kopron lett a harmadik, aki ezúttal 74.02 méterig jutott.

A férfiak versenyében hárman is képviselhették a magyar színeket, köztük volt egy másik tokiói olimpikonunk, Halász Bence is. Rajta kívül a magyar mezőnyben a nap előtt az idei legnagyobb dobással bíró Rába Dániel, valamint a hétfőn 70.86 méterrel 9. helyen záró VEDAC-os Pásztor Bence.

Rába az utolsó előtti sorozatban dobta hétfői legnagyobbját, ami egy centi híján 75 méter volt. A szombathelyi kiválóság ezzel az 5. pozícióban végzett, egyetlen helyezéssel zárt Halász mögött, akinek sikerült visszavennie csapattársától az idei legjobb eredményt - 78.12 métert dobva a harmadik sorozatban.

Az ukrán Mykhaylo Kokhan a negyedik sorozatban életében először dobott 80 méternél nagyobbat, amivel mindkét lengyel riválisát maga mögé utasította. A negyedik sorozatban elért 80.78 méteres dobásánál sem Wojciech Nowicki (80.58 méter), sem a négyszeres világbajnok Pawel Fajdek nem tudta felülmúlni.

A Gyulai István Memorial „bemelegítő” első napja után kedden délután 15:30-tól jön az igazi sztárparádé, felsorolni is lehetetlen, hogy hány világklasszis atléta teszi majd tiszteletét Székesfehérváron.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.