Az esélyesség terhe sem törte meg két U23-as Eb-győztesünk teljesítményét Tallinnban

Farkas Petra Tallin

A magyar csapat két aranyéremmel és számos nagyszerű teljesítménnyel a birtokában térhetett haza Tallinból az U23-as Európa-bajnokságról.

Összesen 31 fiatal magyar tehetség vehetett részt az eredetileg Bergen városának odaítélt, de a járványügyi szabályok miatt végül az észt fővárosban megrendezett korosztályos viadalról. Közülük Farkas Petra távolugrásban, Palkovits István 3000 méteres akadályfutásban tudott Európa-bajnoki aranyérmet nyerni.

„Mindkét esélyesünk, aki a korosztályos ranglistájának vezetőjeként utazott el Észtországba egyaránt fel tudták dolgozni, hogy ők az esélyesek. Ez a tény kiemeli mindkettejük kiváló versenyzői kvalitásait. Palkovits István magabiztos futással uralta a versenyt, Farkas Petra pedig izgalmas csatában tudott felülkerekedni német vetélytársán” – értékelte a két kiemelkedő sikert Kámán Bálint, a MASZ sportszakmai igazgatója. „Akik helyszínen voltak, egy nagyon jó hangulatú versenyről számoltak be, mindenki nagyon hálás Tallinn városának, hogy megrendezték ezt a korosztályos Eb-t is az U20-as előtt egy héttel, nagy megkönnyebbülés volt nem csak az atléták, de mindenki számára.”

Szintén a legjobb tízben zárt az egyaránt 5. helyet szerző Klekner Hanga (rúdugrás) és Molnár Janka (400 méteres gátfutás) mellett a gerelyhajításban 8. pozícióban záró Járvás Máté, valamint két, kalapácsvetésben döntős dobóatlétánk, Czeller Gábor (7. hely) és Varga Donát (10. hely) is.

„Klekner Hanga régóta várt kiváló rúdugró eredményt ért el a döntős szereplésével, Molnár Janka és Járvás Máté pedig 2001-esként két év múlva is ebben a korosztályban szerepelhetnek a még jobb helyezésért. Czeller Gábor két évvel ezelőtt a rendkívül erős itthoni kalapácsvető mezőny miatt nem fért be az U23-as Eb-csapatba. Azonban nem adta fel, készült tovább, aminek ezúttal meglett az eredménye” – mondta a sportszakmai igazgató a szintén remek teljesítményt bemutató atlétáinkról, majd kiemelte, hogy ez az U23-as korosztály Európa-szinten is rendkívül erősnek mondható.

„Több korosztályos atléta is az olimpiára készült, többek között az egy hete a Gyulai István Memorialon győztes Femke Bol is kihagyta az U23-as Eb-t, hiszen ő éremeséllyel utazik Tokióba 400 gáton. Ennek a korosztálynak az erősségét jelzi, hogy még távollétükben is jó néhány kiemelkedő eredmény volt: A fedett Eb-győztes Yaroslava Mahuchikh 2.00 méteres magasugró-versenycsúcsa mellett Farkas Petra 6.73 méteres ugrása is megállná a helyét bármelyik világeseményen.

Baptiste Thiery 5.60 méteres eredménye a tízpróba rúdugró számában mindenképp kiemelendő, de Alessandro Sibilio is csupán 5 századdal maradt le Karsten Warholm versenycsúcsától 400 gáton, Mykhaylo Kokhan pedig önmagához képest visszafogott teljesítménnyel is megnyerte a kalapácsvetést.”

A Top 8-as helyezések alapján kialakított pontversenyben a mieink a 19. helyen végeztek a 45 résztvevő ország között. Összesen 27 olyan nemzet volt, amelyik legalább egy atlétát adott a dobogóra, Magyarország két aranyérmének köszönhetően az éremtáblázat 13. helyén zárt.

„A vírushelyzet miatt az idény előtt jóval kevesebb edzőtábort tudtunk megvalósítani, mint amennyit terveztünk. Ennek ellenére az eredmények azt mutatják, hogy sikerült átvészelnünk ezt az időszakot.  Végig megvolt az edzők és a többi szakember között a kapcsolat, akik végig segítették egymást. Ősztől reméljük, hogy már a normál kerékvágásban tudunk készülni a következő szezonra” – mondta Kámán Bálint.

Azonban előtte még a 23 éven aluliak után ezen a héten a „20 éveseké a világ”, hiszen július 15-18. között kerül megrendezésre az U20-as Európa-bajnokság, ahol szintén egy szimpatikus és tehetséges magyar csapat képviselheti majd hazánkat. A helyszín továbbra is az észt főváros, Tallinn lesz.

Az Európa-bajnokságról vasárnap kiadott közleményben Deutsch Péter, a Kiemelt Atlétikai Program vezetője ezt mondta:

"Csodálatos hetet tudhat maga mögött a magyar atlétika, hiszen vasárnap aranyérmes lett két fiatal versenyzőnk az Európa-bajnokságon, kedden pedig minden idők legeredményesebb nemzetközi atlétika versenyét bonyolítottuk le Székesfehérváron, a Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíjat. Gratulálok a MASZ vezetősége nevében Farkas Petrának és Palkovics Istvánnak, valamint edzőiknek és további sikert kívánok versenyzői karrierjükhöz! Ismét bebizonyosodott, hogy idén szintet lépett a magyar atlétika, 20 éve nem volt ilyen sok versenyzőnk, köztük hat döntősünk fedett pályás Európa-bajnokságon, mint tavasszal, majd májusban újabb siker következett, hiszen Magyarország első helyezést szerzett csoportjában a Csapat Európa-bajnokságon és ezzel feljutott a következő szintre, a top 20 legjobb európai csapat közé. 19 versenyzővel a magyar atlétika adja az egyéni sportágak között a második legnagyobb delegációt a magyar olimpiai csapatban és ezek a fantasztikus hírek után jött a mai siker a korosztályos Európa-bajnokságon, amelyen két tehetséges versenyzőnk is aranyérmes lett. Azt gondolom, jó úton járunk, jó eséllyel minden idők legnépesebb és legeredményesebb magyar atléta válogatottja vehet majd részt a Budapest 2023 Atlétikai Világbajnokságon.”

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.