Az olimpiai álmok valóra váltásáról is szól a 126. Atlétikai Magyar Bajnokság

126. Atlétikai Magyar Bajnokság

Június utolsó hétvégéjén, Debrecenben rendezik a 126. Atlétikai Magyar Bajnokságot, ami az egy héten belül záruló olimpiai kvalifikáció miatt kiemelten fontos lesz néhány versenyző számára. Azonban ennél jóval több érdekességet és sztorit hozhat az országos bajnokság, amely közönség előtt zajlik, de a belépés védettségi igazolványhoz kötött.

40 versenyszámban 450 magyar atléta méri össze az erejét az idei országos bajnokságon a második legnagyobb magyar városban. A kétnapos rendezvényen eltérő célokért küzdenek a versenyzők. Valakinek még a július 29-én záruló Road To Tokyo ranglistán is „befejezetlen ügye” van, valaki pedig már arra koncentrálhat, hogy egy jó eredménnyel tudjon hangolni a XXXII. nyári játékokra.

Nyolc atlétánknak már nem kell izgulnia ebből a szempontból. A hétvége nagy visszatérője a magyar atlétika első és máig egyetlen világbajnoka, Márton Anita lesz, aki kislánya születése után először lép dobókörbe és ezt nem csak súlylökésben, hanem diszkoszvetésben is megteszi. Utóbbiban könnyen lehet, hogy Kerekes Dóra megakadályozza őt az újabb aranyérem megszerzésében.

A Gyulai István Atlétikai Stadionban hazai pályán rajthoz álló Kozák Luca 100 méteres gátfutásban már biztosította a helyét Tokióban. A debreceniek kiválósága fő számában háromszoros címvédőnek mondhatja magát, és miután tavaly a 100 méteres síkfutásban is rajthoz állt és nyert, ezért idén ott is szeretne címet védeni. Kerekes Grétának még két lehetősége lesz, hogy kiharcolja a tokiói részvételt. A lemaradása 15 pont a 100 gát ranglistáján és ahhoz, hogy ezt behozza, mindenképpen meg kellene javítania 13.12-es idei legjobbját.

Gyurátz Réka az idei szezonban sokáig küzdött, hogy 70 méter fölé repítse a kalapácsot és június közepén, a Savaria Kupán ez össze is jött neki. 70.77 métert dobott hazai pályán, majd négy nappal később Chorzówban 70.73 méterrel bebizonyította, hogy ahogyan közeledik az olimpia, tényleg egyre jobb úton jár. A Dobó SE atlétájának a neve diszkoszvetésben és súlylökésben is megtalálható a nevezési listában.

Fedett pályás Európa-bajnoki bronzérmes hétpróbázónk, Krizsán Xénia nem volt ott egy héttel ezelőtt az Összetett Atlétikai Magyar Bajnokságon – távollétében a 19 éves Szűcs Szabina diadalmaskodott. A debreceni ob-t viszont már Xénia sem hagyja ki, 100 méteres gátfutásban, magasugrásban és súlylökésben is láthatjuk majd versenyezni. Sajnos Nemes Ritát sérülése miatt ezen a nyáron már nem láthatjuk a pályán.

Kácser Zita szintén biztos tokiói résztvevőként várhatja a 3000 méteres akadályfutást, ahol Wagner-Gyürkés Viktória személyében komoly kihívója lesz. Az Ikarus BSE atlétája idei legjobb futásával alig 10 századmásodperccel maradt el a 9:30.00-s olimpiai szinttől, most egy újabb jó eredménnyel ő is megszerezheti tokiói kvótáját. A ranglistán így is a 35. helyen áll, vagyis már nagyon kicsi az esélye, hogy nem lesz ott a 45 fős mezőnyben. Könnyen lehet, hogy ebben a számban egy harmadik magyar, Tóth Lili Anna is odaérhet a kvótát érő pozíciók valamelyikébe, ehhez az egy hete Madridban megfutott 9:41.16-os új egyéni csúcsa körül kellene teljesítenie.

Halász Bence januári műtétjét követően a májusi-júniusi versenyein rendre 75-77 méter körüli eredményeket dobott és ha ezt a szintet hozza, az már elég lehet neki az aranyéremhez kalapácsvetésben. Szépen fejlődött Rába Dániel az elmúlt időszakban, Kladnóban 74.59 méteres új PB-t dobott, így tőle is egy szép sorozatot várhatunk. Ugyanez igaz a veszprémi Pásztor Bencére és az olimpiai bajnok Pars Krisztiánra is, akiknek szintén ez lesz az év legfontosabb versenye.

Az 50 kilométeres gyaloglásban Helebrandt Máté és Venyercsán Bence bírnak tokiói kvótával. Debrecenben csak 5000 métert rendeznek a gyaloglók számára, ahol közülük Helebrandt is rajthoz áll, hogy megvédje bajnoki címét.

Wagner-Gyürkés Viktória mellett további nyolc olyan atlétánk volt, akik szűk egy héttel a Road to Tokyo ranglista zárása előtt kijutást érő pozícióban állt. Közülük a 20 kilométeres gyaloglásban jó helyen lévő Madarász Viktória és Kovács Barbara is rajthoz áll az 5000 méteres távon, ahol Kovács a címvédő.

Bartha-Kéri Bianka fantasztikus formában van 800 méteren, júniusban már négy alkalommal is 2:01-gyel kezdődő időt futott, amivel a 41. helyen áll a kvótáért folytatott harcban. Sorozatban négy győzelemnél jár ebben a hónapban ezen a távon, a tatabányai, a prágai és a kladnói sikereket múlt hétvégén a Csapat Európa-bajnokságon szerzett első helye követte, amivel fontos pontokkal vette ki a részét a magyar válogatott fantasztikus feljutásából.

Női távolugrásban Nguyen Anasztázia jelenleg a 29. pozíciót birtokolja úgy, hogy ebben a számban 32-en válthatnak repülőjegyet Tokióba. Farkas Petrával és Lesti Dianával ismét szoros csatát vívhatnak, aminek ezúttal a magyar bajnoki cím lesz a tétje. Az ifjúsági olimpiai ezüstérmes Endrész Klaudiára is érdemes lesz figyelni, ahogyan a Paraatlétikai Európa-bajnokságon két arany- és egy ezüstérem mellett világcsúcsot elérő Ekler Luca is megméreti magát.

Szilágyi Réka pont a 32. helyen áll gerelyhajításban, és a 60 méter feletti dobásért küzdhet a vasárnapi viadalon, ahol a sérülése után szép eredményekkel visszatérő Moravcsik Angéla és az U18-as magyar csúcstartó Kövér Fanni is egy-egy jó dobással szorítaná meg őt. Varga Gréta szintén saját U18-as rekordjainak megdöntéséért küzdhet Debrecenben: az SVSE tehetsége 1500 méteren és 3000 méter akadályon léphet pályára hasonló céllal.

Az 1500 méteren fedett pályás magyar csúcstartó, a ranglistán 43. helyen álló Szögi István egy 3:36-37 körüli idővel bebiztosíthatja a helyét az olimpián a 45 között. A 25 éves veszprémi atléta 800 méteren is rajthoz áll, ahol Vindics Balázs küzd a kvótáért. Az UTE középtávfutója csak másfél héttel ezelőtt csúszott ki a 48-ból, jelenleg az 55. pozícióban találhatjuk őt.  Lemaradása azonban alig 17 pont a cseh Filip Snejdrrel szemben. Szurkoljunk neki, hogy egy nagy hajrával összejöjjön a bravúr!

Jelenleg világbajnoki bronzérmes gátfutónk, Baji Balázs sem áll kijutást érő helyen, azonban a 40. hely tőle is csak 16 pontra van. Számára jól jöhet, hogy 110 méteres gátfutásban két futam áll majd a rendelkezésére a javításhoz. Ebben segíthet neki Szűcs Valdó, aki a 28. helyen áll, és remek formájának köszönhetően akár még segítheti is Bajit az olimpiai részvétel kiharcolásában.

A zsinórban hetedik bajnoki címét begyűjteni készülő Rivasz-Tóth Norbert a 26. helyen áll, ami hattal jobb, mint amire minimálisan szüksége lenne, szóval ő is bizakodhat, hogy ott lehet majd a japán fővárosban egy hónap múlva. A magyar csúcstartó legutóbb a Savaria Kupán már közel járt a 80 méterhez (79.29), így könnyen elképzelhető, hogy ezúttal túl is dobja azt. Mellette érdemes lesz odafigyelni Járvás Mátéra is, aki június elején Veszprémben 74.39 méterre javította egyéni csúcsát.

Koroknai Máté alig kilenc pontra van a 400 méteres gátfutás utolsó kijutást érő helyét birtokló, katari Bassem Hemidától. Szombat délután hazai pályán, egy 50 másodpercen belüli futásra lenne szüksége, hogy maga mögé utasítsa riválisát. 2010 óta ő és testvére, Tibor kisajátította magának ennek a versenyszámnak a bajnoki címeit, jelenleg 8-3-ra az idősebbik fivér, Tibor áll jobban kettejük összevetésében.

Huszák Jánosnak szintén nüanszok hiányoznak ahhoz, hogy ott lehessen élete első olimpiáján. A Fradi diszkoszvetője 15 ponttal áll rosszabbul, mint a 31-32. helyen álló két lengyel, Bartlomiej Stój és Robert Urbanek. A Dobó Európa Kupa-győztes versenyzőnknek 65 méter körüli eredménnyel lehet esélye, hogy behozza őket. A bajnoki címért nagy csatában lehet Szikszai Róberttel, akinek szintén volt már 65 méter feletti dobása az idei évben.

Palkovits Istvánnak még csak két eredménye van 3000 méteres akadályfutásban az olimpiai kvalifikációs időszakban, így a neve még nem található meg a Road To Tokyo ranglistán. Azonban könnyen lehet, hogy ha harmadik eredménye most hétvégén a Magyar Nagydíjsorozat tatabányai állomásán megfutott 8:28.86-os egyéni csúcsa közelében lesz, akkor a 20 éves tehetségünk nevét a legjobb 45 között kell majd keresni a június 29-i zárást követően. Óriási bravúr lenne tőle, ha összejönne!

Molnár Janka 400 méteren síkon és gáton is rajthoz áll, előbbiben Nádházy Evelin, utóbbiban Mátó Sára lehet az, akivel nagy versenyt vív majd az aranyéremért. A sprinttávokon eddig a szezonban talán Csóti Jusztina, illetve Máté Tamás nyújtották a legjobb teljesítményt, akik 100 méteren és 200 méteren is kiváló formában várhatják a hétvégét.

Izgalmas verseny várható női magasugrásban is, ahol a kilencszeres magyar bajnok Szabó Barbara lesz az, akit le kell győzni az első hely megszerzéséért. Az újpesti atléta Tatabányán 1.84 métert ugrott, majd a zalaegerszegi Vidékbajnokságon és a Csapat Európa-bajnokságon is 1.85 méterig jutott. Őt a 2019-es országos bajnok Renner Luca mellett a februári fedett ob-t megnyerő Fekete Fédra is megszorongathatja. A férfiak versenye Jankovics Dániel, Agárdi Péter és Bakosi Péter között dőlhet el. Férfi súlylökésben a két 21 éves tehetség, Kovács László és Tóth Balázs párharcát figyelhetjük majd.

A 126. Atlétikai Magyar Bajnokság szombaton 15:10-kor ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét, és tart egészen vasárnap este 21:00-ig. Az események nagyon pörgősen zajlanak majd egymás után, éppen ezért, hogy semmiről se maradjanak le a sportág szerelmesei, a YouTube-csatornánkon folyamatos élő közvetítéssel készülünk.

Emellett érdemes lesz követni a Facebook és az Instagram oldalainkat is, ahol szintén friss információkkal látjuk majd el a rajongókat, az atlétika.hu oldalán pedig mindkét nap végén részletes összefoglalóval jelentkezünk. Mégis, aki teheti, annak inkább azt javasoljuk, hogy jöjjön ki a debreceni Gyulai István Atlétikai Stadionba, és szurkoljon személyesen az atlétáinknak!

Az Atlétikai Magyar Bajnokságon a részvétel ingyenes, de védettségi igazolványhoz kötött!

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.