Bartha-Kéri Bianka és Koroknai Máté is bemutatkozott a tokiói olimpián

Koroknai Máté

Két magyar atlétának, Bartha-Kéri Biankának és Koroknai Máténak is szurkolhattunk a tokiói nyári olimpiai játékok atlétikaversenyeinek első délelőtti programjában.

Bartha-Kéri Bianka Eurosport videó ITT

Koroknai Máté Eurosport videó ITT

Bartha-Kéri Bianka volt az első magyar atléta, aki bemutatkozhatott a XXXII. nyári játékokon, méghozzá 800 méteren. Az SVSE 27 éves sportolója a harmadik futamban kapott helyet, az ellenfelei között volt a világ idei legjobb eredményével bíró amerikai, Athing Mu is, aki magabiztosan a legjobb is tudott lenni.

A magyar versenyző az első körben a negyedik helyen haladt, majd a 2-es pályára szorult, ennek ellenére az utolsó körben, a hátsó egyenesben is jól tartotta magát, amikor az etióp és az amerikai ritmust váltott. Bianka végül 2:02.82-es idővel az ír Louise Shanahant meg tudta előzni, és a hatodik lett. Összesítésben a 33. pozícióban zárta élete első olimpiáját.

MTI Fotó/Czeglédi Zsolt

"Nagyon örülök, hogy itt lehettem, ez az első olimpiám és hatalmas élmény" - nyilatkozott az MTI-nek Tóthné Stupián Anikó tanítványa. - "Jó formában éreztem magam, ezért az idővel nem vagyok maradéktalanul elégedett, de a versenyt viszonylag jól megoldottam."

Hozzátette, a lökdösődésnél kissé kiesett a ritmusból, de ehhez képest úgy érzi, jól végigvitte a versenyt, szerinte nem volt akkora jelentősége.

Így értékelte Bartha-Kéri Bianka eredményét edzője, Tóthné Stupián Anikó: "Hosszú út volt az olimpiai kiküldetés megszerzése. Nagyon jó formát mutatott egész idényben és az olimpiára is felkészülten, pozitív energiákkal érkezett. A 800 m taktikai előfutamokból áll, itt az történt, hogy sajnos egy nagyon gyenge első 400 m után Bianka hiába ment feljebb és kapcsolt nagyobb tempóra, sajnos ez már egy jó időeredmény eléréséhez nem volt elég. Rutinos, sokkal jobb egyéni csúccsal rendelkező ellenfelei voltak. Véleményem szerint jól helytállt Bianka, a továbblépés lehetősége megvan benne. A cél az egyéni eredmény javulása, hogy világversenyeken fel tudja venni a versenyt ellenfeleivel."

A szintén olimpiai újonc Koroknai Máté 400 gáton az első előfutamban mutathatta meg magát, és Bartha-Kérihez hasonlóan ő is meg tudott előzni egy ellenfelet. A 28 éves versenyző egyéni csúcsától alig egy tizedmásodperccel elmaradva, 49.80-nal ért célba, ami futamában a hatodik, összesítésben a 26. helyet jelentette számára.

"Amennyire lehet kifutottam magam. Szerettem volna javítani az egyéni csúcsomon, de ezzel kell boldognak lenni" - nyilatkozott Kroknai Máté. Hozzátette, furcsa volt a csönd a stadionban, ahol a koronavírus-járvány miatt nem lehettek nézők. A futás technikai részéről elmondta, a lépésszámot tartotta, ebből a szempontból hiba nélkül versenyzett.

"Általában az első 200-at megpróbálom lazábbra venni, figyeltem, hogy ne vigyenek el a többiek. Az ötödik gát után kissé lemaradtam és a célegyenes még hiányzik" - fogalmazott. Arra a kérdésre, hogy a kényszerű hosszú kihagyás miként hatott rá, így válaszolt: "Hát felmerül az emberben, hogy idevaló-e. De összességében a pozitív oldalát nézem, hogy vissza tudtam térni" - hangsúlyozta.

Koroknai Máté edzője, Tomhauser István így értekelte az eredményt: "Összesítésben a 26. helyen végzett Máté, két hellyel lemaradva az elődöntőről. Az egész szabadtéri szezonban kiegyensúlyozott formában, minden versenylehetőséget megragadva versenyzett a sikeres kvalifikáció érdekében, amit a legvégén egy hajszállal sikerült kivívni. Hogy teljesen megérdemelten, azt a mai nap bizonyította. Negyedév csúcsra jàratàs végén is maradt szufla. Ami a jelenlegi állapotban reális volt, az kijött. Legyen ez egy ugródeszka a következő évekre, hogy egy magasabb szintből jöjjön ki a maxium!"

A leggyorsabb időt Abderrahman Samba futotta, aki pont Koroknai futamát nyerte meg 48.38-cal. A két legnagyobb sztár, Karsten Warholm és Rai Benjamin sem adott ki magából többet, mint amennyire szüksége volt a biztos továbbjutáshoz.

A férfi magasugrás selejtezőjében 13-an is 2.28 métert ugrottak, így a szokásosnál eggyel több résztvevője lesz a vasárnapi döntőnek. Az esélyesek közül mindenki, így Mutaz Essa Barshim, Maksim Nedasekau, Ilya Ivanyuk, Mikhail Akimenko és Gianmarco Tamberi is sikerrel kvalifikált a fináléba.

A férfi diszkoszvetés selejtezőjében a világbajnok Daniel Stahl már elsőre megdobta a döntőbe jutáshoz szükséges 66 métert. Ez egyedül neki sikerült, 66.12 méterrel zárta a kvalifikációt.

A női 100 méter első körében olyan kis nemzetek atlétái is megmutathatták magukat, mint amilyen Sierra Leone, Comore-szigetek, Málta, Egyenlítői-Guinea vagy Tuvalu. A második körben, az előfutamokban pedig már a legnagyobb sztárokat is láthattuk, közülük Marie-Josée Ta Lou 10.78-as új Afrika-csúcsot futott. Shelly-Ann Fraser-Pryce 10.84-et „kocogott”, ami két századdal lassabb, mint Elaine Thompson Herah eredménye. A harmadik jamaicai esélyes, Shericka Jackson és a nigériai Blessing Okagbare is könnyedén vette az első akadályt.

Férfi 3000 akadályon a selejtező leggyorsabb idejét Lamecha Girma futotta, az etióp 8:09.83-as idővel jutott be a szám hétfői fináléjába.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.