Bartha-Kéri Bianka Prágában, Nguyen Anasztázia Turkuban győzött hétfőn

Nguyan Anasztázia, Bartha-Kéri Bianka

Két Continental Tour- versenyen összesen nyolc magyar atléta volt érdekelt a hétfői nap folyamán. Közülük hatan a Bronze sorozat prágai állomásán, ketten pedig Turkuban, a Gold sorozat finnországi viadalán.

A fókusz előbb Csehország fővárosán, Prágán volt, ahol Szilágyi Réka gerelyhajításban a 4. helyen zárt. A Magyar Nagydíjsorozat szombati, tatabányai versenyében győztes atléta ezúttal az első sorozatban 56.37 méterre hajította a gerelyt. Az első hely a hazaiak legendájáé, Barbora Spotákováé lett (60.21 méter).

Kerekes Gréta két századdal tovább javította a Magyar Nagydíjsorozat első állomásán elért idei legjobbját 100 méteres gátfutásban, és 13.12-es idővel a 3. helyen végzett.

„Az elmúlt két hétben végre megráztam magam, szépen kezdek magamra találni. Kezd összeállni a mozgásom, aminek köszönhetően elindult lefelé az idei legjobbam. Ezúttal egy kicsit erőlködős futásnak éreztem, még mindig nem volt tökéletes, de ha továbbra is szépen hozom a 13 másodperc eleji időket, akkor előbb-utóbb jönni fog a kiugró eredmény is” – értékelt a Road To Tokyo rangsorban egy héttel ezelőtt a kijutást érő 40. helytől alig két pozícióra lévő versenyző, aki ezúttal is mindent megtett a minél jobb eredményért.

„Nagyon csúnyát estem a célban a minél jobb helyezés érdekében, ezért most úgy nézek ki, mint aki a II. világháborúból tért vissza. Szerencsére nincs törés és zúzódás sem, de egy pillanatra megijedtem, mert a térdem és az arcom is a földhöz ért az esésben” – mondta a debreceni atléta, aki apró sérülései ellenére már szerdán, Marseille-ben szeretne ismét rajthoz állni.

Baji Balázs sem futott még olyan gyorsan 2021-ben 110 méteres gátfutásban, mint ahogyan azt Prágában tette. Világbajnoki bronzérmes atlétánk 13.69-cel az 5. pozícióban ért célba.

„Sikerült javítanom idei legjobbamon, de nem annyit, amennyit lehetséges lett volna ezek között a kiváló körülmények között. Jó volt a táv első fele, úgy éreztem, hogy még a győzelem is meglehet. Ebbe egy picit jobban belelovaltam magam, így a második felében belehibáztam, elfogyott a lendületem, de nagy javítások után sikerült beérnem és 13.69-et futnom. Bízom benne, hogy a következő lehetőségek alkalmával sikerülni fog majd az a 13.50 eleje is, ami most bennem maradt” – mondta Baji Balázs, aki legközelebb születésnapján, szerdán fog indulni, méghozzá Kerekes Grétához hasonlóan Marseille-ben.

Csóti Jusztina 7. lett 200 méteren. Fiatal sprinterünk az 1-es pályán futva 23.95-tel ért célba. Koroknai Máté 50.26-ot futott 400 gáton, amivel a 4. helyen zárta a futamát. A hozzá hasonlóan saját versenyszámában tatabányai győztes Bartha-Kéri Bianka tovább folytatta fantasztikus szériáját. Somorján elért 3. helye, illetve a Magyar Nagydíjsorozaton aratott sikere után Prágában is nyerni tudott.

"Nagyon boldog vagyok, hogy ismét 01-el kezdődő időt futottam, és az hogy ezzel sikerült megnyernem a versenyt, az külön öröm számomra. Jó mezőny volt, a pálya és az idő is tökéletes volt, úgyhogy minden adott volt egy jó futáshoz. Lesznek még versenyeim júniusban, úgyhogy bízom abban, hogy sikerül még lefaragni az egyéni csúcsomból" -  az SVSE kiválósága egy héten belül harmadszor futott 2:01-gyel kezdődő időt (2:01.56) úgy, hogy korábban ez egyszer sem sikerült neki.

A Paavo Nurmi Games első, hétfői napján két távolugrónk, Farkas Petra és Nguyen Anasztázia révén voltunk érdekeltek. A tatabányai versenyhez hasonlóan ezúttal is kettejük közül került ki a győztes, igaz, ezúttal Nguyen volt a jobb, aki a harmadik sorozatban 6.51 métert ugrott, aminek köszönhetően egy centivel túlszárnyalta az addig az élen álló brit Abigail Irozuru-t.

„Jó volt a pálya, és jó időben tudtunk ugrani, kis szél volt csak. Még mindig vannak technikai hibáim, de ezek a versenyek arra is jók, hogy ezeket fokozatosan kijavítsuk. Ez az első győzelmem Gold besorolású versenyen, korábban a Gyulai Memorialon voltam harmadik ezen a szinten. Az első helyért kapott extra pontszámok az olimpiai kvalifikáció szempontjából nagyon jól jönnek a számomra” – mondta a Road To Tokyo rangsornak a 26., kijutást érő pozíciójában álló távolugrónk.

A centiméterek Farkas Petra számára ezúttal nem kedveztek, kétszer is 6.28 métert ugrott, amivel a 6. lett úgy, hogy a harmadik hely mindössze három centire volt tőle.

Turkuban kedden kalapácsvetésben Halász Bencét, 100 méteres gátfutásban pedig Kozák Lucát láthatjuk majd a magyar színeket képviselni. A versenyt 19:00-tól a Sport 2 élőben közvetíti.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.