Belebukott a nőket becsmérlő kijelentéseibe a tokiói nyári olimpiai játékok szervezőbizottságának elnöke

Yoshiro Mori

Hiába kifogásolta kijelentéseit a japán kormány, a tokiói polgármester, a NOB, léptek ki százával az önkéntesek, Yoshiro Mori egészen addig ragaszkodott a pozíciójához, amíg a szponzorok is hátat fordítottak neki.

"Ha még több nő kerül be az igazgatóságba, biztosak lehetünk benne, hogy még hosszabbak lesznek a megbeszélések. Szinte lehetetlen őket leállítani, ami elég elkeserítő" – idézte Morit az Asahi nevű japán lap, amit a 83 éves sportvezető csak tovább tetézett az igazgatótanács öt női tagjának címzett "jól tudják, hogy hol van a helyük" kijelentéssel.

Egy két évvel ezelőtti döntés értelmében az igazgatótanácsnak legalább 40 százalékban nőkből kell állnia, ehhez képest a 24 tag közül csupán öten nők, ami alig több 20 százaléknál. Mori megjegyzései akkor hangzottak el, amikor arról volt szó, hogy két újabb nő csatlakozna (vagy ülne be férfiak helyére, ez nem derül ki pontosan) a tanácsba.

Közvetlenül azután, hogy kiderültek Mori szavai, közölte, hogy nem kíván lemondani. Azonban a meggondolatlan kijelentés után önkéntes nők százai (közel 500-an) hagyták ott a szervezőket Japánban. Mori szavai óriási botrányt robbantottak ki Japánban, ahol amúgy is állandó téma a nemek közötti egyenlőség rossz helyzete.

Mégsem ez a két dolog késztette lemondásra az elnököt, hanem az, hogy a kijelentés után az olimpia szponzorai is hátat fordítottak neki. Az egyik szponzor elmondása szerint a kijelentés után az emberek kevesebbet vásároltak a termékeikből, sőt bojkottal is fenyegettek. Márpedig ezeknek a cégeknek az olimpia egyéves halasztása miatt keletkező veszteségeket is kompenzálni kell valahogy, amit nyilvánvalóan nehezebben tudnak megtenni, ha csökken a fogyasztás.

Mori 2014 óta vezette a szervezőbizottságot, de egyetlen pillanat alatt vesztette el hitelességét Japánban és az egész világon. Utóda az a Saburo Kawabuchi lehet, aki korábban a Japán Labdarúgó Szövetség élén állt, és még Morinál is idősebb egy évvel. Thomas Bach, a NOB elnöke kijelentette, bárki veszi át a pénteken lemondott elnök helyét, a sikeres és zökkenőmentes rendezés érdekében mindenképp együttműködőek lesznek vele.

Közben a NOB létrehozott egy Covid-szabályzatot, amiben olyan enyhén szólva érdekes dolgok is benne vannak, mint a hangos szurkolás betiltása. Nagy kérdés, hogy ki az, aki képes megállni egy-egy tapsolással, ha kedvence éppen az aranyéremért küzd a szemei előtt.

Azonban egyelőre nem csak az képlékeny, hogy nézők előtt vagy üres lelátók előtt kerül-e sor a XXXII. nyári olimpiai játékokra a japán fővárosban, hanem az is, hogy egyáltalán meg tudják-e rendezni az eseményt. Erről, ha minden igaz, márciusban születik végleges döntés.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.