Bíztató eredmények a kalapácsvetők ciprusi edzőtáborában

Fotó: Igaz Bálint

Jó hangulatban, a végéhez közeledik a kalapácsvetők ciprusi edzőtábora. A körülményekről és az eddigi élményekről Németh Zsoltot, a Szombathelyi DOBÓ SE mesteredzőjét, valamint Igaz Bálintot, a csapat masszőrét kérdeztük, akik elmondták, hogy hol tartanak a felkészülésben dobóatlétáink nem sokkal a versenyszezon kezdete előtt.

„Hosszú, edzőtábormentes időszak után tudunk végre meleg égövi időjárási körülmények között készülni a 2021-es év nemzetközi viadalaira. Legutóbb 2020 februárjában voltunk Dél-Afrikában, de azóta a pandémia teljesen átírta terveinket. Március 25-én jöttünk, és április 21-én megyünk vissza” – mondta Németh Zsolt arra a kérdésünkre, hogy milyen körülmények között valósulhatott meg ez az edzőtáborozás.

 Igaz Bálint a csapat többi tagjával szemben már járt a Nicosia és Larnaca között félúton található komplexumban, amire elmondása szerint szinte rá sem lehet ismerni. „Legutóbb 2017-ben jártam itt, mivel a dobópálya eddig túl rövid volt, ezért a dobók eddig nem itt készültek, hanem Dél-Afrikában. Mivel az otthoni hidegebb tavaszi időszakban nem alkalmasak az időjárási viszonyok a felkészülésre, ezért ekkortájt szükség van egy meleg égövi edzőtáborra.

Ciprusi edzőtáborA járvány miatt behatároltak voltak a lehetőségeink, volt szó Portugáliáról, de oda túl sok atléta ment más országokból, így azt a lehetőséget elvetettük. Lehetetlen lett volna, hogy kb. 30 külföldi és magyar atléta megosztozzon egyetlen kalapácsvető körön” – mondta Igaz Bálint, aki szerint Cipruson kifogástalan körülmények fogadták őket.

„Amit el akarunk végezni, mindent el tudunk végezni. Edzőtábornak kiválóan megfelel, tágas szobák vannak, az étkezési feltételek is adottak: bármit, amit kérünk, azt megcsinálják nekünk” – mondta Németh, aki azt is elmondta, hogy a ciprusi dobókkal régóta jó kapcsolatokat ápolnak. A nyolcfős csapat tagjai, akik közel egy hónapot töltenek a szigetországban a már olimpiai kvótával rendelkező Halász Bence és Gyurátz Réka, az olimpiai kvótáért harcoló Pars Krisztián és Rába Dániel, valamint az U23-as EB-re készülő Varga Donát és Doma Benedek.

A magyar kontingenst Igaz Bálint masszőr és mindenes segíti. Bálinttal, „a szövetségi masszőrök d'Artagnan-jával” Németh Zsolték 2009 óta járnak együtt a válogatott edzőtáboraiba és a világversenyekre.

„Hivatalosan fizioterapeuta vagyok, de a mentális felkészítésben és az autogén tréningben is segítek az atlétáknak. Macával tökéletes az összhang közöttünk, mindenben segítek neki, amire megkér. Azért nevezett d’Artagnannak, mert ha a Három testőr Formiában van, akkor azt mondta, hogy nekünk is legyen egy muskétásunk” – mondta Igaz, majd rátért arra, hogyan néz ki számukra egy nap az edzőtáborban.

„Szinte mindent együtt csinálunk, kezdve a reggelivel, az ebéddel és a vacsorával. Délelőtt csak a dobóedzések vannak, kimegyek velük, segíteknekik sokmindenben, például előkészítő, nyújtós részfeladatokat látok el. Ebéd után egy-két kisebb kezelés van, majd jön egy rövid csendes pihenő, ami után kb. fél 5-kor megyünk ki a pályára egy újabb, két és fél órás edzésre. Ha nincs senkinek semmi baja, akkor jön a vacsora.

Most könnyű dolgom van, mert nem 20-an vannak kint atléták, olyankor szinte éjjel-nappal masszíroztam. Most kevés a sportoló ahhoz képest, mint amihez hozzászoktam. Vannak közös programok, mint amilyen az esti BL-mérkőzések megnézése, egy közös kártyázás, vagy akár régebbi közös emlékek felelevenítése. Ezek nélkül nehéz lenne akár három hetet is eltölteni egy ilyen edzőtáborban.”

Ciprusi edzőtábor Ha pedig tényleg minden kötél szakad, akkor „be kell érniük” egy olyan helyi dobóversennyel, mint amilyet ezen a szerdán a ciprusiak rendeztek. „Az előző 20 nap azért éreztette hatását az eredményeken, de a viadal jól illeszkedett a programunkba, hiszen ezzel meg tudtuk törni a 28 napos kint létünk monotonitását. Rába Dániel (70,66 m) és olimpiai bajnokunk, Pars Krisztián (70,02 m) elmaradtak kissé a saját maguktól is várt teljesítménytől, de pénteken, az esedékes felmérésünkön már javíthatnak is. Örömteli, hogy Gyurátz Réka (69,50 m) és a születésnapos Varga Donát (69,15 m) stabil formát mutatva idei legjobbjukat dobták. Réka még sohasem dobott ekkorát áprilisban, Donátnak pedig élete hatodik legjobb eredménye volt a szerdai” – beszélt a ciprusi Téli Dobóbajnokságon elért eredményekről Németh.

A térdműtétje után Ciprusban már teljes értékű munkát végző Halász Bence, valamint a hátfájással bajlódó Doma Benedeken kívül mindenki kipróbálhatta magát ezen a versenyen. Bence számára a dobásszám növelése most a legfontosabb cél, de természetesen fokozottan ügyelni kell a műtött térdére. Németh Zsolt szerint a 23 éves sportoló lassan a konditeremben is utoléri önmagát. Látszik, hogy a napról-napra javul a formája és nyeri vissza erejét. Remélhetőleg május közepén már versenyen is dobókörbe állhat.

„Jól áll a dobók felkészülése, jó kezekben vannak. Németh Zsolt mind emberileg mind szakmailag garancia rá, hogy csak úgy, mint az elmúlt 15 évben, ez a felkészülés is jól sikerüljön” – mondta Igaz társáról. Németh pedig elárulta, hogy mi vár a következő időszakban a legjobb kalapácsvetőinkre.

„A fennmaradó egy hét még intenzív munkával fog telni. Április 21-én utazunk majd haza és a hétvégi VEDAC Évadnyitó - III. Kis Károly Emlékversenyen ismét felmérhetjük tudásunkat. Utána pedig készülünk a dohai vb utáni eddigi legkomolyabb nemzetközi versenyünkre, a Dobó Európa Kupára, amit május 8-án és 9-én rendeznek Splitben. Minden bizonnyal ott már megkezdődik a harc az olimpiai kvótákért.”

Fotó: Igaz Bálint

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.