A Budapesti Honvéd SE vezet az Atlétikai Magyar Csapatbajnokság első napja után

Urbán Zita

Az Atlétikai Magyar Csapatbajnokság székesfehérvári döntőjének szombati napján a Budapesti Honvéd SE gyűjtötte a legtöbb pontot, így 22 versenyszámot követően a fővárosiak állnak a legjobban. A legtöbb győzelmet a DSC-SI - NYSC közös csapata gyűjtötte, rajtuk kívül a rendkívül stabilan szereplő MTK - UTE tudott a legközelebb zárni. A három csapat 16 ponton belül van egymáshoz képest.

Halász Bence szállította a Szombathelyi Dobó SE és a Győri Atlétikai Club közös csapatának, a SavArrának a győzelmet a hétvége első számában, a férfi kalapácsvetésben. A világbajnoki bronzérmes atléta 74.77 métert dobott a második és a hatodik sorozatban is.

Két fiatal tehetség is egyéni csúcsot dobott: Varga Donát 70.67 méterre, Csekő Miklós 63.77 méterre javította legjobbját – mindketten korosztályos világeseményeket megjárt versenyzők az idei esztendőben.

400 méteres gátfutásban is szépen dőltek az egyéni rekordok, a nőknél hárman (Bartha Lilla, Barna Patrícia, Hanzlik Éva), a férfiaknál hatan futottak PB-t. A nőknél a Dunafok csapatában versenyző Molnár Janka 57.49-cel, a férfiaknál a DSC-SI – NYSC csapatában rajthoz álló Koroknai Máté 50.36-tal nyert.

A szintén a DSC-SI – NYSC együttesét erősítő Klekner Hanga magabiztos győzelmet aratott rúdugrásban. A 21 éves versenyző a 4.10 méter sikeres abszolválása után megpróbálta megdönteni 4.25 méteres PB-jét, de sajnos nem járt sikerrel. Hármasugrásban a 12.82 métert ugró Áts Viktória (TSC-Geotech) a Pannon Duónak gyűjtött 13 pontot.

A női 100 méteren 11.87-et futó Takács Boglárka révén a Pannon Duo másik fele, az ARAK UP Akadémia is hozzátett egy első helyet a csapat teljesítményéhez. A férfiak között Máté Tamás 10.62-es idővel célba érve az FTC-nek szállított egy sikert. Sajnos a BHSE fiatalja, Illovszky Dominik futás közben megsérült, így nem ért célba.

Női diszkoszvetésben Márton Anita 53.67 métert dobott, aminek köszönhetően a Viharsarok is megszerezte első győzelmét a Csapatbajnokság döntőjében. Súlylökésben szombaton „csak” a férfiak álltak dobókörbe, Tóth Balázs a DSC-SI – NYSC színeiben lett első, 17.60 méteres eredménnyel.

A nap első fele után a SavArra állt a legjobban, de a riválisok folyamatosan dolgozták le hátrányukat velük szemben. Nádházy Evelin és Bartha-Kéri Bianka nagy csatát vívtak egymással 400 méteren, amiből egy remek hajrával a GEAC-Ikarus kiválósága jött ki győztesen, 54.02-es idejének köszönhetően.

Az FTC kettős győzelmet aratott férfi 400 méteren, Máté Tamás kevesebb, mint egy órával a 100-on aratott sikere után ismét fontos pontokat gyűjtött a zöld-fehéreknek. Az egy körös távon 46.98-as idővel ért célba, mögötte csapattársa, Enyingi Patrik Simon 47.15-ös egyéni csúcsot futott.

A férfiak távolugrása szintén a Fradi atlétáiról szólt, Virovecz István 7.29 méteres teljesítménnyel nyert, de Galambos Tibor és Pap Kristóf révén a harmadik és a negyedik helyen is egy-egy csapattársa zárt.

Női 1500 méteren a BHSE-t képviselő 19 éves Urbán Zita az utolsó fél körben szakította le magáról a 17 éves Varga Grétát, és győzött 4:28.53-mal. A Zalaszám-ZAC – SVSE a második mellett a harmadik (Muszil Ágnes – 4:41.68 új PB) és a negyedik (Gedra Szabina) pozíciókért járó pontokat egyaránt bezsebelte. Nagyszerű taktikai csatát hozott a férfiak versenye, amelyben Pápai Márton, a GEAC-Ikarus versenyzője óriási hajrával nyert, 3:58.55-öt futva. A győzelemért Vindics Balázs, Szögi István, Vörös Márk és Kazi Tamás voltak még nagy csatában.

Női gerelyhajításban Szilágyi Réka 59.35 méteres dobásával ezen a napon kimagaslott a mezőnyből, aminek a DSC-SI – NYSC együttese örülhetett a legjobban. Férfi magasugrásban Bakosi Péter (DSC-SI - NYSC) lett az első, akihez hasonlóan a BHSE-s Agárdi Péter szintén átugrotta a 2.15 métert.

A vasárnap – a távolugró Farkas Petrához hasonlóan – Berlinben rajthoz álló Tóth Lili Anna távollétében is egy BHSE-s atléta, Mógor Boglárka sikerével zárult a női 3000 akadály. A férfiaknál ott volt a mezőnyben Palkovits István, aki esélyeshez méltóan be is gyűjtötte a pontokat a Konok Kunoknak.

A női 4*100 méteres váltóban a GEAC-Ikarus csapata elváltotta magát, így a Pannon Duo könnyed győzelmet aratott a BHSE-t megelőzve. A Mészáros Luca, Mátó Sára, Takács Boglárka, Mohai Regina összetételű négyes győztes ideje 46.42 másodperc volt.

A férfiak 4*100-as váltójában már végig ment az emberek között a GEAC-Ikarus botja, így a Bézsenyi Gergely, Pap Márk, Polyák Zoltán, Tano Leonardo kvartett óriási versenyben, alig három századmásodperccel ugyan, de megelőzte a Konok Kunokat.

A szombati nap záró száma az 5000 méteres gyaloglás volt. Előbb a nők versenyében Madarász Viktória megszerezte az MTK-UTE első győzelmét (21:25.62), mögötte szintén egy tokiói olimpikon, Kovács Barbara (Viharsarok) ért be a célba, őket pedig Récsei Rita vezetésével három BHSE-s követte.

A férfiaknál Helebrandt Máté, a DSC-SI-NYSC hatodik sikerét aratta (19:37.07) – ebben a tekintetben nem volt az első napon eredményesebb csapat náluk. Mögötte két Honvédos, Venyercsán Bence (19:46.82) és Srp Miklós (20:26.41), valamint a VEDAC-Hunyadit képviselő Tóth Norbert (20:47.29) is új PB-vel ért célba.

A 22. versenyszám után a BHSE vette át a vezetést a ranglistán, 207 pontjukhoz képest az MTK-UTE és a DSC-SI – NYSC állnak a legközelebb.

Atlétikai Magyar Csapatbajnokság, az állás a szombati napot követően:

  1. BHSE, 207 pont
  2. MTK – UTE, 196.5 pont
  3. DSC-SI – NYSC, 191 pont
  4. GEAC – Ikarus, 169 pont
  5. FTC, 159 pont
  6. SavArra, 157 pont
  7. Zalaszám ZAC – SVSE, 148 pont
  8. Pannon Duo, 142 pont
  9. VEDAC – Hunyadi, 119.5 pont
  10. Viharsarok, 113 pont
  11. Konok Kunok, 81 pont
  12. Dunafok, 71 pont
Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.