Csere Gáspár új egyéni csúcsot futott az Amszterdam Maratonon

Csere Gáspár

Mind a párizsi, mind az amszterdami maratonin remek eredmények születtek vasárnap. Utóbbin Angela Tanui és Tamirat Tola is megdöntötte a pályacsúcsot, Csere Gáspár pedig élete legjobbját futotta.

Soha senki nem futott le olyan gyorsan egyetlen maratonit sem Hollandiában, mint ahogyan Tamirat Tola tette. Az etióp versenyző 2:03:39-es idővel nyerte meg az egyik legkedveltebb viadalt, amivel kereken fél percet adott Bernard Koech-nek, aki Tola honfitársát, Leul Gebresilase-t előzte meg három másodperccel. Az 5. helyezett Hiskel Tewelde megdöntötte az eritreai nemzeti rekordot (2:04:35).

Szintén nagyszerűen alakult a verseny Csere Gáspár számára. Riói olimpikonunk a 2022-es Európa-bajnokság szintidejétől alig négy másodperccel elmaradva 2:14:34-es új egyéni csúcsot futott. A BEAC kiválósága a 2017-ben Berlinben elért eredményénél tudott másfél perccel gyorsabbat futni, amivel a 26. lett a rendkívül erős mezőnyben.

Az Amszterdam Maraton női versenyének győztese, Tanui eredetileg nem is ezen a nagy őszi maratonin tervezett volna rajthoz állni, hanem hétfőn Bostonban, azonban vízumproblémák miatt nem engedték az amerikaiak elindulni.

A holland fővárosban 2:17:57-es idővel ért célba az első helyen, amivel minden idők legjobb Hollandiában futott női maratoni eredményével diadalmaskodott. A kenyai atléta győzelméhez nem férhetett kétség, több mint két percet adott honfitársának, Maureen Chepkemoinak (2:20:18), aki nagy hajrában volt az etióp Haven Hailuval a második pozícióért.

A férfiaknál a kenyai Elisha Rotich, a nőknél pedig az etióp Tigist Memuye nyerte meg Párizs Maratont.

A 31 éves Rotich pályacsúcsot jelentő 2:04:21 órás idővel ért célba az etióp Hailemaryam Kiros és a szintén kenyai Hillary Kipsambu előtt. Az előző rekordot a háromszoros olimpiai bajnok etióp Kenenisa Bekele tartotta 2014 óta 2:05:04-gyel.

A szintén 31 esztendős Memuye 2:26:12 órás idővel nyert, a dobogóra még két honfitársa, Yenenesh Dinkesa és Fantu Jimma állhatott fel.

A koronavírus-járvány miatt áprilisról elhalasztott - tavaly pedig elmaradt - viadalon 145 ország 60 ezer futója állt rajthoz.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.