Dr. Berkes István: minden mozgás alapja az atlétika

Jó szívvel ajánlható a sportágválasztón a gyermekeknek az atlétika, amely ráadásul további számos sportág alapjául is szolgál – mondta  az InfoRádiónak adott interjúban Berkes István, a Kiemelt Atlétikai Program egészségügyi vezetője.

A professzor hangsúlyozta: fontos, hogy a gyerekek minél korábban szokjanak hozzá a rendszeres testedzéshez, hiszen annak segítségével nagyon sok betegséget meg lehet előzni. Nem kell mindenkinek versenysportolónak lenni, de az igenis fontos, hogy mindenki egészségesen élje le az életét. A sportág kiválasztásakor az is fontos, hogy vegyük figyelembe a gyerek képességeit, személyiségét, érdeklődését és persze élvezze a szülők támogatását is.

Berkes István szerint épp sokoldalúsága miatt minden gyerek megtalálhatja a neki tetsző mozgásformát, ha a sportok királynőjét, azaz az atlétikát választja. Nagymértékben fejleszti a szív- és keringési rendszer állapotát, ugyanakkor a mozgató szervrendszerre is nagy hatása van, javítja a mozgáskoordinációt, segít a testtudat megfelelő kialakításában. Támogatja a biológiai fejlődést, a koordinációs képességet, javítja a monotóniatűrést, közösségben való szereplést. Tehát mindennek az alapja az atlétika mozgásanyaga - tette hozzá.

Ami az életkort illeti, az atlétika már egészen kiskorban elkezdhető, de itt még valóban a játékosságra kell fordítani a fő hangsúlyt. A versenyzéseket, rendszeres edzéseket pedig 9-10 éves kortól javasolt elkezdeni a professzor véleménye szerint, aki óriási jelentőséget tulajdonít az alkalmassági vizsgálatoknak. „Fény derülhet rejtett hibákra, de kiderülhetnek olyan előnyös tulajdonságok, amelyek egy fiatalt egy bizonyos szakág űzésére predesztinálnak.  Szomorú helyzet, hogy ha valaki sok energiát fektet egy szakág gyakorlásába, és később derül ki például anatómiai ok miatt, hogy nem alkalmas rá” - mondta.

Különböző izomrost vizsgálatok is segíthetnek a szakág kiválasztásában. Akinek mondjuk sok a gyors rostja, a sprint számokban érhet el jó eredményeket. Egy magasabb, erősebb testalkatú gyerek a dobószámokban tűnhet ki – hozott példákat a professzor.

Berkes István beszélt a Kiemelt Atlétikai Program legfőbb tapasztalatairól is. „Az egyik legfontosabb tapasztalat, hogy ezek a vb-re készülő atléták hihetetlenül motiváltak. Nagyon szeretnének elérni világra szóló eredményeket, ennek érdekében sok mindent hajlandók alárendelni a felkészülés érdekében. Tudatosak az étkezésben, regenerációban”.

A sérülésekkel kapcsolatban megfigyelte, hogy viszonylag sok a combhajlító-izom sérülés, amire megoldást kell találni, a regenerációs módszerek közül még többet kell a sportolók rendelkezésére bocsátani. Jelenleg minél több adatot próbálnak begyűjteni, hogy segítsék a sportolók felkészülését. „Szeretnénk egy olyan rendszert kialakítani, amely az év végére összeáll, és gyakorlatilag a következő másfél évben, remélem, sikerrel támogathatja a magyar atléták felkészülését a 2023-as világbajnokságra” - zárta szavait a professzor.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.