Duplantis a világ idei legjobbjával győzött Belgrádban

Armand Duplantis

Szerdán Madridban és Belgrádban is Indoor Tour-versenyeket rendeztek, a tét az európai versenyzőknek a fedettpályás Eb-szint utolsó pillanatos teljesítése volt.

Három magyar atléta vett részt a belgrádi viadalon, ahol Lesti Diána jó formája tovább tartott, de a hétvégi fedettpályás országos bajnokságon elért eredményét nem tudta felülmúlni Belgrádban - 6,44 méteres ugrásával a harmadik helyen zárt.

Nem ő volt az egyetlen magyar távolugró a szerb fővárosban, Farkas Petra öt centimétert javított a hétvégéhez képest és 6,43 méteres ugrásával a negyedik lett. Mivel az Eb-szint 6,80 méter, ezért egyelőre egyikük sem biztosította a helyét a toruni Eb-csapatban, de még mindketten reménykedhetnek a ranglistás kvalifikációban.

Mátó Sára 54.02 másodperces eredménnyel negyedik lett 400 méteren, amivel 27 századmásodperccel ő is elmaradt a limitidőtől.

A belgrádi meeting legnagyobb sztárja a 21 éves, világcsúcstartó rúdugró, Armand Duplantis volt, aki 6,10 méterre javította a világ idei legmagasabb ugrását. A svéd versenyző 5,60 méteren szállt be a küzdelembe, és itt meglepetésre rögtön két kísérletre volt szüksége, hogy sikerrel vegye az első akadályt. 5,80 méteren elsőre átjutott, amivel rögtön meg is nyerte az aranyérmet, majd a 6,00-t és a 6,10-et is elsőre vitte át.

Duplantis ezután 6,19 méterre emelt, ami új világcsúcs lett volna. Végül két sikertelen kísérlet után egyelőre elengedte saját rekordjának a tovább javítását.

Mégsem maradtunk világrekord nélkül szerda este, Grant Holloway a madridi versenyen döntötte meg a 60 méteres gátfutás világrekordját. Erről bővebben IDE KATTINTVA olvashatnak!

Gudaf Tsegay egy világrekordot már megdöntött a tél folyamán 1500 méteren. Az etióp futó ezúttal 3000 méteren próbálkozott meg ugyanezzel, de nem járt sikerrel: 8:22.65-ös ideje „csupán” minden idők harmadik leggyorsabb fedett pályás eredménye lett. Így tovább él ezen a távon Genzebe Dibaba 2014-ben felállított 8:16.60-as rekordja.

Szintén jó teljesítményt nyújtott Madridban az a Nadine Visser, aki 60 méteres gátfutásban beállította a világ idei legjobb eredményét. A holland atléta ugyanúgy 7.81 másodpercet futott, mint Christina Clemons egy hete Torunban. A háromszoros fedett pályás világbajnok, Pavel Maslak ezúttal sem talált legyőzőre 400 méteren, ahogyan a távolugrók között Juan Miguel Echevarria sem.

A szerdai versenyekkel az Indoor Tour Gold és Bronze sorozata is véget ért, már csak egy Silver besorolású verseny van hátra szombat este Franciaországban. Utána az európai atléták számára jön a március 4-7. között a lengyelországi Torunban az Európa-bajnokság, ahol a magyarok is szép számú csapattal képviseltetik magukat.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.