Egyre közelebb a visszatéréshez a sérüléssel bajlódó sztáratlétáink

 

Nemes Rita, Wagner-Gyürkés Viktória és Rivasz-Tóth Norbert számára is idő előtt ért véget a 2021-es szezon. Mindhárman sérüléssel bajlódtak a teljes szabadtéri szezon során, így már nagyon várják, hogy ismét százszázalékos állapotba kerülve küzdjenek a következő évben a minél jobb eredmény eléréséért.

Nemes Rita a téli fedett pályás Európa-bajnokságon a 6. lett ötpróbában, de a szabadtéri szezonban már nem mutathatta meg, milyen formában van: „Áprilisban, pont amikor elkezdtük a felkészülést szabadtérre, szökdelésnél homokba érkezésnél megütöttem a derekam. Utána Székesfehérvárra mentünk edzőtáborozni, ahol még edzettem egy hétig úgy, hogy közben fájt a lábam. Úgy voltam vele, hogy az olimpia évében nem szerettem volna kihagyni egyetlen edzést sem. Ez hiba volt. Az ülőidegem sérült meg, az nagyon sok idő volt, több mint fél év a rehabilitáció.”

„Addig nagyon jól alakult a szezonom, életem első felnőtt világeseményén, a fedett pályás Eb-n hatodik lettem. Bíztam benne, hogy a tokiói olimpiára is összejön a kvóta, de arról sajnos le kellett mondanom. A teljes nyarat ki kellett hagynom, majdnem nyolc hetet pihentem, amíg vártunk hogy a sérülésem helyre jöjjön. Amikor újrakezdtem, az elején még éreztem, de már nyolc hete nem zavarja a felkészülésem. Jelenleg Tenerifén vagyunk edzőtáborban, jól érzem magam” – mondta a DVTK többpróbázója, aki a három megkérdezett atléta közül a legelőrébb jár a rehabilitációban, így a leghamarabb őt láthatjuk majd ismét a pályán.

„2022-ben fedett pályán talán egy-egy számban indulunk el, ötpróbát még nem csinálunk. Ahhoz, hogy kvalifikálni tudjak a nyári Európa-bajnokságra, egy hétpróba-versenyen el kell indulnom előtte, ez vagy az országos bajnokság lesz, vagy egy külföldi verseny.”

Rivasz-Tóth Norbert magyar csúcstartóként vehetett részt a tokiói olimpián, ahol a 22. helyen zárt, de már ekkor sem volt teljesen százszázalékos állapotban.

„Az olimpia előtt is folyamatos kontroll alatt voltam, mondhatni egy fajdalommal küzdöttem, ami lényegében visszaszorította a mozgástartományt, ezáltal a technikai mozgásom bekorlátozódott, az igazi engem jellemző technikai jegyeket pedig részben elvesztettem. Utóbbiba tartozik a laza váll és nagy szögtartományban végzett mozdulat, tehát nem a szélesen kivezetett mozgás, hanem inkább a fejem feletti kivezetés. Többek között ezért is van, hogy a gerely a szektor bal oldalára, vagy a közepére landol.”

A 25 éves gerelyhajító mostani állapotáról így beszélt: „Jelenleg kettős érzéseim vannak: Elméletben hiányérzettel, fizikálisan pedig maximális elégedettséggel zártam le az ötkarikás játékokat az előzetes, hosszan elnyúló fájdalmas időszakot is figyelembe véve. Miután hazaérkeztem Tokióból, a rehabilitáción volt a hangsúly, ezért a pihenő időszakom is azzal telt, hogy végigjártuk azt az utat, amit a vállam egészségi állapota megkövetelt.”

„Ez a sérülés, amit megállapítottak, az egy takarító műtéttel helyre állítható, vagyis bízom a legjobbakban és a mielőbbi felépülésben” – bizakodott a Szolnoki MÁV SE atlétája.

„Ugyan a 2022-es szezonra való felkészülést nem úgy sikerült elkezdenem, mint máskor, de egyre jobban, vagyok mind fizikálisan, mind mentálisan is. Már egészen jó alapkondim van, de mindent nagyon fokozatosan, csak annyit terhelve csinálunk, hogy panaszmentes legyen a lábam” – beszélt az elmúlt pár hónapról Wagner-Gyürkés Viktória, aki nyáron a Tochigi edzőtáborba ugyan elutazott a magyar csapattal, de az olimpián már nem tudott rajthoz állni.

„A fedett pályás szezon még jól sikerült az idén, de ahogy elkezdtem akadályon versenyezni, az évek óta tartó, néha-néha kiújuló Achilles-ín gyulladásom ismét előjött.
Sőt, ezúttal annyira megfájdult, hogy amikor júniusban az első külföldi akadályfutó versenyemen indultam Nizzában, és csupán egy tizeddel maradtam le az olimpiai szinttől, onnantól kezdve már nem is tudtam versenyezni. Lemondtam minden egyéb versenyt, egy lapra feltéve mindent az olimpiára, de sajnos nem sikerült indulásra alkalmas állapotba kerülnöm.”

Az Ikarus BSE akadályfutója egyre jobban van, és már a következő szezon céljait is igyekezett kitűzni maga elé: „Akkor látom célszerűnek edzőtáborba menni, amikor már ismét naponta kettőt tudok futni. Itt még nem tartok, de év elején, kora tavasszal már jó lenne elmenni valahova. Az Európa-bajnokság és a világbajnokság is a tervek között van. Speciális helyzet, hogy mindkettő lesz 2022-ben, a fókusz az Eb-n lesz.”

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.