Elaine Thompson-Herah és Karsten Warholm a Worlds Athletics Év Atlétái

Fotó: www.worldathletics.org / © Dan Vernon

 

Két olimpiai bajnokot, a jamaikai Elaine Thompson-Herah-t és a norvég Karsten Warholmot választották az Év Női és Férfi Atlétájának a szerda este virtuálisan megrendezett World Athletics Awards 2021 gálán.

Thompson-Herah minden idők egyik legjobb sprintszezonját produkálta idén, 100 és 200 méteren egyaránt megvédte olimpiai bajnoki címét Tokióban és egy harmadik aranyérmet is szerzett 4x100 méteres váltóban. Az olimpiai triplázáson felül 100, illetve 200 méteren is a világ idei legjobb idejét futotta (10,54 és 21,53), ezzel a második helyre került a nemzetközi örökranglistán és a régóta fennálló világrekordok elérhető közelségébe kerültek a számára. (Elaine Thompson-Herah sikeres szezonjának a magyar közönség számára fontos állomása volt az idei Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíj, ahol a jamaikai sztár nem csak a női 100 métert nyerte meg 10,71-es időeredménnyel, de az egész verseny legjobbjának járó Spiriev Bojidar díjat is megkapta.)

„Évről évre haladok” – mondta Thompson-Herah. „Nagyon közel kerültem a világcsúcshoz, úgyhogy bármi lehetséges. Egy ideig még nem tervezek visszavonulni!

„Határozottan az oregoni világbajnokság a következő nagy célom” – tette hozzá. „Közel van az otthonomhoz, remélem, a barátaim és a családom is ki tudnak jönni megnézni. Remélhetőleg megtelik a stadion, amire Tokióban nem volt lehetőség.”

Warholm az atlétika történetének egyik legkiemelkedőbb teljesítményét mutatta be, amikor a tokiói olimpián 400 méteres gátfutásban aranyérmet nyert. Tokió előtt Oslóban 46,70-el már megdöntötte a világrekordot, majd minden várakozást felülmúlva lenyűgöző, 45,94-es világcsúccsal lett olimpiai bajnok. Elképesztően komoly csata ment az élen, az első három versenyző a 2021 előtti világrekordon belül végzett.

„Annyira örülök ennek” – mondta Warholm. „Először, amikor megláttam az eredményt (Tokióban), azt mondtam: ez biztos hiba! Mert nem számítottam rá. És nem számítottam a győzelemre sem egészen addig, amíg át nem léptem a célvonalat."

„Nagyon kemény verseny volt, tudtam, hogy az amerikai, a brazil és az összes többi srác szorosan üldöz. Mindig keményen odateszem magam, és soha nem tudom, mi történik mögöttem. Csak küzdöttem egészen a célvonalig. Amikor felfogtam, hogy tényleg 45,94 az eredmény, arra gondoltam: „Ez nem is olyan rossz. Ezt elfogadom!"

Sebastian Coe, a World Athletics elnöke gratulált a gála összes győztesének és a döntősöknek az idei rendkívüli teljesítményükhöz.

"Idén elképesztő teljesítményeket ünnepelhettünk Tokióban, az U20-as atlétikai világbajnokságon Nairobiban és az egynapos versenyeken – a Gyémánt Ligában és a Continental Tour sorozatban.

"Az atlétika, mint sportág hihetetlenül erős helyzetben van. 2021 kiváló év volt. Megerősítettük pozíciónkat, mint az első számú olimpiai sportág Tokióban. Nálunk van a legtöbb istenáldotta tehetség az egész világon, és az atlétika a sportágak közül a leginkább elérhető bárki számára. Köszönet minden atlétának szerte a világon! Alig várom, hogy lássam, mire lesznek képesek 2022-ben!"

A további díjazottak:

Női ifjú sztár

Athing Mu

Az amerikai tinédzser egész évben veretlen volt 800 méteren, és egy hosszú, de sikeres egyetemi szezont követően olimpiai aranyat nyert a távon. Tokiói diadalával megdöntötte a felnőtt amerikai 800 méteres rekordot, majd néhány héttel később 1:55.04-re javította. 400 méteren is remekelt, 49,57-es észak-amerikai U20-as rekordot ért el.

„A világot jelenti nekem a tudat, hogy nem csak a barátaim és a családom támogatnak, hanem sokkal többen szerte a világon” – mondta Mu. "Ez a díj azt üzeni minden fiatal lánynak, hogy az álmai valóban valóra válhatnak."

Férfi ifjú sztár

Erriyon Knighton

2021-ben a 17 éves atléta idén több olyan fontos címet is megszerzett magának, amelyek a sprint legendájához, Usain Bolthoz tartoztak. Knighton először a világ U18-as legjobb idejét érte el 200 méteren 20,11-gyel majd 20,04-gyel. Ezután gyors fejlődése folytatódott, és megdöntötte Bolt U20-as világrekordját a távon 19,88-cal és 19,84-gyel. Az olimpiai döntőben negyedik lett 19,93-mal. (Székesfehérváron, a Gyulai István Memorialon a magyar közönség előtt is bemutatkozott: 20.03-as eredménnyel a 3. lett.)

„Nagyon hálás vagyok ezért a díjért” – mondta Knighton. „Idén az egyik legemlékezetesebb pillanatom az volt, hogy bejutottam a tokiói olimpiai döntőbe és 17 évesen negyedik lettem.”

Tagszövetség díj

Federacion Costarricense de Atletismo (Costa Rica)

Elismerésül az elmúlt 12 hónapban végzett kiemelkedő edzési, verseny- és fejlesztési programjukért, a World Athletics Kids’ Athletics programmal kapcsolatos tanácsadói munkájukért, valamint az elmúlt évben számos nemzetközi esemény sikeres lebonyolításáért.

Inspiráció díj

Mutaz Barshim és Gianmarco Tamberi

A katari Mutaz Barshim és az olasz Gianmarco Tamberi megosztott magasugrás győzelme az olimpiai játékok egyik legnagyobb története volt – nem csak azért, amit az egyéni karrierjük szempontjából jelentett, hiszen mindketten súlyos sérülésekkel küzdöttek a legutóbbi játékok óta, hanem azért is, amiért ilyen tiszteletet és sportszerűséget tanúsítottak egymás iránt.

„Őrület, ha erre a történetre gondolok” – mondta Tamberi. „Nagyon köszönöm ezt a trófeát. Most hetente ötször hívom Mutazt, mert beszélnem kell vele. Úgy érzem, már nem csak barátok, hanem olyanok vagyunk, mint a vér szerinti testvérek.”

Barshim hozzátette: „Remélem, hogy minél több emberrel sikerül megszerettetnünk a sportágunkat, hogy aztán egy nap ők is osztozhassanak egy aranyérmen!”

Elnöki díj

Peter Diamond, az NBC olimpiai programokért felelős ügyvezető alelnöke

„Az atlétika hatalmas hálával tartozik Peternek” – mondta Sebastian Coe, a World Athletics elnöke. „Péter 40 éve hatékonyan dolgozik velünk, és folyamatosan jó tanácsokkal lát el bennünket, sőt, humorral amivel sikerült sok éles helyzetet tompítania. Jobb lett az atlétika általa.”

Edzői teljesítmény díj

Bobby Kersee

Az amerikai edző az évek során számos legendás sportoló pályafutását irányította, idén azonban két tanítványa is történelmet írt: Allyson Felix lett az atlétika történetének legtöbb olimpiai érmet szerző női versenyzője, miután 10. és 11. olimpiai aranyérmét is megszerezte Tokióban. Edzőtársa, Sydney McLaughlin két világrekordot döntött meg 400 méteres gátfutásban és olimpiai aranyat szerzett ebben a szakágban.

Az év női személyisége

Anju Bobby George

Az egykori indiai távolugró világsztár továbbra is aktívan részt vesz a sportág életében. 2016-ban nyitotta meg a fiatal lányok akadémiáját, ahonnan már egy U20-as vb-érmes is kikerült. Bobby George, aki az Indiai Atlétikai Szövetség alelnökeként a nemek közötti esélyegyenlőségért küzd, iskolás lányokat is mentorál a sportág jövőbeli vezetői pozícióira.

Jean-Pierre Durand díj a világ legjobb atlétika fotójáért

Ryan Pierse fényképe a női magasugrás kvalifikációjáról a tokiói olimpián

Az idei díjat az októberben elhunyt Jean-Pierre Durandnak, a sportág egyik legtermékenyebb fotósának ajánlják, aki a World Athletics Series számos eseményének fotófőnöke volt.

"Ez a győztes kép az egyik tokiói délelőtti versenyen készült, amikor nagyon meleg volt" - mondta az ausztrál Pierse. „Szerettem volna szemléltetni a hőséget, és azt, hogy ez milyen hatással volt a sportolókra. Ezen a képen jó sokáig dolgoztam, mire minden összeállt. Nagyon örülök neki.

„Szerintem nagyon jó, hogy ezt a díjat Jean-Pierre Durand emlékére nevezték el” – tette hozzá Pierse. „Örülök, hogy együtt dolgozhattam vele, legutóbb a tokiói olimpián.”

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.