Elaine Thompson minden idők második leggyorsabb idejét futotta Eugene-ben

Elaine Thompson Herah

A tokiói nyári olimpián triplázó Elaine Thompson-Herah tovább folytatja fantasztikus szezonját. Az idei Gyulai István Memorialt is megnyerő jamaicai világsztár ezúttal a Diamond League szombati, Eugene-ben megrendezett állomásán futott elképesztően nagyot.

Nyolc versenycsúcs, hét világ idei legjobb eredménye, három Diamond League-rekord és két kontinenscsúcs – ez az olimpia utáni első nagy verseny mérlege. Az oregoni Hayward Fielden megrendezett viadalon Elaine Thompson-Herah ismét kiemelkedett egy elképesztő nevekből álló 100 méteres futamból.

A tokiói olimpián a legrövidebb szabadtéri táv mellett a 200-on és a 4*100-as váltó tagjaként is aranyérmet szerző, immáron ötszörös ötkarikás aranyérmes sprinternek ismét meg kellett küzdenie két honfitársával, Shelly-Ann Fraser-Pryce-szal és Shericka Jacksonnal. Sőt, ezúttal a jamaicai váltó negyedik tagja, Briana Williams is ott lehetett a rajtban, ahogyan a júniusi amerikai olimpiai válogató után „kannabisz-ügybe” keveredő, ezért Tokiótól távol maradni kényszerülő Sha’Carri Richardson is, aki ezúttal nem tudta felvenni a versenyt a karibi ország atlétáival (11.14).

Bár igazából Thompson-Herah-val senki élő atléta nem vetekedhet 2021-ben, a 29 éves klasszissal szombati 10.54-es futása után már csak Florence Griffith Joynert lehet egy lapon említeni, akinek 1988-ban elért világcsúcsától már csak ötszázadmásodpercre van elmaradva. A World Athleticsnek a verseny után azt mondta, hogy érzi magában, hogy még sok van benne – ha sikerül magából kihozni azt, akkor pár héten belül történelmi dolgoknak lehetünk szemtanúi.

Jakob Ingebrigtsen az ötkarikás játékok után ismét legyőzte Timothy Cheruiyot-t. A norvég fiatal ezúttal egy mérföldön érte el a világ idei legjobbját, ami egyben nemzeti csúcs és Diamond League-rekord is volt egyben. 3:47.24-es idejével még a kisebb sérüléssel bajlódó kenyai riválisát is maga mögött hagyta.

A súlylökés világcsúcstartója, Ryan Crouser hazai pályán sem talált legyőzőre: a 2022-es világbajnokság helyszínén 23.15 méteres dobásával sorozatban 21. versenyét nyerte meg. A női 800 méter új sztárja, az alig 19 éves Athing Mu minden idők nyolcadik leggyorsabb futójává vált a kétkörös távon elért 1:55.04-es teljesítményével. A 3:53.23-at futó Faith Kipyegon egy fél célegyenest vert mindenki másra 1500 méteren.

Miután Tokióban kikapott Andre De Grasse-tól, az ezúttal 100-on induló és 9.74-gyel diadalmaskodó kanadai távollétében Noah Lyles 19.52-vel a világ idei legjobb eredményével tudta megnyerni a férfi 200 métert. Az amerikai sztárnak extra örömöt jelentett, hogy testvére, Josephus ért be harmadiként a célba, 20.03-as új egyéni csúccsal.

A két mérföldes futamban a tokiói olimpia összes nagy hosszútávfutó sztárja rajthoz állt, közülük Joshua Cheptegei tudta megnyerni ezt az igencsak rendhagyó versenyszámot 8:09.55-tel. A sokoldalúságát ismét bizonyító ugandai mögött a 10 000 méter olimpiai bajnoka, Selemon Barega, valamint Paul Chelimo és Jacob Kiplimo értek be a célba.

Dalilah Muhammadnak nem volt igazi ellenfele női 400 gáton az idei évben a világcsúcsot tőle átvevő Sydney McLaughlin távollétében, a kétszeres olimpiai bajnok atléta ezúttal 52.77-es versenycsúccsal bizonyította klasszisát. Férfi hármasugrásban Pedro Pablo Pichardo sokadik alkalommal győzte le riválisát, Hugues Fabrice Zangót a sajnos a végéhez közeledő szezonban.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.