Eredményesen „kísérletezett” a magyar vegyesváltó a mezeifutó EB-n

Fotó: Tóth Lili Anna Facebook oldala

Hatodik helyen végzett a vasárnap megrendezett mezeifutó Európa-bajnokságon a négytagú magyar vegyesváltó, amelynek tagjai- köztük a tokiói olimpián is szerepelt Tóth Lili Anna és Szögi István – egyaránt 1500 méteres távot tettek meg. 

„Soha nem volt” váltó képviselte a magyar színeket az évzárónak is tekinthető kontinensbajnokságon, amelynek a mezeifutó versenyek rendezésében jártas Dublin, Írország fővárosa  adott otthont. Az először összeállt, és ezért „kísérletinek” is nevezhető magyar négyesben Szögi (26 éves) és Tóth (23) mellett Pápai Márton (26) és Ohn Kinga (30) kapott helyet.

A váltó tagjai közül, akik elsősorban pályaversenyzők, így a mezei futást inkább edzésnek tekintik, ketten is büszkeséggel értékelték a vasárnapi teljesítményt, ami javított a magyar atlétika idei mérlegén.

„Jónak mondhatom a hatodik helyünket, amelynek az értékét növeli, hogy a mezőnyben olyan neves atlétákat fedeztünk fel, akik közül többen igen jó 800-as és 1500-as eredményekkel büszkélkedhetnek. Eredményes volt a dublini ”kísérletünk”, személy szerint pedig annak is nagyon örülök, hogy a magyar színeket képviselve csapatversenyzőként is kipróbálhattam magamat. Egész más úgy versenyezni, ha egy atléta nem csupán a maga helyezéséért, hanem a csapattársaiért is küzd a pályán. Jó volt így az évet zárni, illetve egy ilyen töltettel visszatérni az edzésmunkába” – nyilatkozta az SzPress Hírszolgáltnak Szögi István.

Kitűnően „indította be” a váltót Tóth Lili Anna, a négyes legfiatalabb tagja, aki a tokiói olimpiai játékok 3000 méteres akadályfutó számában bátor és felszabadult versenyzéssel az egyéni csúcsát 10 másodperccel megjavítva végzett újoncként a 18. helyen. Tudni kell róla, hogy négy évvel ezelőtt az U20-as korosztály képviselőjeként ezüstérmet sikerült szereznie a somorjai junior mezeifutó Európa-bajnokságon.

„A felkészülési állapotunkat figyelembe véve kifejezetten jónak mondhatom a dublini hatodik helyünket, elvégre azzal egy Európa-bajnokságon rukkoltunk ki. Nagy élmény volt rajthoz állni, öröm pedig az, hogy a négyesünk első futójaként a harmadik helyen tudtam váltani Pápai Marcit – mondta az SzPress Hírszolgálatnak a BHSE atlétanője. –Akadály- és síkfutóként elsősorban egyéni sportolónak tartom magamat, de most kedvemet leltem abban, hogy csapattag lehettem. Hiányoztak ugyan előlem ezen az Európa-bajnokságon a megszokott akadályok, a feladat még sem volt egyszerű, mert a pálya egyes részeihez érkezve a mély talajon a sárdagasztás feladatával is meg kellett birkózni” – árulta el az egyéni csúcsait idén sorra döntő atlétanő, aki a 2023-as budapesti világbajnokságra készülő magyar válogatott egyik ígéretes tagja.

Szalay Péter
SzPress Hírszolgálat

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.