Erős magyar csapat utazik a spliti Dobó Európa Kupára

Dobó Európa Kupa

Hosszú idő után ismét jelentős világeseményt rendeznek a dobóatléták számára, amelyen számos magyar versenyző kerülhet közelebb a tokiói részvételhez.

Május 8-án és 9-én lesz a Dobó Európa Kupa, amelyet tavaly a koronavírus-járvány miatt nem rendeztek meg és idén is el kellett halasztani, mert eredetileg a portugáliai Leiriában tartották volna meg még márciusban. Az ottani pandémiás helyzet következtében végül nem tudták vállalni a rendezést, így a helyszín a horvátországi Split lesz.

„Azzal, hogy két hónappal elhalasztották a versenyt, remek lehetőség nyílt a dobóatléták számára, hogy ideálisabb időpontban és időjárási viszonyok közepette mérethessék meg magukat. Mivel ez egy igencsak rangos, C kategóriás versenynek számít, jó sok pontot lehet gyűjteni a világranglistára, és a tokiói rangsorban is feljebb lehet kerülni egy-egy jó eredménnyel. Az lenne az ideális, ha sikerülne olimpiai szintet is produkálni Splitben” – mondta Kámán Bálint, a MASZ sportszakmai igazgatója a várakozásairól.

Az előzetes nevezési listán összesen 20 magyar atléta neve szerepelt, közülük ketten, Pásztor Bence és Varga Donát „csak” a tartalékok között kaptak helyet. A felnőttek mezőnyében 12-en, az U23-as versenyszámokban egy sajnálatos sérülés miatt végül 5-en mutathatják meg, hogy milyen formában vannak a szabadtéri szezon elején.

„Már mindenki nagyon várja, hogy versenyezhessen, hiszen a 2019-es dohai világbajnokság óta ez az első komoly nemzetközi esemény” – mondta Németh Zsolt, a Szombathelyi DOBÓ SE mesteredzője, aki számos tanítványa révén lesz érdekelt Splitben. „Bízom benne, hogy mindenki legalább az idei legjobbját nyújtja, de többüktől az egyéni csúcs sem elképzelhetetlen, Rába Dániel és Viszkeleti Villő egyéni csúcs formában vannak.”

„Sok minden függ majd a körülményektől, az előrejelzések alapján az idő jó lesz, 20-24 fok közötti hőmérséklettel, szombaton egy kis esővel. Mivel a kalapácsvetés technikai szám, ezért reméljük, hogy az új dobókörök megfelelő minőségűek és a szektorok jól lesznek beállítva” – Németh Zsolt azt is elárulta, hogy a szombathelyieknek kellett kisegíteniük a szervezőket pár kalapáccsal, akik beugróként nem tudtak elég sportszert előteremteni a számban induló bő 100 atléta megfelelő versenyeztetéséhez.

A magyar csapat csütörtök délelőtt indult útjára Splitbe, és a negatív PCR-tesztek azt jelentik, hogy mindenki ott lehet a dobókörben, aki elutazott. Sajnos Kövér Fanni, az április utolsó napjaiban, Gödöllőn korosztályos csúcsot elérő gerelyhajító-tehetség hajlító-sérülése miatt visszalépni kényszerült az U23-as kategóriában való indulástól.

Nélküle is négy gerelyhajítónk versenyez majd a hétvégén, közülük Szilágyi Réka és Rivasz-Tóth Norbert egyaránt Varga Lőrinc tanítványa.

„Remekül sikerült a formiai edzőtábor a számunkra. Norbinál eléggé nehézkes volt az alapozás, mert több sérülés is hátráltatta őt: boka-, váll- és könyöksérüléssel egyaránt bajlódott, de az edzőtábor idejére ebből már kilábalt. Mivel ez még csak a szezon első versenye lesz, nincsenek túl nagy elvárásaim sem. Formát kifejezetten nem időzítettünk, mondhatni munkából érkeztünk. Rékától egy 60 méter feletti, Norbitól pedig egy 80 méter feletti eredménnyel teljesen elégedett lennék” – mondta várakozásairól a szakember, aki Szilágyi Réka felkészülését közel két és fél év után irányíthatja ismét.

„Réka az én tanítványom volt 2018 szeptemberéig, majd kiment Szlovéniába és a Téli Dobó OB után tért vissza hozzám. Fizikálisan rendben van, sérülések sem hátráltatták. Technikailag kell egy kicsit előre lépnünk a következőkben. Inkább a május vége-június eleji időszakban szeretnénk egy jó eredményt elérni, hogy biztosítsa a kijutást az olimpiára.”

Az olimpiára, ahová eddig dobóatlétáink közül Gyurátz Réka, Márton Anita és Halász Bence már biztosították a helyüket. Közülük Gyurátz Rékától most is jó eredmény várható, Márton és Halász pedig ezúttal nem lesz ott a mezőnyben. Szemben az olimpiai bajnok Pars Krisztiánnal, aki korábban már ötször is megnyerte ezt a versenyt (2004, 2009, 2011, 2013, 2015).

Az első Dobó Európa Kupát 2001-ben rendezték meg Nizzában, az azóta lebonyolított 19 esemény alapján Magyarország az összesített éremtáblázaton az előkelő 5. helyet foglalja el. 9 arany, 7 ezüst és 3 bronz a mieink eddigi termése a felnőttek között. Nálunk csak az oroszok, a németek, a fehéroroszok és a lengyelek szereztek több aranyérmet.

A mezőny rendkívül erős lesz, hiszen nem csak a magyar atléták vannak már kiéhezve a versenyzésre. A kalapácsvető Anita Wlodarczyk térdműtét után áll dobókörbe, aki a gerelyhajító Barbora Spotakovához hasonlóan a nyáron harmadik olimpiai aranyérméért küzdhet meg Tokióban. A németek gerelyhajító sztárja, Johannes Vetter már 91.50 méternél jár a szezonban – vele ellentétben a négyszeres világbajnok lengyel kalapácsvető, Pawel Fajdek itt mutatja meg magát először az idényben.

Dobó Európa Kupa, Split, a magyar csapat:

felnőttek:

női diszkoszvetés: Kerekes Dóra (Nyíregyházi Sportcentrum)női gerelyhajítás: Moravcsik Angéla (MTK Budapest) és Szilágyi Réka (Debreceni Sportcentrum)női kalapácsvetés: Gyurátz Réka (Szombathelyi Dobó SE) és Viszkeleti Villő (Szombathelyi Dobó SE)női súlylökés: Veiland Violetta (Szegedi VSE)férfi diszkoszvetés: Huszák János (FTC) és Szikszai Róbert (Nyíregyázi Sportcentrum)férfi gerelyhajítás: Rivasz-Tóth Norbert (Szolnoki MÁV SE)férfi kalapácsvetés: Rába Dániel (Szombathelyi Dobó SE) és Pars Krisztián (Szombathelyi Dobó SE)férfi súlylökés: Tóth Balázs (Nyíregyházi Sportcentrum)

U23-asok:

női súlylökés: Beregszászi Renáta (Kecskeméti ARC)női kalapácsvetés: Németh Zsanett (Szombathelyi Dobó SE)férfi gerelyhajítás: Járvás Máté (UTE)férfi kalapácsvetés: Czeller Gábor (VEDAC)férfi súlylökés: Kovács László (Ikarus BSE)

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.