Erős mezőny, 21 éve nem látott nagyságú magyar csapat - kezdődik a fedett pályás Európa-bajnokság

Már a kontinensviadal nulladik napján, rögtön a 18:30-as megnyitó ünnepség után megkezdődnek az egyik legizgalmasabbnak ígérkező versenyszám küzdelmei.

A férfiak 1500 méteres versenyének selejtezőiben ott lesz a címvédő Marcin Lewandowski, aki a három évvel ezelőtti ezüstérmes Jakob Ingebrigtsennel vívhat nagy csatát az aranyéremért. A norvég futó Glasgow után ismét – az ott elmaradó – duplázásért száll harcba ezúttal hazai pályán versenyző riválisával. A legutóbbi fedett Eb-n a 3000 métert megnyerő Ingrebrigtsent ezen a távon Lewandowski lehajrázta.

A csütörtök esti előfutamokban rajtuk kívül három magyarnak is szurkolhatunk: Szögi István január végén egy közel 36 éves magyar rekordot döntött meg ezen a távon Bécsben. A 25 éves atléta 3:37.55-ös idővel adta át a múltnak Knipl István 1985. február 23-án felállított magyar csúcsát. Szögin kívül ott lesz a selejtezőben Kiss Gergő és Pápai Márton is. A szám döntőjét a péntek esti programban rendezik.

A másik nagy párharcot a férfi rúdugrók viadala hozhatja. Armand Duplantis az Eb egyik utolsó felvezetőversenyén, Belgrádban 6,10 méterrel megugrotta a világ idei legjobbját. A 21 éves svéd-amerikai legnagyobb ellenfele a 34 éves Renaud Lavillenie lehet, aki szintén biztató eredményeket produkált az elmúlt időszakban: 2014 óta nem ugrott ilyen jól a télen, mint most (6,06 méter). Selejtező szombat délelőtt, döntő vasárnap délután.

Az egyéni legjobbján folyamatosan javító Lesti Diánát is meghívták a távolugrómezőnybe. Az egyik esélyes ebben a számban az alig 19 éves Larissa Iapichino lesz, aki 6,91 méteres ugrásával U20-as világcsúcsot ért el Anconában – ez egyben a világ idei legjobbja is eddig. Rajta kívül Khaddi Sagnia, Malaika Mihambo, Nastassia Mironchyk-Ivanova és Maryna Bekh-Romanchuk harcolhatnak még az érmekért. Selejtező péntek délelőtt, döntő szombat este.

A férfi távolugrók – Pap Kristóffal a mezőnyben – már csütörtök este elkezdik, és a magasugrókkal párhuzamosan elsőként szállnak harcba a döntőbe jutásért. A magasugró verseny magyar résztvevője Jankovics Dániel az országos bajnokságot 2,24 méteres új egyéni csúccsal nyerte meg két hete és ezzel közel került Deutsch Péter 2,27-es, 31 évvel ezelőtt felállított beltéri magyar rekordjához is.

Az MTK 25 éves versenyzőjének a döntőbe jutáshoz is hasonlóan jól kellene teljesítenie, a mezőny ugyanis rendkívül erős lesz. Február 17-én az Eb helyszínéül is szolgáló Torun Arenában a fehérorosz Maksim Nedasekau, az ukrán Andriy Protsenko és az olasz Gianmarco Tamberi is 2,34 méterrel zártak. Ezen négy nappal később, Anconában Tamberi egy centimétert még javítani tudott, így ő várhatja a legjobb idei eredménnyel a selejtezőt, majd a vasárnap délelőtti döntőt.

Nem csak a magyar csapatban voltak pozitív esetek a kontinensviadal előtt. Bartha-Kéri Biankához és Varga Grétához hasonlóan pozitív koronavírusteszt miatt a hazai pályán versenyző Ewa Swoboda is távol maradni kényszerül az Eb-től, így – Nguyen Anasztáziával ellentétben – a 60 méteres síkfutás egyik esélyesét biztosan nem láthatjuk a vasárnap délelőtti előfutamokban.

Ötpróbában Krizsán Xéniának és Nemes Ritának pénteken olyan nagy nevű ellenfelekkel szemben kell majd helytállnia, mint az olimpiai címvédő Nafissatou Thiam, a fedettpályás világbajnok Nadine Broersen, vagy a fedettpályás vb-ezüstérmes Ivona Dadic.

Női 60 méteres gátfutásban a holland Nadine Visser lesz az, akit a Kozák Lucát és Kerekes Grétát is tartalmazó mezőnynek le kell győznie. Hozzájuk hasonlóan szintén szombaton láthatjuk majd pályára lépni Baji Balázst és Szeles Bálintot is a férfiak mezőnyében. Sérülés miatt nem utazhatott ki Lengyelországba az a Szűcs Valdó, akinek szintén megvolt az Eb-szintje.

Így a korábban már említett férfi 1500 méter mellett a férfi 60 méteres síkfutás lesz az, ahol hárman is képviselik hazánkat. Az ob-t 6,62-es, új egyéni csúccsal megnyerő Boros Bence, az U20-as magyar rekordot átíró Illovszky Dominik és a magyar bajnoki bronzérmes Máté Tamás is ott lehet a rajtban szombat délelőtt.

Kazi Tamás és Vindics Balázs (800 méter), Huller Dániel és Nádházy Evelin (400 méter) nevével is a pénteki programban találkozhatunk először. Szemben Wagner-Gyürkés Viktóriával, aki 3000 méteren már csütörtök este megméreti magát.

A csütörtöki nap programja:
19:00 Férfi magasugrás, selejtező (Jankovics Dániel)
19:08 Férfi távolugrás, selejtező (Pap Kristóf)
19:15 Női súlylökés, selejtező
19:30 Női 3000 méter, előfutamok (Wagner-Gyürkés Viktória)
20:20 Férfi 1500 méter, előfutamok (Kiss Gergő, Pápai Márton, Szögi István)

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.