Ezt várjuk Tokióban – 3000m akadály

Tóth Lili Anna

Három magyar olimpiai kvótával a női 3000 méteres akadályfutás tűnt előzetesen az egyik legerősebb versenynek magyar szempontból. Teljesen más a három magyar versenyző története, hiszen Kácser Zita már 2019-ben megfutotta az induláshoz szükséges szintet, de utána nehézségekkel küszködött és a tavalyi edzőváltás után tudott csak igazán visszatérni a nemzetközi versenyzéshez szükséges formához. Az, hogy ez végül sikerült, természetesen nagy örömmel töltötte el: „Ötkarika és izgatottság. Ez az első olimpiám, ami egy leírhatatlan érzés a számomra. Nem fogom tudni azt, hogy mibe fogok belecsöppenni, és nem csak azért, mert egyedi olimpia lesz, hanem mert még nincsen tapasztalatom benne. Nagy motivációval és izgatottsággal fogok kiutazni.”

Hasonlóképp bizakodó lehetett Wagner-Gyürkés Viktória is, aki viszont épp erre az évre került csúcsformába, amit már a fedettpályás szezonban 3000 méteren elért új országos csúcsa is jelzett. Biztos ranglistás helyezéssel jutott ki az olimpiára, de aztán Tokióban köddé váltak az álmai, ugyanis korábbi achilles sérülése, ami épp az olimpia előtt kezdett megoldódni, az edzőtáborban váratlanul rosszabbra fordult és az orvosok egyértelmű tanácsára nem maradt más választása, mint visszalépni a versenyzéstől.

Harmadik olimpikonunk ebben a számban a mindössze 22 éves  Tóth Lili Anna, aki az egész magyar atléta delegáció legfiatalabb tagjaként az utolsó pillanatban jutott kvótát érő helyre a világranglistán. Bár korábban azt is mondta, hogy az esélytelenek nyugalmával készül, azért ezt annyiban mégiscsak korrigálta, hogy saját eredményeihez képest kimagasló teljesítményre készül: „Az első szó a küzdelem. Számomra az olimpia azt jelenti, hogy valóra válthatom az álmom, előbb a kijutással, majd a minél jobb szerepléssel Tokióban. Már nagyon várom, hogy versenyezhessek, az ob után volt egy esésem Luzernben, de az elmúlt egy hétben már nagyon erőseket tudtam edzeni, egyre jobb állapotban vagyok, remélem az olimpián ez egy egyéni csúcsban fog megmutatkozni.”

A női 3000 méteres akadályfutás elmúlt éveinek kiemelkedő személyisége, Beatrice Chepkoech idén nem volt túlzottan acélos, így a versenyszám Tokióban meglehetősen nyitott lesz. 2018-ban döntötte meg a világrekordot 8:44.32-vel, aztán elhozta a vb címet szintén rekordidővel 8:57.84, amivel közel öt másodpercet vert rá a mezőnyre.

Rióban és a 2017-es vb-n negyedikként végzett annak ellenére, hogy értékes időt veszített, amikor kihagyta az egyik akadályt. Ezután összeszedte magát, és 2018-19-ben a 19 versenyéből 17-et megnyert. Jelenleg a sportág történetének tizennégy 9 perc alatti idejéből a fele az ő nevéhez fűződik.

Az ígéretes évkezdet ellenére (világrekord 14.43 5 km-en, fedett pályás egyéni legjobb 8:31.72 3000 méteren) a kenyai idén még nem nyert versenyt. A szezonja legjobbját (9:04.94) Monacóban érte el, ahol második lett a Wanda Gyémán Liga találkozón.

Honfitársa, Hyvin Kiyeng nyert ezen a versenyen, ami meglehetősen izgalmasra sikeredett. Kiyeng emberi mulasztás miatt rosszul mérte fel a fennmaradó köröket, így a hajrát egy körrel korábban kezdte meg. Miután hallotta az utolsó kört jelző gongot, valahogy össze bírta szedni magát, és szezonja legjobbjával, 9:03.82-vel nyert.

2015-ben behúzta a vb-t, rá egy évre az olimpiai ezüstöt, 2017-ben pedig vb bronzot. Idén szezonnyitásként negyedik lett Dohában, a többi versenyét viszont megnyerte, maga mögé utasítva Chepkoech-t. Ha ritmustévesztésben is képes volt megverni a világcsúcs tartót és világbajnokot, akkor Kiyeng Tokióban is nagy fenyegetés lesz. Talán 2016-os egyéni legjobbját is megjavítja végre (9:00.01).

Meglepő módon a leggyorsabb az indulók között az Afrikai Játékok bajnoka, Mekides Abebe, aki a dohai Wanda Gyémánt Ligán állította be az etióp rekordot (9:02.52). Idén eddig hazai ellenfelekkel versenyzett, de megnyerte a nemzeti bajnokságot és az olimpiai válogatót is. Zsenge, 19 éves kora ellenére Abebe a legidősebb akadályfutó hazájában.  

Tokióban vele lesz Lomi Muleta, akinek idei egyéni legjobbja 9:14.03 és Zerfe Wondemagegn, aki Hengelóban állította fel az új U20-as rekordot 9:16.95-tel. A 2019-es vb-n mindhárman ott voltak, így fiatal koruk ellenére már komoly tapasztalatokkal érkeznek az ötkarikás játékokra.

Az amerikai Emma Coburn is éremért fog futni. Rió bronzérmese, 2017 világbajnoka, 2019 ezüstérmese mindig ott van a mezőny sűrűjében. A monacói találkozón negyedik lett 9:09.02-vel, ha nem hibázik, ott lehet a dobogón.

Versenyben van a német Gesa-Felicitas Krause is, aki Eb aranyat nyert 2016-ban és 2018-ban is, valamint vb bronzot 2015-ben és 2019-ben. Tokióba szezonja legjobb idejével, 9:09.13-mal érkezik, de valószínűleg meg fogja javítani. 2010 és 2019 között a leggyorsabb idejét egy alkalmat leszámítva nagy bajnoki döntőkben szerezte.

A bahraini Winfred Yavi éppen csak lemaradt a dobogóról Dohában, de némi elégtételként idén visszatért a katari fővárosba a Wanda Gyémán Liga találkozóra, és egyéni legjobb idővel, 9:02.64-gyel megverte Kiyenget, Coburnt és Krauset is.

Akikre még figyelni érdemes: észak-amerikai csúcstartó és 2017 vb második Courtney Frerichs, a szlovén rekorder Marusa Mismas-Zrimsek, óceániai csúcstartó Genevieve Gregson Ausztráliából, a kínai csúcstartó Zhang Xinyan és az ugandai rekorder Peruth Chemutai.

Férfiak

Bárhonnan nézzük is, a férfi 3000 méteres akadályfutás Kenya versenyszáma. 1968 óta a futónagyhatalomnak számító kelet-afrikai ország hozta el az olimpiai aranyat két alkalmat leszámítva, amikor Kenya bojkottálta az ötkarikás játékokat. A küldöttség most először érkezik olimpiára regnáló világ- vagy olimpiai bajnok nélkül.

Conseslus Kipruto, Rió bajnoka és az elmúlt két vb aranyérmese nem fejezte be a kenyai olimpiai válogatót, így nem lesz ott Tokióban, hogy megvédje a címét. A nyomás így Leonard Bett, Banjamin Kigen és Abraham Kibiwott vállára kerül.

Nagyok az elvárások Bett felé, aki 2017-ben U18-as bajnok lett, egy év múlva afrikai bajnok, rá egy évre pedig vb döntős. Júniusban pedig egy brutális olimpiai válogatón végzett az élen Nairobiban 8:17.26-vel.

Betthez hasonlóan a 25 éves Kibiwott ugyancsak döntős volt a dohai vb-n, ahol hetedikként végzett. Pályafutása legjobbját (8:05.72) 2019-ben futotta, és ötször sikerült már 8:10 alá kerülni. Legutóbb Monacóban júliusban, 8:07.81-es idővel.

A 28 éves Kigen hatodik volt a legutóbbi vb-n, megnyerte az Afrikai Játékokat, és jó néhány Gyémánt Ligás, valamint Continental Tour-os győzelmével az a versenyző, akivel abszolút számolni kell. Idei legjobbja nem a leggyorsabb ugyan (8:15.09), de azt a monacói Gyémánt Ligán futotta, ahol technikai hiba miatt több futó is korábban kezdte meg a hajrát.

A kenyaiak mellett azért más nemzetek is ácsingóznak az érmekre. A marokkói Soufiane El Bakkali a két legutóbbi vb-n ezüstöt és bronzot szerzett, egy tucat 8:10 alatti eredménye van, és a tokiói indulók között a leggyorsabb ideje (7:58.15).

Lamecha Girma lenyűgöző teljesítménnyel robbant be a nemzetközi mezőnybe a 2019-es vb-n, ahol a 18 évest egy tizedmásodperccel verte meg Kipruto. Egy csendesebb 2020 után Girma idén csupán egyszer versenyzett szabadtéren, akkor viszont nagyon: Monacóban nyert 8:07.75-tel, ami idén a leggyorsabb idő.

Bikila Tadese Takele, aki 19 lesz a döntő után, egyéni legjobbjával (8:09.37) nyerte meg az olimpiai válogatót, a firenzei Wanda Gyémán Ligán pedig második lett. Honfitársa, Getnet Wale, a 2019-es vb negyedikjét először nevezték a versenyszámban, de most úgy tűnik, hogy csak az 5km-re koncentrál. Mögöttük bizonytalanabb a helyzet: a franciák Djilali Bedranival (8:11.17 szezon legjobb) and Mehdi Belhadjival (8:12.43 szezon és egyéni legjobb) érkeznek, akik Monacóban a harmadik és negyedik helyen értek célba. Bedrani a dohai vb-n ötödik lett 8:05.23-mal, így vele feltétlenül számolni kell.

Hillary Bor, az olimpiai válogató nyertese Rióban hetedik, a legutóbbi vb-n pedig nyolcadik volt, így őt sem szabad figyelmen kívül hagyni.

A házigazdák Ryuji Miuában reménykedhetnek. A 19 éves idén kétszer döntött nemzeti rekordot, először Tokióban 8:17.46-tal, majd egy hónapja megnyerte a hazai bajnoki címet 8:15.99-cel.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.