Ezt várjuk Tokióban – férfi gerelyhajítás

Rivasz-Tóth Norbert

Rivasz-Tóth Norbert még csak 25 éves, de már a magyar gerelyhajítás korszakos szereplője. Idén 7. éve, hogy folyamatosan magánál tartja a megtisztelő magyar bajnoki címet, amit 2019-ben Dohában, a világbajnokságon egy hatalmas, 83.42 méteres országos csúccsal is megspékelt.

„Nagyon örülök, hogy sikerült kijutnom Tokióba, még egy ilyen komplikáltabb kvalifikáció során is. Bízom benne, hogy a befektetett munka már a selejtezőben ki fog jönni, és akkor a döntőbe jutás is meglehet.” – mondta úton Tokióba, ahol izgalmas verseny vár rá. Ahogy nyilatkozata is mutatja, mindenre elszántan készül élete első olimpiájára, ahol a döntőbe jutáshoz 83 métert kell dobni, vagy legalább a 12. legjobbat. A mezőny, ez egyéni és idei legjobbak óriási szórásban vannak, így nem megalapozatlan Norbi elszánt nyilatkozata, reméljük, hogy sikerül kihoznia magából, amit a felkészülése alapján vár magától.

Egy versenyző van, Johannes Vetter, aki már-már nyomasztóan uralja a férfi gerelyhajítók mezőnyét az elmúlt években. Ő az egyetlen ember a világon, aki az elmúlt 24 hónapban 90 méter fölé dobott. Ezt a bravúrt már 18-szor megismételte, köztük egy hét versenyből álló sorozaton idén április és június között.

2017 német világbajnoka tavaly majdnem a világcsúcsot is megdöntötte. Sziléziában 97.76-ot dobott, amivel a ranglista második helyére került. Mindössze 62 centivel maradt el a legendás cseh, Jan Zelezny régóta fennálló rekordjától.

Vetter ugyanide tért vissza az idei európai csapatbajnokságon, ahol ismét hatalmasat, 96.29-et dobott, csupán kissé elmaradva élete legjobbjától. A német elképesztően egyenletes teljesítménye a 90 méteres vonalon túl egyszerűen lenyűgöző.

A 90 feletti sorozat a Wanda Gyémánt Liga gateshead-i találkozóján szakadt meg, amit még így is megnyert 85.25-ös dobásával, 18-ra növelve ezzel nyerő sorozatát.

Dominanciája mellett Vetterből a motiváció sem hiányzik. A dohai 2019-es vb-n harmadik lett, 1,52 méterrel maradt le az aranyról, Rióban pedig gyötrően kevés, mindössze hat centivel csúszott le a dobogó legalsó fokáról.

Gerelyhajításban azonban meglepő dolgok történhetnek. Kevesen fogadtak volna például a trinidadi Keshorn Walcott győzelmére a 2012-es olimpián, végül azonban az akkor még U20-as atléta állhatott fel a dobogó tetejére. Kilenc év múlva Walcott még mindig a legjobbak között van. Rióból elhozta a bronzot, idén pedig megdobta pályafutása második legjobb eredményét (89.12m). Ebben az évben eddig minden versenyén top háromban végzett.

Anderson Peters a másik meglepetés címszerző. A grenadai lett a világbajnok Dohában, előtte pedig a Pánamerikai Játékokon aratott győzelmet nemzeti rekordot érő, 87.31 méteres dobásával. Tokióba 83.46-os szezon legjobbjával érkezik, de pontosan tudja, hogy kell nagyot dobni, amikor igazán számít.

A Nemzetközösségi Játékok bajnoka, Neeraj Chopra sérülés miatt kihagyni kényszerült a dohai vb-t, de az indiai remek formában tért vissza idén, megjavítva saját nemzeti rekordját 88.07-tel. Tokió előtti utolsó versenyén, Kuortane-ban Chopra harmadikként végzett Vetter és Walcott mögött, megerősítve éremszerző esélyeit.

Vetter csapattársa, Julian Weber idén a legyenletesebben teljesítő dobók között van. A világbajnoki és olimpiai döntős néhány hete Lucerne-ben dobta meg szezonja legjobbját (84.95), és egész évben top háromban végez minden versenyén.

A moldovai Andrian Mardare szenzációs formában kezdte az évet, májusban a spliti versenyen Vetter után végzett 86.66 méteres dobással. Az eredményre több nyolcvanközepi dobással erősített rá, a tokiói érmek is valószínűleg ebben a tartományban lesznek.

Marcin Krukowski lengyel rekordot érő dobását (79.55) Turkuban érte el június elején. Cetniewóban nemrég 73.07-et dobott, de néhány kör után visszavonult. Remélhetőleg a kétszeres világbajnoki döntős csupán elővigyázatos, és bombaformában lesz Tokióban.

A dél-afrikai Rocco van Rooyen még nem volt döntős világversenyen, de várhatóan Tokióba is magával hozza idei egyéni legjobb eredményének lendületét (85.97).

A gerelyimádó finnek nagy reménysége Toni Kuusela. Az olimpiai színpadon Tokióban debütáló 27 éves atléta a múlt hónapban javította meg egyéni legjobbját 85.03-ra.

A váratlan fejleményeket is tartogató versenyszámban a következő sportolókra még érdemes lesz odafigyelni: a pakisztáni Arshad Nadeem, a lett Gatis Cakss, Edis Matusevicius Litvániából, Michael Shuey az USA-ból és a belorusz duó, Aliaksei Katkavets, valamint Pavel Mialeshka.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.