Ezt várjuk Tokióban – női kalapácsvetés

Gyurátz Réka már nagyon hamar, 2019 nyarán megdobta a biztos tokiói indulást jelentő olimpiai szintet. A 25 éves szombathelyi kalapácsvető 72.70 métert elérve a 23. pozícióban biztosította a helyét a 32 fős mezőnyben.

„Aki kijut az olimpiára, már az is egy megsüvegelendő teljesítmény. Az ember a világ legrangosabb eseményén tudja összemérni a tudását a többiekkel, hihetetlen élményeket él meg kint magán az eseményen, illetve az előtte lévő időszakban és az olimpia után is sok új dolog vár rá. Szóval sokszor el sem tudom hinni, hogy én is már olimpikonnak mondhatom magam” – mondta izgatottan a magyar versenyző arról, hogy mit jelent számára élete első olimpiai részvétele.

A korábbi ifjúsági világbajnok, junior világbajnoki ezüstérmes atlétánk az idei szezonban sokáig csak üldözte a 70 méteres távolságot, amit június közepén kétszer, Szombathelyen és Wroclawban is sikerült túldobnia – 70.77 és 70.73 méter az idei legjobbjai. Utolsó versenye az olimpia előtt a Gyulai István Memorial volt, ahol egy erős mezőnyben az 5. lett, 69.80 méteres eredménnyel.

Rékát vasárnap a selejtező A csoportjában láthatjuk először a dobókörben. Ha három dobásból sikerül összesítésben a legjobb 12 között végeznie, akkor őt is figyelhetjük a szám keddi döntőjében, ahol lengyel-amerikai meccs várható az aranyéremért.

A kalapácsvető világ sokáig Anita Wlodarczyk lábainál hevert. Nemzedékének kétségtelenül legdominánsabb sportolójaként a lengyel behúzta a 2012-es és 2016-os olimpiát, begyűjtött négy vb és Eb aranyat, felállított hat rekordot, és az első nő lett, aki 80 méter felett dobott. Sőt, igazából az elmúlt hetekig az egyetlen nő volt, aki ezt meg tudta csinálni.

Hihetetlen formáját a 2019-es térdműtétje akasztotta meg, ami azt is jelentette, hogy nem tudta megszerezni ötödik vb címét Dohában.

Az olimpiai játékok elhalasztásának köszönhetően több ideje volt a felépülésre, és idén első szereplése során egy bátorító 73.87-et dobott. A történések igazán a júniusi Szewinska Memorialon kezdtek felgyorsulni, ahol idei legjobbját dobta (77.93), így a lengyel egyértelművé tette: Tokióban számolni kell vele.

Amíg Wlodarczyk távol volt, egy másik nő jelentkezett be a világ első számú női kalapácsvetője címre.

Az amerikai DeAnna Price 2019 -ben 78,24 m -re javította saját rekordját, majd elhozta az aranyat Dohából. A 28 éves atléta idén is hozta a formáját, áprilisban 78.60-at dobott, az olimpiai válogatón pedig 80.31-gyel a második nő lett a történelemben, aki 80 méter fölé jutott.

Bár a szezon elején néhány vereséget elszenvedett, Price kiváló formában, aranyesélyesként megy Tokióba. Dohában az első amerikai nő lett, aki elhozta az aranyat kalapácsvetésben, Tokióban pedig az első amerikai lehet, aki olimpiai győzelemmel tér haza.

Jelenleg egyébként az USA a legerősebb nemzet női kalapácsvetésben. Brooke Andersen, aki idén korábban 78.18-at dobott, és és a pán-amerikai bajnok, Gwen Berry 77.78-as egyéni legjobbjával meglehetősen erős triót alkotnak.

A medálgyanús 75 méter környékén más atléták is vannak még. Malwina Kopron, a 2017 -es világbajnoki bronzérmes a szezon legjobbjának számító 75,42 méteres dobásával lengyel bajnoki címet szerzett. Pozícióját hasonló eredményekkel erősítette meg: 75,41 m, 75,40 m és 75,28 m.

Alexandra Tavernier, a 2015-ös vb bronzérmes hasonlóan egyenletesen jól teljesített a 75 méteres régióban, saját francia rekordját idén 75.38-ra javította.

Afrikai sportoló még soha nem nyert medált kalapácsvetésben, se nő, se férfi, a nigériai Annette Echikunwoke most megszakíthatja a tradíciót. A 24 éves atléta májusban állította fel az új afrikai csúcsot 75.49 méterrel. 

Az új -zélandi Lauren Bruce hasonlóan nagy áttörést ért el az elmúlt évben. Tavaly szeptemberben 73,47 m-es óceániai csúcsot állított fel, melyet két hónappal ezelőtt 74,61 m-re javított.

A kínai Wang Zheng, a másik kontinentális csúcstartó, idén szórványosan versenyzett, és Tokióba 73,55 méteres egyéni legjobbjával érkezik, ám a háromszoros vb érmest nem szabad soha figyelmen kívül hagyni.

Mások, akiket szemmel kell tartani, többek között a kanadai NCAA bajnok Camryn Rogers, a vb ezüstérmes lengyel Joanna Fiodorow, a venezuelai Rosa Rodriguez, az új-zélandi Julia Ratcliffe és a 18 éves U20-os világcsúcstartó, finn Silja Kosonen.

A nemzetközi áttekintés forrása: worldathletics.com

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.