Farkas Petra: Fantasztikus dolog sorozatban harmadszor megkapni ezt a díjat

Farkas Petra
A 2021-es Év U23-as női atlétája, az U23-as Európa-bajnok Farkas Petra távolugró nagyszerű szezont zárva kapta meg már harmadszor ezt az elismerést.

Gratulálunk a 2021-es Év U23-as női atlétája díjhoz. Mit jelent számodra, hogy úgymond megvédted a címed?

Ezt a díjat zsinórban harmadszor megnyerni fantasztikus dolog, de azért számítottam is rá egy részről. Nagyon jó érzés és visszajelzés a számomra, hogy a teljesítményem és a munkám ilyen formában is elismerésre kerül.

Kérlek mesélj, milyen volt az éved?

Az év egy kicsit zavaros volt, még a felkészülés kellős közepén, azaz a lehető legrosszabbkor én is átestem a covidon. Mivel pont az alapozás közepén esett ki hat hét, kicsit tanácstalanul is álltam ehhez az évhez. Ezt a hat hetet egy hosszú pihenőnek fogtam fel, amelyben mentálisan és testileg is feltöltődtem. Szeretem, amit csinálok, ez is sokat segített a számomra.

Az eredmények a kihagyást követően is jöttek, összességében minden versenyről úgy jöttem el, hogy mindent megtettem. Tatabányán megnyertem a Continental Tour Bronze kategóriájú versenyt, a Csapat Európa-bajnokságon is maximális pontszámmal segítettem a feljutásunkat, és a felnőtt ob-n is győzni tudtam.

Tallinnban szerettem volna megmutatni a 2019-ben megszerzett U23-as Európa-bajnoki ezüstérmem után, hogy ugyanúgy dobogóra tudok állni, ami szintén összejött. Ilyen jó statisztikám még sose volt, mint a 2021-es év után, 6.40 és 6.50 méter felett sikerült szinte minden versenyen ugranom, ami stabil alapot ad a következő évre.

Mekkora eredmény számodra az U23-as Európa-bajnokság megnyerése? Az volt az a verseny, amin minden összeállt idén?

Igen, az volt, amire a leginkább éleztük a formát. A riválisokkal egymást tudtuk húzni, mindenki sorra döntötte az egyéni csúcsát. Egy csomóan már az elején elkezdtek nagyokat ugrani, ez engem is ösztönzött a minél jobb eredmény elérésére.

Maguk a körülmények jók voltak, nyugodtan tudtunk verseny előtt is készülni a helyszínen, nem voltak hosszabb utazások. Nagyon jó időjárást fogtunk ki, nem volt túl meleg vagy túl hideg, talán a selejtezőben volt melegebb, de a döntőben ideális volt a hőmérséklet és nagyon jó hátszeleket kaptam.

Hogyan halad a felkészülésed? Milyen terveid vannak az új szezonra?

Szerintem nagyon jól haladunk, eddig semmi nem akadályozott bennünket, már Székesfehérváron is voltunk egy hét edzőtáborban. Úgy készülünk, hogy január vége-február elején 60 méterrel kezdek fedett pályán, majd jó lenne minél többször távolt is ugrani. A tervek szerint 4-5 fedett pályás versenyen fogok elindulni.

Szeretnék kijutni a belgrádi fedett világbajnokságra, de nem fogunk rágörcsölni a kvalifikációra. Úgy szeretnénk felépíteni ezt az időszakot, mint a teljes szabadtéri szezont. Nem tartom kizártnak, hogy ez össze is jön, nagyon örülnék neki, ha ott lehetnék a mezőnyben.

Szabadtéren a müncheni Európa-bajnokságon lesz a hangsúly, ami a következő lépcsőfok lesz a pályafutásomban. Az U23-as Eb-ből sokat tudtam tanulni, nagy lendületet adott. Ez a felnőtt-Eb a tanulásról is fog majd szólni, hogy beleszokjak a környezetbe. Viszont nem hiszem, hogy nagy dolgot mondok azzal, hogy egy 6.70 méter feletti ugrással a döntő sem olyan elképzelhetetlen. Az pedig, hogy a 12-es döntőből sikerül-e a legjobb nyolcba jutni, a napi formán is múlik majd.

Az interjút készítette: Szendrei Zoltán

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.