Gyémántra vadászik az osztrák diszkoszvető Budapesten

Lukas Weisshaidinger

Az osztrák atlétika 130 kilós „bronzembere” Budapesten „gyémántra” vadászik: Lukas Weisshaidinger tornászból lett diszkoszvető a megbízhatóság mintaképe, akire Ausztriában ugyanolyan büszkék, mint a magyarok a vb-bronzérmes gátfutó Baji Balázsra és az olimpiai harmadik helyezett súlylökő Márton Anitára. A 29 esztendős sportoló hazája férfiatlétái közül elsőként vehetett át egy ötkarikával ékesített medált Tokióban.

A szomszédok 130 kilós, izmokkal jól „felszerelkezett” diszkoszvetőjére úgy tekintenek, mint a megbízhatóság megtestesítőjére. Elismerését annak köszönheti, hogy sorozatban három világversenyen is bronzérmet vehetett át, először 2018-ban a berlini Európa-bajnokságon, rá egy évre a dohai világbajnokságon a másodikat, és bizonyságaként annak, hogy Ausztriában is van három igazság, a harmadikat néhány nappal ezelőtt Tokióban. Weisshaidinger először tornász szeretett volna lenni, de mivel ahhoz túl magas és súlyos volt, gyorsan átnyergelt az atlétikára, ahol sorra aratja a sikereit.

A felső-ausztriai Schärdingban született dobóóriás legközelebbi célja most az, hogy résztvevője lehessen a Gyémánt Liga versenysorozat idei döntőjének, amelynek szeptember 8-án és 9-én a zürichi Letzigrund Stadion, az atlétika egyik Mekkája ad otthont. A versenysorozat 12. kiadásának különlegessége, hogy ha nem is egy teljes versenynek, hanem két Gyémánt Liga versenyszámnak, a női súlylökésnek és a férfi diszkoszvetésnek amolyan beugróként Budapest adhat otthont, ahová az osztrák hírességnek csak át kellett „ugrania”.

A fák a helyükön maradnak

„Rendkívül fontos a számomra, hogy az olimpia után kedden este az MTK pályán is jól szerepeljek, amihez várhatóan nem kell öles fákat tövestül a földből kicsavarnom, megteszi egy 65 méteres dobás is. Feltéve, hogy nem esik az eső, kedvező a szél és a dobókör is jó"

– nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak a budapesti terveit sajátságosan elővezető osztrák dobóóriás. – "Szeretem azt, ha a mezőny erős, mert az igazán nagy ellenfelek segítenek hozzá ahhoz, hogy minden erőtartalékomat mozgósítani tudjam, és a dobótechnikámra is kellőképpen figyeljek. Ennek a kívánalomnak a budapesti GP verseny teljes mértékben megfelel, ami annak köszönhető, hogy a Gyémánt Liga pontok megszerzésének lehetősége a tokiói diszkoszvető döntő 12 atlétája közül hetet is Budapestre vonzott. A három éremszerző közül csak az olimpiai bajnok svéd Stähl hagyja ki ezt a kört, mert ő Osloban és Stockholmban annyi pontot gyűjtött össze, hogy már biztos a helye a zürichi döntőben.”

Jól áll az összesítésben Lukas Weisshaidinger is, aki úgy lép dobókörbe az MTK Lantos Mihály Sportközpontban, hogy nem kell az osztrák csúcsot rohamoznia, amit 2018 óta 68.98 méterrel tart, de még a tokiói 67.07-es teljesítményét sem szükséges megismételnie, de az eddig összegyűjtött pontjait mindenképpen növelnie kell, nem eggyel és nem is kettővel. Jelenleg az ötödik helyen áll, de csak három ponttal megelőzve a német Daniel Jasinskit. Nem véletlen, hogy budapesti ellenfelei közül őt tekinti a veszélyes ellenfelének, és nem a jóval előtte álló tokiói ezüstérmes Petterssont, aki az olimpián a kettős svéd győzelemről gondoskodott.

Huszák lehet a meglepetésember

„Örömmel és bizakodva jöttem Budapestre, abban a reményben, hogy talán már itt be tudom biztosítani a helyemet a zürichi Gyémánt Liga döntőben, mert utána már csak szeptember 3-án Brüsszelben javíthatok a helyezésemen"

– mondta befejezésül az osztrák atléta, aki 12 évvel ezelőtt Tamperében azzal hívta fel a figyelmet magára, hogy az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon nem csak a diszkoszvetést nyerte meg, hanem a súlylökésben is a legjobbnak bizonyult.

Ehhez még csak annyit, hogy a hét olimpikont, köztük két tokiói érmest felvonultató rangos budapesti mezőny tagjainak bizakodó kihívójaként dobókörbe lép a Continental Tour Bronze versenysorozathoz tartozó Magyar Nagydíjsorozat budapesti eseményén az osztrákkal egyidős Huszák János is, aki egyéni csúcsot szeretne javítani még az idén, amivel kedden akár meglepetést is okozhat.

Szalay Péter

SzPress Hírszolgálat

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.