Három testőr Formiában

Szűts Zoltán, Hladony Sándor és Horváth Márton

Március végétől április közepéig edzőtáborozik több mint három tucat magyar atléta az olaszországi Formiában, az olimpiai edzőközpontban, ahová három masszőr, vagy ahogy a munkájuk jelentőségéhez mérten mondhatnánk, három testőr, Szűts Zoltán, Hladony Sándor és Horváth Márton is velük tartott.

Kezdjük a feltételekkel, az időjárással és a járványügyi óvintézkedésekkel! Mit tapasztaltatok az elmúlt néhány napban?

Szűts Zoltán: Az időjárás rendben van, a hőmérséklet kifejezetten alkalmas az edzésekre, mindössze a szél zavarta a sportolókat néhány napig. A táborban minden a rendelkezésünkre áll, ami a felkészüléshez, illetve a regenerációhoz szükséges. A létesítményen belül az összes feltétel adott, közel vannak a pályához a szobák, a regenerációs egység és az étterem is. A munkánkat segíti a jégkád, a víz alatti vízsugármasszázs, a medence, a szauna. Ezeket egész nap használhatják sportolóink. Van nyirokmasszázsgép, köpöly, illetve ultrahangos készülékkel tudjuk kezelni a kisebb sérüléseket. Magabiztosan biztosíthatjuk a regenerációt.

Nehezíti sérülés a felkészülést?

Szűts Zoltán: Sajnos a tegnap a sprinter Kőszegi Míra ráesett a tenyerére, és kéztőcsonttörést szenvedett. A klinikára vittük, a röntgen mutatta ki a törést, de nem mozdult el a csont, lehet kezelni, rögzítőt kapott a csuklójára.

Mennyire biztosított a távolságtartás, illetve a vírus elleni védelem?

Szűts Zoltán: A táborból nem mehetünk ki, de nem is szeretnénk, mert nem akarjuk kitenni magunkat a fertőzésnek. A tengerpart viszont szerencsére nagyon közel van, ott lehet kicsit kikapcsolódni, illetve a homokban szoktak hosszú futásokat végezni. Szerencsére mindenki egészséges, tünetmentes és erre nagyon figyelünk is. Távolságot tartunk az étteremben, maszkot viselünk és mindenhol rendelkezésre áll kézfertőtlenítő, illetve a higiéniás feltételek ideálisak.

Ha jól számolom, akkor egy masszőrre 14 sportoló jut. Hogy osztjátok be egymás között a munkát?

Horváth Márton: Mi ezt a versenyzőkre bízzuk. Fontos, hogy ők döntsék el, hogy kivel dolgoznak szívesen, kiben bíznak meg. Ebből egyáltalán nincsenek problémák. Összetartó, megértő, intelligens társasággal van dolgunk. A dobók – otthon is – Hladony Sanyihoz járnak, így kézenfekvő, hogy itt is ő gyúrja őket. Van, aki nem válogat, ahhoz megy, aki éppen szabad, de ez így is van rendjén, hiszen mindhárman a legjobb tudásunk szerint szeretnénk kiszolgálni őket.

Hogy telik a nap a táborban?

Horváth Márton: Együtt mozgunk a sportolókkal, közösen étkezünk, részt veszünk az edzéseken, ott vagyunk a pályán, ha valami történne, lehet ránk számítani. Délelőtt kezeléseket csinálunk, a masszázsokat délután fél négytől, késő estig oldjuk meg, hiszen bármeddig használhatjuk a fizioterapeutás szobánkat.

Az edzőtáborban kapott sportolói terhelés jelentősen eltér a versenyen érzékelhetőtől. Mi ilyenkor egy edzőtáborban a masszőrnek az alapvető feladata?

Horváth Márton: Természetes hogy eltér. Áprilisban még a felkészülés szakaszában élünk, így a nagyobb terhelés a jellemző. Az ebben a szakaszban jelentkező fáradtságot és kisebb sérülések következményeit próbáljuk redukálni, amennyire csak lehet.

Vannak tipikusan az edzőtáborra jellemző kisebb sérülések, húzódások melyek a fokozott terhelés okán jönnek elő?

Horváth Márton: Igen, más – keményebb – a pálya, mint az otthon megszokott, így előjöhetnek apróbb sérülések. Jellemzően kisebb lábfájdalmak jelentkeznek, de nagy problémája senkinek nincsen.

A masszőr kicsit pszichológus is, mert a keze alatt, az ágyon fekve a sportolók beszédesebbek. Ezáltal a masszőrök olyan titkok tudói mint senki más, de hallgatnak mint a sír.

Horváth Márton: Valóban így van, de mi ezeket az információkat nem adjuk tovább senkinek.

Hladony Sándor: Aki ezeket az információkat kiadja, az sokáig nem maradhat ezen a pályán.

Milyen az együttműködés a fizioterapeuta és az edzők között?

Hladony Sándor: Ahogy megváltozik a terhelés, úgy a kisebb sérülések is előtérbe kerülnek, így a többletmunkára oda kell figyelnünk. Komoly együtt gondolkodásra van szükség.

Ebben az esetben a masszőr beszél az edzővel, és jelzi neki, hogy esetleg bizonyos dolgokat ne csináltasson a sportolóval, mert azt üzeni a teste, hogy rosszul reagál?

Hladony Sándor: Pontosan így van. A reakció pedig az edzőtől és a problémától függ. Igyekszünk átbeszélni a gondokat, de az nem fordul elő, hogy beleszólunk a munkába, inkább javaslatokat teszünk, partnerként próbáljuk segíteni a munkát. Általában megfogadják az intelmeinket.

Nyilván amikor itthon dolgozol, van berendezett hely, ahol tudod, hogy ha balra nyúlsz, akkor ezt a gépet találod, ha jobbra, akkor ott a törölköző helye. Amikor az edzőtáborban megváltoznak a körülmények, mennyi idő kell amíg megszokod, belakod a tábori helyszínt?

Hladony Sándor: Ez most is pontosan így van, hiszen más készülékek fogadtak minket. Ilyenkor lefényképezem a gépet, utánanézek a neten, hogy milyen rendszerben működik. Elolvasom a kezelési utasításokat, és megoldom, megoldjuk. A kreativitás jellemző ránk. Magyarok vagyunk…

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.