Hat centiméteres javulás Münchenig repítheti az U23-as Európa-bajnok Farkas Petrát

Farkas Petra

Az egyéni csúcsát egy centiméterrel megjavítva lett aranyérmes az idei U23-as Európa-bajnokságon a távolugró Farkas Petra, aki korosztályt váltva a 12-es döntőbe pályázik a 2022-es müncheni felnőtt kontinensbajnokságon.

Bátran gondolhat nagyot, mert az U23-asok mezőnyéből „kiöregedő ” Honvédes atlétanő legjobbja már most 673 centiméter, a nevezési szint pedig ennél csak hat centiméterrel magasabb. Önbizalmát növelheti, hogy az európai rangsorban idén csupán 12-en kerültek elé, kevés kivétellel nála idősebb és tapasztaltabb ugróatléták.

Szenczi László, az edzője szerint elsősorban az ugródeszka megközelítésének sebességétől függ, hogy Petra a tervét valóra tudja-e váltani, mert a „rugóival” nincs baj, a technikáját pedig kidolgozottnak lehet nevezni.

„Babalábakon” áll

„Egész jó vagyok síkfutásban, ezt a fedettpályás bajnokságon 7.43 másodperces idővel bizonyítottam is. A belépések és az érvénytelen kísérletek miatt is egyre ritkábban bosszankodok, az edzőm szerint viszont még „babalábakon” állok, szóval jócskán akad még teendőm az erősítőteremben. Magam is úgy látom, hogy tudok még tartalékokhoz nyúlni, amire elsősorsban a jövő évi müncheni Európa-bajnokságon, számomra az év legfontosabb versenyén lesz szükségem”

– nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak a Budapesti Honvéd Sportegyesület atlétája, akiből a pályája elején az 1987-es fedettpályás világbajnoki bronzérmes 400-as Forgács Judit a maga tükörképére futót szeretett volna nevelni, sikeres távolugrót viszont már a férje, Szenczi László faragott belőle.

Petra felkészítése tehát „családon” belül maradt, miközben a tehetséges atléta előbb az UTE, majd átmenetileg a Dunakeszi VSE versenyzője lett, onnan került a BHSE kötelékébe, ahol örömére a családias légkör feledteti vele az elmúlt esztendők nem éppen serkentő és lélekemelő eseményeit.

Nem lehet már centinként „araszolni”

A 2019-es dohai világbajnokságra 672 centiméteres egyéni csúccsal jutott ki, idén az U23-as Eb-n ehhez tudott egy centimétert „hozzátenni”.

„Egyértelmű, hogy egy centiméterenként javítgatva nem jutok sokkal előbbre, de azt el kell mondanom, hogy tavaly októberben engem is durván lefékezett, sőt, nehéz helyzetbe is hozott a COVID-vírus. A betegség, a lábadozás és a sportorvosi engedély kivárásának időszaka másfél hónapig tartott, de a terhelést azt követően is apránként növelve láthattam hozzá a hátrányom ledolgozásához. Ezt a nehéz időszakot és a bizonytalanság szülte elkeseredésemet is feledtette az U23-as EB győzelmem, de címet sajnos már nem védhetek, mert ezen túl csak a felnőttek mezőnyében szerepelhetek.” – folytatta Petra, a Károli Gáspár Református Egyetem harmadik éves, szociálpedagógia szakos hallgatója.

„Olyan szakot választottam, ami az átlagosnál kevesebb hallgatónak kelti fel az érdeklődését, nekem viszont nagyon tetszik, különösen azok az előadások, amelyek a gyermekvédelemmel foglalkoznak, és annak a pedagógiai vonzatú ismereteit tárják elém. Örülök annak, hogy nappali tagozatos egyetemistaként nem csupán a sportolás tölti ki a mindennapjaimat, még ha a két tevékenység összehangolása olykor kifejezetten nehéz kihívás elé állít. Pontosság, fegyelem, önállóság és céltudatosság nélkül aligha jutnék az egyről a kettőre.”

Beszédes számok

Petra emlékei szerint 13 éves volt, amikor távolban 520 centimétert mértek neki, a számára akkor még álomhatárral felérő 6 méterig 2015-ben jutott el. Négy évvel később ennél már félméterrel is nagyobbat ugrott, egyéni csúcsát jó átlaggal megerősítve. Ennek köszönhetően lett 655 centivel ezüstérmes a 2019-es U23-as Eb-n, amelyet aztán idén nyáron aranyra tudott váltani. Nem mellékesen mindkét sikeres korosztályos erőpróbáján egyéni csúcsot javított, amiből az is kiolvasható, hogy a formaidőzítés nem egyszerű feladatát is jól oldotta meg az edzőjével.

„Szenczi László arra tanít, hogy ne egy szédületes eredmény elérésének tervét forgassam a fejemben, bár az se lenne rossz, hanem lépcsőről lépcsőre haladva kellő türelemmel és tudatossággal építkezzünk. Ha a távolugrás minden elemén csak egy kicsit is javítani tudok, és képes leszek a tétversenyeken hatból hat érvényes kísérletet bemutatni, ami már többször is sikerült, összejöhet 2022-ben már a 680 centis újabb egyéni rekord. Az ennél is jobb magyar csúcs megdöntéséről, ami 686-tal Vaszi Tünde nevéhez fűződik, egyelőre csak álmodozhatok, de ezt egy 22 éves atléta, reményeim szerint messze a pályafutásának végétől, talán meg is engedheti magának”

- mondta befejezésül Farkas Petra.

A BHSE büszkeségének egyelőre Tallinn a kedvenc külföldi városa, de nem kizárt, hogy az észt főváros már jövőre leszorul rangsorának második helyére.

Szalay Péter

SzPress Hírszolgálat

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.