Helebrandt Máté annyit edz, hogy egy év alatt kétszer is körbe gyalogolhatná Magyarországot

Helebrandt Máté

Első olimpiáján Londonban egyéni csúcsot javítva 32. lett a 20 kilométeres gyaloglásban a nyíregyházi Helebrandt Máté, aki négy évvel később Rioban is javított a legjobbján, és ez már a 28. helyre juttatta. Tokióban ugyan elmaradt az újabb csúcsjavítás, de a 32 éves atléta így is a legsikeresebb olimpiájára gondolhat vissza.

Ezúttal már a kegyetlenül hosszú 50 kilométeres távnak vágott neki, és a 60 fős mezőny 17. helyezettjeként 3:57.53 órával később ért a célba. Büszke lehet a harmadik olimpiájára, de máris azt emlegeti, hogy a negyediknek, és talán még az ötödiknek a kihívását sem utasítaná vissza.

Nem a lombos fák árnyékában

Magától értetődő, hogy aki félszáz kilométer legyaloglására vállalkozik, ráadásul úgy, mint most Japánban, extrém időjárási körülmények között, annak az edzéseken is jókora távokat kell megtennie. Ráadásul nem lombos fák árnyéka alatt, vagy éppen napkelte előtt, máskor pedig naplemente után. Amit az SzPress Hírszolgálatnak nyilatkozó Helebrandt Máté ehhez hozzáfűzött, az hihetetlenül hangzik, pedig igaz.

„Évente 4500 kilométert hagyok magam mögött az edzéseken, és ez körülbelül éppen annyi, mintha egy év leforgása alatt kétszer is körbe gyalogolnám az egész Magyarországot, amelynek a kerülete egészen pontosan 2246 kilométer. Egyszer talán ezt is ki fogom próbálni, de nekem továbbra is az a nyíregyházi útmenti kerékpárospálya a jól bevált terepem, ahol nap, mint nap gyalogolok. Nem nevetnek ki és gúnyos megjegyzéseket sem tesznek az arra a járók, sokkal inkább bíztatnak, és mostanában még gratulálnak is nekem.”

– mondta az SzPress Hírszolgálatnak Helebrandt Máté, akinek profi sportolóként a gyaloglás a hivatása, amihez a szükséges hátteret Nyíregyháza városa és a helyi Sportcentrum mellett a támogatói teremtették meg.

Az atlétika mostohagyerekei

Mint a gyaloglók közül szinte mindenki, Máté is előbb a 20 kilométeres távon mérettette meg magát, és csak öt évvel ezelőtt érezte magát fizikailag és mentálisan is elég erősnek ahhoz, hogy nekivágjon sportpályafutása első 50 kilométerének. Egy évvel később a londoni atlétikai világbajnokságon kellemes meglepetést okozva hatodik helyen ért a célba a „hosszabbik” gyalogló számban, azóta is 3:43.56 óra az egyéni csúcsa.

A helyezése viszont változott, mert utólag egy ukrán ellenfelét doppingolás miatt kizárták, így Máté eggyel előbbre lépve végül ötödik helynek örvendezhetett. Nem mindig volt azonban kerek az, amit csinál. A 2018-as EB-n táv közben balszerencsésen rálépett egy eldobott műanyagpohárra, és eltört a lábközépcsontja, egy évvel később pedig a dohai világbajnokságon rosszullét miatt az 50 kilométer feladására kényszerült,

„Minket, gyaloglókat sokszor emlegetnek úgy, mint az atlétikai versenyek mostohagyerekeit, mert nekünk nincsenek parádés Gyémánt Liga viadalaink, a stadionokból kiszorulva a házigazda városok utcáin a járókelők biztatásával igyekszünk a lehető legjobban teljesíteni. Még a célegyenesbe érkezve is ott kell hajráznunk, igaz, az olimpián ennek csak örülhettünk, mert „odabent” a stadionban bántóan üres volt a lelátó”

– folytatta Máté, aki a versenyzőtársaival együtt már most tudja, hogy olimpián többé nem rendeznek 50 kilométeres gyalogló versenyeket, új távként a 35 km mutatkozik be Párizsban.

Az olimpián szerepelt négy magyar gyalogló legjobbja arról is beszámolt, hogy miért változtatnak a távon, és a döntéshozók miből indultak ki.

„Arra jutottak, hogy az olimpiai televíziós közvetítésekbe nem fér bele egy négyórás gyaloglóverseny követése. Úgy tudni, hogy az új időhatárt a női maratonifutók közepesen jó teljesítményéhez próbálták igazítani. Ez pedig azt jelenti, hogy a jövőben a 35 kilométeren rajthoz álló gyaloglóknak is 3 órán belül kell célba érniük.”

Nyíregyháza büszkesége végül még azt is elmondta, hogy 32 esztendősen is erős indíttatást érez magában ahhoz, hogy három év múlva Párizsban is felsorakozzon a rajtnál, ám azt sem tartja kizártnak, hogy 2028-ban Los Angelesben az ötödik olimpiája is összejöhet. Megerősítheti a törekvésében, hogy az 50 kilométeres táv még aktív világcsúcstartója, a francia Yohann Diniz már a negyvenharmadikat is betöltötte.   

Szalay Péter

SzPress Hírszolgálat

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.