Huszák János: Hatvanhat métert akarok dobni, vagy annál nagyobbat

Huszák János

Március első hétvégéjén nem csak a jó Eb-szereplésnek örülhettek a magyar atléták. Miközben a válogatott Torunban szerepelt a fedettpályás Eb-n, a diszkoszvető Huszák János Horvátországban hatalmas dobással indította a szezont. A magyar atléta 64.39-ig jutott, ami csak fél méterrel marad el egyéni legjobbjától, eredménye alapján ráadásul jelenleg a világranglista 3. helyén áll.

„Szerintem ez a dobás nagyon jó előjelnek tekinthető a szezonra nézve, hiszen alig marad el az egyéni csúcsomtól, amit még 2016-ban sikerült megdobnom. Sajnos azóta nem tudtam 64 méter fölé jutni, így most bizakodó vagyok. Igaz, hogy szezont mindig jól szoktam kezdeni, de tavaly 63,03-mal indultam idén pedig már az első versenyemen 64 méter fölött dobtam.”

Huszák János az elmúlt években többször is edzőt váltott. Jelenleg Varga Roland segíti a munkáját, akivel több területen is fejlődni tudott.

„Rolandot 11 éve ismerem, hiszen 8 évig az édesapja, Varga Sándor volt az edzőm, és ő már ekkor is segített az erőnlétem és a technikám fejlesztésében. 2020 nyarától dolgozunk együtt, azóta abban változott a felkészülésem, hogy megpróbáltunk mindent egy szintre hozni. Pótoltuk a hiányosságaim és technikailag is sokat javítottunk a mozgásomon. Szerintem nincs olyan, hogy tökéletes mozgás, mindig van min javítani. Az erőszintemet mindenképp növelni kell. Azzal nem ugyanis nem lehet megvádolni, hogy erős vagyok, mert nem vagyok az. Ezen kívül a mozgékonyságban, a dinamikában és a lazaságban is fejlődni szeretnék.”

A 29 éves sportoló március 13-14 közt a horvát országos bajnokságon vesz majd részt, majd egy hét pihenő után újra munkába áll annak érdekében, hogy mielőbb teljesíteni tudja a célját.

„A hétvégén mindenképp szeretnék javítani a mostani eredményemen. Az a célom, hogy az egyéni csúcsomat mielőbb megjavítsam. Ezen kívül mindenképp meg akarom dobni az olimpiai szintet, ami 66 méter. Ezt a távolságot a jelenlegi mezőnyből 12-13 sportoló tudja. Természetesen enélkül is kijuthatnék Tokióba. Azok, akik nem tudják teljesíteni a 66 métert, a World Ranking alapján szerezhetnek kvótát. Innen 32-en jutnak ki. Én jelenleg a 36. vagyok, azonban, ha minden versenyemen tudnám hozni a 63,50 körüli dobásokat, akkor ott lehetek Japánban. Ennek ellenére az én dolgom nem a számolgatás, és annyiszor maradtam már le centikkel egy-egy világversenyről, hogy most biztosra mennék. 2016-ban 11 centi kellett volna az olimpiához, 2018-ban 5 centivel dobtam kisebbet, mint az Eb-szint. Utóbbi eseményen mégis ott lehettem volna, azonban egy mellizom sérülés közbe szólt. A 2019-es dohai vb-re épphogy kijutottam a 32. helyen. Szóval meguntam már, hogy évek óta ezt „játszom”.

Huszák tehát eltökélten küzd azért, hogy ezúttal valóra váltsa álmát, ha pedig már ott lesz Tokióban, mindent bele ad majd azért, hogy egy szép szerepléssel térhessen haza.

„Az olimpiára nem azért megyek, hogy jól érezzem magam. Amennyiben kijutok, mindenképp szeretnék döntőbe jutni. Szerintem ehhez 64,50-65,00 méter közti dobásra lesz szükség a selejtezőben. Minden sportolónak álma az olimpiai bajnoki cím, de én szeretem reálisan látni a dolgokat. Nagyon jó lenne, ha ott lehetnék a legjobb nyolcban. Most azt mondom, ez most valahol a realitás és az álom közt van félúton.”

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.