Így látták a főszereplők a 126. Atlétikai Magyar Bajnokságot - élménybeszámolók

Nádházy Evelin, Molnár Janka

A 126. Atlétikai Magyar Bajnokság számos versenyzőnek rendkívül emlékezetesre sikerült, különböző okokból kifolyólag. Közülük kérdeztük meg – többek között – a hétvége legeredményesebbjét, Nádházy Evelint, a nagy visszatérő Márton Anitát, a mindkét sprintszámban címet védő Kozák Lucát, a 19 évesen 400 méteren egyéni sikere mellett a váltót is győzelemre vezető Molnár Attilát, valamint korosztályos magyar csúcsokat döntő három kiválóságunkat, Garamvölgyi Petrát, Molnár Jankát és Varga Grétát.

NÁDHÁZY EVELIN (3 arany, 1 ezüst – a hétvége legeredményesebb atlétája)

„Ez az országos bajnokság számomra áttörő erővel bírt, mivel nemcsak a magyar bajnoki címemet tudtam visszaszerezni 400 méteren (53.00) hatalmas riválisommal, Molnár Jankával szemben, aki szintén nagyszerűen teljesített; de 200-on is sikerült áttörni a 24 másodperces határt, ami egy ideje már kísértett engem ebben a számban.

Az első nap a boldogságról szólt számomra, ugyanis a fő számom sikeres teljesítése után a nap végén nagy küzdelemben, de megnyerhettük a 4*100 méteres váltót is, így bizakodva és reménnyel telve vártuk a vasárnapot. Másnap következett a 200 méter, amin igaz, hogy a második helyen értem be, viszont ezt egyéni csúccsal értem el (23.84), így nagy örömöt okozott, hogy végre beérett a kemény munka gyümölcse. A két nap zárásául szolgáló 4*400-as váltóban megmutathattuk, hogy még mindig mi vagyunk a bajnokok és hatalmas sikert aratva megkoronáztuk ezt a fárasztó hétvégét egy harmadik aranyéremmel.

Nagyon jó érzés volt versenyezni, ott lenni egymásnak, igaz, ez nem csapatbajnokság volt, de mégis az összetartás jellemezte számomra az élményt, amiből még inkább tudtam építkezni. Hálával tartozom edzőmnek, Karakas Józsefnének és a csapatnak, akik mindig ott vannak mellettem és támogatnak, köszönöm! Motiváltan és nagy reményekkel várom a Gyulai István Memorialt jövő hét kedden, addig is jó pihenést és jobbulást kívánok, mindenkinek hajrá! Csak a GEAC!”

GARAMVÖLGYI PETRA (4.20 méter, U20-as magyar rekord és ezüstérem rúdugrásban)

„Nagyon boldog vagyok, a vasárnap minden szempontból csodálatos volt. A legfőbb célom az volt, hogy a 4.07 méteres vb-szintet megugorjam. Ez fedett pályán már megvolt, de azt nem fogadják el szabadtéren. Amikor a 4.10-et átugrottam, nagyon nagy volt az öröm. Fejben sikerült összeszednem magam. Egész jó ugrás volt, de tudom, hogy van még mit javítanom rajta. A 4.25-höz a harmadik ugrásom volt a legközelebb, de ekkor már fáradtabb voltam és az előző magasságokon elért sikerek miatt már nem tudtam annyira koncentrálni. Örülök, hogy Klekner Hangával tudtam versenyezni, jó, hogy már vagyunk ketten, akik egymást húzva egyre jobban tudunk teljesíteni.

A szezonban eddig szépen, lépésről lépésre tudtam fejlődni, visszajött a régi formám, miután tavaly a sok elhalasztott verseny miatt egy picit szétesett az egész. Most minden jó irányba halad, így bizakodóan várom előbb a júliusi U20-as Eb-t, majd egy hónapra rá jön a világbajnokság is.”

VARGA GRÉTA (győzelem 1500 méteren, U23-as és U20-as magyar csúcs ezüstéremmel 3000 méter akadályon)

„Jó hangulatú verseny volt a hétvégi, remek szervezéssel. Viszonylag ideális körülmények között tudtam versenyezni, az időjárás szerencsére lehetővé tette ezt. Nagyon szerettem volna már jó időeredményeket elérni, reméltem, hogy a versenyhelyzet is úgy hozza majd. A szombati 1500 méterrel is nagyon elégedett vagyok. Végig élveztem a versenyt és egy jó időeredmény jött ki belőle, aminek nagyon örültem.

A vasárnapi 3000 akadály azért is volt fontos számomra, mert az U20-as Eb előtt ez volt az utolsó versenyem. Megfordult a fejemben, talán a junior országos csúcs (9:55) közelébe érhetek. Az, hogy ez U23-as országos csúcs is lett, csak hab a tortán. A legjobbakat remélem az Európa-bajnokságra, és izgatottan várom a szezon hátralevő részét.”

MOLNÁR ATTILA (400 méteren egyéniben és váltóban is aranyérem)

„Nagyon sok tapasztalattal gazdagodtam ez alatt a hétvége alatt. Olyan dolgokra voltam képes, amikről azt hittem nem ebben a korban fognak kijönni belőlem. 400-on a rossz idő ellenére sikerült egyéni csúcsot futnom, amit személy szerint a szeretteim és az edzőm támogatásával tudtam elérni. A váltóban a futásomat meg még a ma napig nem tudtam felfogni teljesen. Na persze csak azért, mert megmondták a részidőmet, ami igaz, hogy ráfutásból történt vonaltól vonalig, de úgy éreztem a végén tudtam volna még jobban hajrázni. Ez furán hangozhat, de utólag visszanézve többnek tűnt ez a hátrány, mint amennyinek éreztem akkor a váltóban. A következő versenyem, ha minden igaz, az U20-as Európa-bajnokság lesz.”

SRP MIKLÓS (az 5000 méteres gyaloglás győztese)

„Jó élményekkel tértem haza Debrecenből. Nekem a Magyar Bajnokság egy levezető időszakába esett a szezonnak. Annak ellenére, hogy elég korán rajtoltunk, nagyon meleg volt, de jó erőbeosztással és türelmes versenyzéssel sikerült elérnem az első helyet. Általában a hosszabb távok jobban mennek, de úgy tűnik, hogy idén a rövid távokon is sikerül jól teljesítenem. Elég csak a szabadtéri mellett a fedett pályás magyar bajnoki győzelmemre gondolni, vagy a 3000 méteren, 10 kilométeren és 20 kilométeren elért egyéni csúcsomra. Ebből a szempontból ez egy kiemelkedő év a számomra.

Mivel sajnos nem sikerült a kvalifikáció Tokióra, ezért úgy döntöttem, hogy az év végén visszavonulok. Mindent megteszek, hogy a hátralévő őszi versenyeim a lehető legjobban sikerüljenek. A Szuperliga és a Csapatbajnokság döntői mellett szülővárosomban, Pécsen is lesz egy verseny, ahol még rajthoz állok. A 2023-as budapesti világbajnokságra már edzőként szeretnék minél több gyaloglót kijuttatni.”

KOZÁK LUCA (címvédés 100 méteres síkfutásban és gátfutásban is)

„Az volt a tervem, hogy mindkét bajnoki címem meg tudjam védeni.  A június eleji turkui verseny óta egy keményebb másfél hetes periódus jött, ami után most jó volt itthon, Debrecenben rajthoz állni. Kényelmes volt, hogy nem kellett utazni, kint volt az egész család, akik nagyon szurkoltak nekem. Természetesen a gát volt a fő célom, tehát nem lett volna világvége, ha síkon nem jön össze.

Szombaton kicsit megviccelt minket az időjárás, a kánikulától az esőn át a kavargó szélig minden volt. Talán soha nem futottam olyan könnyedén 13.00-t, mint a vasárnap az elődöntőben, majd a döntőben az utolsó gátat egy kicsivel lehúztam a térdemmel, ennek ellenére lett 12.86 az időm. Ezek jó előjelek az olimpia előtt.

A tervek szerint július 19. körül utazunk majd ki Japánba, de előtte még vár rám a Gyulai István Memorial, ahol mindig nagyon jól megy nekem. Szeretem magát a pályát, a hangulatot és a körülményeket is. Brutálisan erős mezőny lesz, szeretek erős ellenfelekkel futni, ami most adott lesz ahhoz, hogy ismét jó időt fussak.”

ILLOVSZKY DOMINIK (a férfi 100 méter győztese és a BHSE 4*100 méteren aranyérmet nyerő váltó tagja)

"Nem volt egy egyszerű verseny a 100 méter, mert esett az eső, így ilyen szempontból nem voltak a legideálisabbak a körülmények, de maga a futás az nem ment rosszul, nagyon jó csatát vívtam Máté Tamással. Nem ez volt életem legjobb futása, úgy érzem, hogy még sok maradt benne, reméljük, ez még fog javulni. A váltóban már egy kicsit felszabadultabb voltam, nagyon szeretek kanyart futni, az év egyik legjobb futása volt eddig a számomra.

Szeretnék még faragni az U20-as Eb-n az egyéni csúcsomból és remélhetőleg a vb-n is jó eredményeket elérni, ezek felé jó úton haladunk edzőmmel, Németh Rolanddal közösen."

SZENDERFFY DÁNIEL (a férfi hármasugrás aranyérmese)

„Ebben az évben számomra az U23-as Európa-bajnokság a legfontosabb verseny. Célom az volt, hogy a kvalifikációs szintet teljesítsem, ezt szinte a legjobb körülmények között sikerült abszolválnom a Magyar Bajnokságon, egy bajnoki cím megszerzése mellett.

Jó hangulat, jó forma és még annál is jobb ellenfelek. Ezek nagyban segítettek egy biztató eredmény elérésében. Összeálltak a csillagok, az időjárás is tökéletes volt, leszámítva azt a kisebb zivatart a bemelegítés közben. Az első három ugrásomnál még nem teljesen állt össze a technika, a negyedik már egész jó volt, viszont azt sajnos nem tudtam befejezni. Majd az ötödik sorozatban már éreztem magamban, hogy ez most jó lesz. Így is lett, ám még rengeteget kell csiszolni az ugrásokon, tele vannak hibákkal, de összességében nagyon élveztem az egész versenyt.”

RÁBA DÁNIEL (ezüstérem és új, 75.37 méteres egyéni csúcs kalapácsvetésben)

„Egyszer edzésen már kijött egy 75 méteres dobás, de versenyen ennyire stabilan még 74 méter felett sem dobtam. Szállhatott volna két méterrel messzebb is, mert akkor biztos lehetnék az olimpiai indulásban. Erre kedden lesz az utolsó lehetőségem, amire ugyan sok esélyt nem adok, de mindent megteszek, hogy ott is a maximumot tudjam kihozni magamból. Nagyon örülök ennek a versenynek, megnyugtató, hogy tudok fejlődni, úgy gondolok, hogy jó úton járok.”

MÁRTON ANITA (gyermekáldás után visszatérve pályafutása 15. magyar bajnoki címét nyerte súlylökésben szabadtéren és második lett diszkoszvetésben - vasárnapi flash interjú)

„Nagyon jó volt, hogy újra itt lehetek, nagyon jó volt a hangulat, jó volt újra találkozni a régi ismerősökkel, barátokkal. Ez egy kis feltöltődés volt most nekem. Azzal a céllal jöttem, hogy 17 méter felett szeretnék lökni, ami az edzéseredmények alapján benne is volt, hiszen 16.50 körül dobtam edzésen. Ez most sajnos nem jött össze, nem igazán ment a dobás, egy picit izgultam is. Az olimpia előtt két hetet Békéscsabán fogunk edzőtáborozni, utána elkezdünk formát időzíteni, majd irány Tokió.”

ORBÁN ÉVA (visszavonuló magyar csúcstartó kalapácsvetőnk - vasárnapi flash interjú)

„Nagyon jó érzés volt a búcsúztató, de mellette nagyon nehéz is. Majdnem egy éve már nem dobtam, de nagyon szépen köszönöm, hogy itt lehettem és elbúcsúztattak. A 2015-ös moszkvai világbajnokságon elért 6. hely volt a legmeghatározóbb élmény az életemben, arra vagyok a legbüszkébb.”

MOLNÁR JANKA (győzelem 400 méteres gátfutásban, új U23-as magyar csúccsal, és ezüstérem 400 méter síkon - vasárnapi flash interjú)

„Nagyon jó volt a verseny, majdnem úgy sikerült, ahogyan az edzőmmel szerettük volna, de még volt benne pár hiba. Nagyon örülök, hogy megint együtt tudtam Mátó Sárával versenyezni, mert ez sajnos az U23-as ob-n még nem sikerült, ahol nem tudtam rajthoz állni. Sokat jelentett, hogy ő is itt volt, mert nélküle nem lett volna ilyen az időeredményem, úgyhogy ezt igazából neki is tudom köszönni.

Az 56.03-nak is örülök, hogy megint egyéni csúcs és U23-as magyar csúcs lett a vége. Kicsit bosszantó, hogy mennyire közel volt az 56 másodpercen belüli idő, de lesz még verseny. Az U23-as Európa-bajnokság lesz a fő versenyem, ezért sajnos a Gyulai István Memorialon nem tudok ott lenni, mivel akkor már utazunk ki Tallinnba.”

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.