Jankovics Dániel nem csak a tokiói kvótáért dolgozik az olaszországi edzőtáborban

Jankovics Dániel, Renner Luca, Pogány Mihály

Renner Luca és Jankovics Dániel révén két magasugrónk is részt vehet az olaszországi Formiában zajló három hetes edzőtáborban. A fedett pályán 2,24 méteres egyéni csúcsot elért Jankovicsot és edzőjüket, Pogány Mihályt kérdeztük itáliai élményeikről és felkészülésükről.

„Nekem ez az első ilyen hosszabb edzőtáborom mióta atletizálok. Válogatott kerettel vagyunk itt, ehhez hasonló még a Héraklész-program keretén volt, amikor ugrókkal voltam, de az rövidebb időintervallumban zajlott a horvátországi Medulinban” – mondta az MTK 26 éves atlétája, aki elárulta, a felkészülés melyik szakaszában járnak.

„Egy alapozási időszak közepe-vége felé járunk. Bő egy hónap múlva már versenyek vannak. Az volt a lényeg, hogy nagy terhelést kapjunk változatosan, és az intenzitás is mindig más volt. Van egy futóedzésünk, ahol résztávozunk, de az sem egyszerű: vontatunk, futóiskola-gyakorlatokat csinálunk. Edzőm, Pogány Mihály igyekezett változatos edzéstervet összeállítani, erősítő és szökdelő edzéseim is vannak.”

Pogány Mihály büszkén számolt be Deutsch Péterrel közös tanítványai hozzáállásáról és teljesítményéről. „Nagyon elégedett vagyok azzal az edzésmunkával, amit eddig csináltunk. Jön az utolsó három nap, ilyenkor már oda kell figyelni, mert itt többet el lehet rontani, mint amit előtte felépítettünk. A versenyző fejben már lassan otthon van, erre nagyon vigyázni kell.”

 Azonban Jankovics saját elmondása szerint még nem fáradt el annyira. ”Attól függ, hogy mit edzünk. Fejben nagyon próbálok koncentrálni, hogy minél kevesebb energiám vesszen el az edzésen kívüli időszakban. Az összes lényeges dolgot igyekszem százszázalékosan végrehajtani. Összességében nem nagyon fáradtam el az elmúlt két és fél hétben, fizikálisan még bírnám.”Renner Luca, Giacomo Tamberi, Jankovics Dániel

„Nagyon jó a hangulat Formiában, és az edzési feltételek is kitűnőek pont úgy, ahogyan azt egy nagy verseny előtti időszak megköveteli. Nem csak a magyar válogatott edzőtáborozik itt jelenleg, hanem olasz vívók, kerékpárosok, atléták, de román atléták, svájci rúdugrók is itt vannak még. Az előző hétvégén meghívott minket az Európa-bajnok Gianmarco Tamberi az edzésére, ami szintén egy nagy élmény volt nekünk”

– beszélt a szakember az olaszországi körülményekről.

A márciusi, toruni Fedettpályás Európa-bajnokságon döntőbe jutott magasugrónk a táplálkozási szokásaira is igyekszik energiát fektetni. „Napi két edzés mellett iszonyatosan magas a cukor és szénhidrát igényem, de próbálok odafigyelni arra, hogy minél kevesebb zsírtartalmú ételeket vigyek be a szervezetembe. Furcsa az itteni étkezési szokás, az ebéd és a vacsora mindig ugyanúgy néz ki, az első fogás tészta, a második pedig valami hús krumplival. Más, mint otthon, de már hozzászoktam.”

„A fedett pályás egyéni csúcsomat, 2,24-et szeretném szabadtéren is túlszárnyalni. Érezhetően fejlődtem erőnlétben és szökdelésekben is. A célom egészségesen végigversenyezni a szezont, és meglátni, hogy mi sül ki belőle"

– mondta a „másodállásban” a Testnevelési Egyetem sportmenedzser mesterszakán tanuló Jankovics.

„Az olimpiai kvalifikációhoz 2,28 métert kellene ugrani, ami még nagyon magasan van Dani számára. Természetesen megpróbálkozunk vele, de a földön kell maradnunk. Dani egyéni csúcsa szabadtéren 2,21 méter, ha azt megjavítja, akkor is elégedettek leszünk. Az egész felkészülésünk célja hogy 2023-ban jó lehessen a budapesti világbajnokságon” – zárta mondandóját Pogány Mihály.

Jankovics Dánielt a tervek szerint a május 15-én és 16-án megrendezésre kerülő Atlétikai Magyar Csapatbajnokság elődöntőiben láthatjuk majd ugrani a szabadtéri szezonban.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.