Joyciline Jepkosgei és Sisay Lemma nyerték a London Maratont

Joyciline Jepkosgei

Nem sokkal azután, hogy „elveszítette” a 10 kilométeres utcai futás világrekordját, Joyciline Jepkosgei megnyerte a London Maraton női versenyét. A férfiak között Sisay Lemma diadalmaskodott.

Joyciline Jepkosgei kb. hat és fél kilométerrel a világ egyik legnagyobb maratonijának befutója előtt ritmust váltott, amit senki sem tudott átvenni riválisai közül. A 28 éves kenyai atléta élete legjobbját elérve, 2:17:43-mal nyerte meg a nagy múltú versenyt.

Közben Genfben az etióp-bahreini Kalkidan Gezahegne öt másodperccel megdöntötte Jepkosgei 10 kilométeren fennálló 29:43 perces világrekordját. A kenyai mégsem volt csalódott a célba érkezést követően: „A London Maraton a világ legjobb versenye, ezt megnyerni életem legnagyobb teljesítménye volt. Nagyon jól sikerült a felkészülésem, így a versenyen már csak arra kellett koncentrálnom, hogy ne kövessek el egyetlen hibát sem” – mondta a győztes a World Athleticsnek.

Az olimpiai ezüstérmes, világcsúcstartó Brigid Kosgei sorozatban harmadik londoni elsőségére hajtott, de ezúttal „csak” a negyedik helyen ért célba. Mivel a második helyezett Degitu Azimerawhoz (2:17:58) és Ashete Bekeréhez (2:18:18) hasonlóan ő is 2 óra 19 percen belül ért célba (2:18:40), ezért ez lett az első olyan maraton a történelemben, ahol ez négy női futónak is sikerült.

A férfiak versenyében Sisay Lemma lett a legjobb október első vasárnapján. Az etióp futó kilencedik World Marathon Major versenyén indult, és most végre diadalmaskodni is tudott, 2:04:01-es idővel. Lemma a tokiói (szapporói) olimpiát feladta, ezúttal az utolsó kilométereken jött a győztes ritmusváltása.

A 30 éves sportoló korábban Varsóban, Bécsben, Frankfurtban és Ljubljanában is nyert már maratont, most a legnagyobb presztízzsel bíró hat közül is van már sikere.

A viadal talán legnagyobb esélyese – és egyben címvédője –, Shura Kitata meglepetésre mindössze a hatodik helyen zárt. A második Vincent Kipchumba lett (2:04:28), harmadikként pedig Mosinet Geremew ért be a célba (2:04:41).

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.