Kovács Barbara a 46. lett gyaloglásban, Allyson Felix történelmet írt a tokiói olimpián

Kovács Barbara

Kovács Barbara a 46. helyen végzett, Madarász Viktória viszont nem fejezte be a tokiói olimpián a női gyaloglók rendkívüli hőségben megtartott 20 kilométeres versenyét, melyen az olasz Antonella Palmisano diadalmaskodott.

A Sapporóban, nagy hőségben rendezett viadalon Madarász az első kilométereken igyekezett a mezőny elejével tartani a tempót, ám ezt követően leszakadt és folyamatosan nőtt a hátránya. Kovács már a rajttól hátrébb helyezkedett és igyekezett saját tempójában teljesíteni a távot.

Az embert próbáló körülmények között mindketten a mezőny hátsó részében haladtak, majd Madarász feladta a viadalt. Kovács Barbara végigküzdötte a 20 kilométert, melynek végén a 46. helyen ért célba.

„A nagy melegben a verseny előtt tudni lehetett, hogy itt nem a jó időeredményekért versenyzünk. Óvatosan kezdtem, viszton 5 km-nél a frissítő állomáson ráléptem a bal lábammal egy nagy jégdarabra. Nagyon egy bolyban haladtunk az elején. Fel sem fogtam, hogy ez újra megtörténik, hiszen Mátéval ez az esett megesett Berlinben. Tovább tudtam folytatni szerencsére a versenyt, de az a rossz lépés teljesen kizökkentett.

Felkészülten, jó állapotban érkeztem az Olimpiára, de ezzel az időjárással egy versenyző sem tudott mit kezdeni. Ki mennyire birta a meleg, párás időt az döntött. Elfáradtam, amit tudtam kiadtam magamból” – értékelte Kovács Barbara a versenyt a MASZ-nak.

Madarász Viktória hősokkot kapott és elájult a hőségben, nem csoda, hogy csak a verseny másnapján tudta elmesélni, mi történt:

Sajnos nem úgy jöttem le a pályáról ahogyan szerettem volna... Nem emlékszem semmire, csak amit az edzőm elmondott. Ő látta, hogy amikor a frissitő állomás felé jöttem, már a bolyákat kerülgettem és a forduló után a földre estem. Ájulás után egy pillanatra magamhoz tértem és mondtam, hogy megyek tovább, de nekem se kép se hang, ezekre nem emlékszem. Az orvosi sátorban tértem magamhoz, hősokkot kaptam az orvosok szerint.

Nagyon sok és kemény munkám volt ebben a felkészülésben, amit csak februárban tudtam elkezdi. Előtte 4 hónap teljesen kimaradt, a kereszt edzések is. A magaslati edzőtábor a verseny előtt, sőt az utazást követően az itteni edzések is nagyon jól mentek, ezért van bennem egy mérhetetlen csalódás, hogy a valós formám nem tudtam megmutatni. Lelkileg ezt nehezebb lesz feldolgozni, de jelen esetben igaz, hogy minden földre esés utan erősebben állunk fel! Az évnek nincs meg vége számomra és tudom hogy az elvégzett munka nem vész el.

A versenyt a Rióban negyedik, a 2017-es világbajnokságon harmadik olasz Antonella Palmisano nyerte meg, aki így 30. születésnapján olimpiai aranyéremmel lepte meg magát.

Női gerelyhajításban történelmi kínai, a férfi 4x100-as váltóban olasz aranyérem született, míg az amerikai Allyson Felix 400 méteren szerzett bronzérmével minden idők legeredményesebb női atlétája lett a tokiói olimpia pénteki napján.

A női 400 méteren a bahamai Shaunae Miller-Uibo magabiztos teljesítménnyel védte meg Rio de Janeiróban megszerzett címét: 48.36 másodperccel új egyéni csúcsot futott. Második helyen az ugyancsak egyéni rekordot elérő Marileidy Paulino zárt a Dominikai Köztársaságból, míg az ötödik olimpiáján szereplő, harmadikként célba érő amerikai Allyson Felix tizedik ötkarikás érmét nyerte, ezzel a nők között minden idők legeredményesebb női atlétája lett, a jamaicai Merlene Otteyt megelőzve. A szám után eldőlt, hogy az 1976-os montreali és a legutóbbi, riói játékok után harmadszor zárják az amerikai sprinterek egyéni aranyérem nélkül az olimpiát.

Gerelyhajításban történelmi kínai siker született Liu Si-jing révén, aki első kísérletére elért 66,34 méteres dobásával lett aranyérmes: az ázsiai ország versenyzői korábban még dobogón sem álltak ebben a számban. Az ezüst a lengyel Maria Andrejczyk, a bronz az ausztrál Kelsey-Lee Barber nyakába került.

Ezerötszázon az ötezren már győztes, történelmi triplára - az 1500, az 5000 és a 10000 méter megnyerésére - készülő holland Sifan Hassan a táv legelején az élre állt és őrült tempót diktálva megpróbálta leszakítani riválisait, azonban nem bírt sem a később győztes kenyai Faith Kipyegonnal, sem az ezüstérmes brit Laura Muirral, így harmadik lett. Kipyegon 200 méterrel a cél előtt, Muir pedig a célegyenesben hajrázta le Hassant.

A sprinterek váltószámaiban a férfiaknál olasz, a nőknél pedig jamaicai győzelem született. Előbbiben az európai csapat sikere annak ellenére is meglepetés, hogy a váltóban ott volt a 100 méter tokiói olimpiai aranyérmese, Lamont Marcell Jacobs. Az utolsó egyenesre fordulva a britek méterekkel vezettek a mezőny előtt, ám Filippo Tortu sokkal jobban futott, mint a szigetországiak záró embere, Nethaneel Mitchell-Blake, így az olaszokhoz került a olimpiai bajnoki cím, a dobogóra még a kanadaiak állhattak fel. Az olasz váltó ezt megelőzően háromszor állt olimpiai dobogón - legutóbb 1948-ban Londonban -, de győznie először sikerült. A címvédő jamaicai váltó - immáron a nyolcszoros ötkarikás bajnok Usain Bolt nélkül - ötödik lett.

A nőknél a papírforma igazolódott be, ugyanis a szigetország váltójában - amely jamaicai csúcsot futott - az egyéni verseny három dobogósa szerepelt Briana Williams mellett. A jamaicaiak mögött az előző két olimpián győztes amerikaiak, valamint a britek zártak.

Férfi 5000 méteren az első négyezren kényelmes tempóban haladt az élmezőny, az utolsó két körre az ugandaiak álltak az élre a világcsúcstartó Joshua Cheptegei vezérletével. A záró négyszázon a tízezren ezüstérmes futóval már csak négyen bírták az iramot, de a célegyenesre fordulva többméteres előnye volt Cheptegeinek, aki végül magabiztos sikert aratott. Mögötte a kanadai a Mohammed Ahmed és az amerikai Paul Chelimo állhatott még dobogóra.

Forrás: MTI és MASZ

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.