Kövér Fanni és Kovács Ferenc Soma is korosztályos magyar csúcsot döntött az U18-as Atlétikai Magyar Bajnokságon

Kövér Fanni

A jövőre nézve is biztató eredmények születtek az U18-as Atlétikai Magyar Bajnokságon, amelyet hétvégén a Szekszárdi Atlétikai Centrumban rendeztek meg.

Mivel a 2004-ben és 2005-ben született korosztály idei világeseményét, az U18-as Európa-bajnokságot elhalasztották, így talán nem túlzás azt állítani, hogy számukra ez az országos bajnokság volt a szezon csúcseseménye. Ennek megfelelően remek teljesítményeket láthattunk, ami két új korosztályos magyar csúcs megdöntését is magában foglalja.

Kövér Fanni új U18-as magyar rekorddal nyerte a gerelyhajítást. A VEDAC fiatalja 59.04 métert dobott az 500 grammos gerellyel, aminek köszönhetően a saját maga által tartott, áprilisban felállított csúcsát javította tovább közel két méterrel. Ha ez nem lenne elég, másnap a diszkoszvetésben is diadalmaskodni tudott.

A másik korosztályos rekordot 2000 méteres akadályfutásban láthattuk, amelyet Kovács Ferenc Soma ért el. Az SVSE tehetsége 5:47.53-as idővel nyerte meg az aranyérmet a 82 centiméteres akadályokat tartalmazó versenyszámban. A fiatal veszprémi atléta a 3000 akadályt is megnyerte a Szekszárdi Atlétikai Centrumban.

„Az U18-as korosztály hazai versenyei közül a legrangosabbat rendezték most hétvégén, Szekszárdon” – kezdte értékelését Kovács Zoltán, a MASZ utánpótlás szakági referense. „Ez a viadal több szempontból kiemelt versenye volt ennek a korosztálynak. Egyrészt, egy országos bajnokságon szerzett aranyérem mindig kiemelkedően értékes az atléták és edzőjük személyében is, valamint az U18-as Európa-bajnokság törlése miatt ez volt az idén a fő versenyük.

Emellett az is eldőlt, hogy ki képviselheti a magyar színeket a Brnóban megrendezésre kerülő U18-as válogatott viadalon. Ennek megfelelőek a fiatalok teljesítménye jó volt, és azon U18-as korosztályú versenyzők, akik júliusban az U20-as Eb-n is ott lehettek, most megmutatták, hogy az aktuális formájuk kitart és nem csak egy kiugró teljesítménynek lehettünk szemtanúi. Bizakodva várjuk a csehországi válogatott viadalon a csapat szereplését” – mondta Kovács Zoltán, már előre tekintve az augusztus 14-i brnói eseményre is.

Több olyan versenyző volt, aki duplázni tudott a hétvége során. Sőt, akadt egyvalaki, aki a triplázáshoz is nagyon közel járt. Kovács Árpád csupán két századmásodpercre volt attól, hogy a 200 méter és a 400 méter bajnoki címe mellett 100 méteren is elsőként érjen be a célba, de Faragó Rómeó szoros versenyben megelőzte őt.

Kövér Fanni, Kovács Ferenc Soma és Kovács Árpád mellett Kocsis Luca (Szolnok SC-SI – 100 és 200 méter), Máramarosi Rita (KSI – 1500 és 3000 méter), Sütő Napsugár (FTC – távol- és hármasugrás), Bánóczi Kristóf (FTC – távol- és hármasugrás) és Strényi Gábor (Ikarus BSE – súlylökés és diszkoszvetés) tudott még két aranyérmet nyerni.

Szintén biztató eredmények születtek kalapácsvetésben is, ahol Viszkeleti Villő 71.22 méterre dobta a három kilogrammos szert, Füredi Dániel pedig az öt kilogrammos szert tudta 79.57 méterre hajítani.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.