Kozák Luca az 5., Szögi István a 6. helyen végzett Liévinben

Szögi István

Mindhárom magyar atléta jól szerepelt a WA Indoor Tour Gold sorozatának franciaországi állomásán.

Liévin egy észak-franciaországi kisváros Lens agglomerációjában. Itt található az egyik leggyorsabb fedett pálya a világon, ami ezúttal sem okozott csalódást. Számos kiváló eredmény született a kedd esti viadalon is.

Kozák Luca éppen hogy, de megcsípte az utolsó továbbjutó helyet a 60 méteres gátfutás előfutamaiban. Az előző Év legjobb női atlétájának megválasztott versenyző 8.11-es idővel, nyolcadik helyen kvalifikálta magát a döntőbe, ahol 8:06-tal az ötödik helyen ért célba. A győzelmet Nadine Visser szerezte meg, aki rendkívül szoros versenyben, századra azonos idővel (7.91) célfotóval tudta megelőzni Christina Clemonst és Nooralotta Nezirit.

A magyar színek Szűcs Valdó lévén a férfiak mezőnyében is képviselve voltak ebben a számban. A 25 éves atlétának idei legjobbja (7.74) sem volt elég a döntőbe jutáshoz, azonban arra jó volt, hogy megerősítse a márciusi fedett pályás Európa-bajnoki indulását. Az első helyen Grant Holloway - alig 2 századdal elmaradva a világrekordtól - óriásit futva 7.33-mal, új amerikai rekorddal zárt.

Szögi István rendkívül taktikus versenyzést mutatott be 1500 méteren. A másfél héttel ezelőtt Bécsben Knipl István közel 36 éves országos csúcsát a múltnak átadó futó Liévinben sokáig az utolsó helyen haladt a 12 fős mezőnyben. Innen szépen fokozatosan magát egyre feljebb küzdve végül a hatodik helyen zárta versenyt. 3:37.58-as eredménye alig 3 századmásodperccel marad el az osztrák fővárosban elért rekordhoz képest.

A futamot a norvég Jakob Ingebrigtsen meggyőző fölénnyel nyerte meg 3:31.80-nal, ami a világ idei és a viadal történetének legjobb ideje. Sőt, egyenesen minden idők ötödik leggyorsabb futása fedett pályán. Női 1500 méteren Guday Tsegay beltéri világcsúcsa a nap egyik legnagyobb szenzációját hozta. A dohai vb bronzérmese 3:53.09-cel teljesítette a közel nyolc körös távot.

Férfi 60 méteres síkfutásban az amerikai váltóval világbajnoki címvédőnek számító Michael Rodgers 6.60-as futása ezúttal csak a második helyre volt elég, az olasz Lamont Marcell Jacobs legyőzte a 35 éves veteránt. Az előzetesen Sifan Hassan és Beatrice Chepkoech párharcának beharangozott női 3000 métert Lemlem Hailu személyében meglepetésre egy 19 éves etióp atléta nyerte.

Juan Miguel Echevarria 825 centiméteres ugrásával a világ idei legjobbját érte el. A kubai távolugró nagy izgalmak közepette, alig 4 centiméterrel tudta felülmúlni a görög Militiadis Tentoglout ezen az estén. Szintén messzire repült a hármasugrás világcsúcstartója, Hugues Fabrice Zango, aki 17.82 méteres új versenycsúcsot állított fel saját számában.

Tovább folytatódott Armand Duplantis győzelmi szériája Lévinben. A 21 éves világcsúcstartónak ezúttal az 586 centiméter is elég volt férfi rúdugrásban, hogy legyőzze a hazai pályán ugró Renaud Lavillenie-t (580 cm, 3. hely).

A WA Indoor Tour Gold sorozata február 13-án, szombaton, Bostonban folytatódik.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.