Kozák Luca és Baji Balázs is továbbjutott Torunban!

Kozák Luca
Vasárnap a döntőbe jutásért futhatnak 60 méteres gátfutásban az Európa-bajnokságon

Boros Bence futamával kezdődött a magyar válogatott szereplése az Európa-bajnokság szombati versenynapján. A 60 méteres síkfutás fedettpályás országos bajnoka 6.67-es eredménnyel 2. lett előfutamában és ezzel automatikusan bejutott a következő körbe. Máté Tamás eredménye 6.78 másodperc, Illovszky Dominik pedig 6.80-at futott. Dominik futamát kétszer is visszalőtték, így igencsak megnehezítették a fiatal tehetség dolgát élete első felnőtt világversenyén. Boros Bence az elődöntőben 6.69 századot futott, ami a 20. legjobb idő volt, így ennél tovább ezúttal már nem jutott.

Kerekes Gréta kezdte a női gátfutást, ideje 8.21 lett, ami az 5. helyezést jelentette számára. Nem sokkal később jött Kozák Luca, aki rendkívül szoros versenyben, 8.04-es időeredménnyel megszerezte a futamgyőzelmet, így neki vasárnap is drukkolhatunk az elődöntőben! A 9. legjobb idővel jutott tovább, de idén futott már 8.01-et is, amivel a 6. legjobbnak számítana az Eb-n, azaz vannak tartalék energiái.

Kozák Luca ezeket mondta a verseny után:

"A továbbjutók között az első két helyen szerettem volna végezni, hogy a középdöntőben egy jó pályát kapjak, de azért azt is sejtettem, hogy ez irreális cél. Viszonylag laza futás volt a mai, technikailag eléggé jó volt de azért nem volt egy kiélezett futam, ami nem is baj elsőre. Teljesítve az első akadály, holnap pedig jön a középdöntő, ami kicsit gyorsabb és nehezebb lesz. A délután hátralévő részében egy izomlazító masszázs következik, utána elmegyek még sétálni, hogy egy kicsit kiszellőztessem a mai élményeket, utána pedig a holnap felé tekintek. Holnap ott kell lenni nagyon fejben.

Fantasztikus, hogy most egy ilyen népes és ilyen jó magyar csapat van itt az Eb-n, nagyon jó a hangulat és mindenkinek profi a hozzáállása, jó egymásnak szurkolni. Épp fel is emlegettük ma, hogy mennyire jó ez a népes társaság ahhoz képest, amikor a birminghami fedett pályás vb-n öten voltunk kint. Fontos állomás ez az Eb most számomra de az is nyilvánvaló, hogy az olimpia az idei év fő célja. Mindenki arra koncentrál, a hosszabb távú jövőre nézve pedig a 2022-es versenyek, de különösen a 2023-as budapesti vb kiemelten fontos állomás lesz!"

Kerekes Gréta csalódott volt az eredménye miatt, de már a folytatásra gondol:

"Nyilván, ha az ember nagyon jó formában van, akkor ezzel nem kell számolnia, de nekem most nagyon kellett volna egy kis szerencse is, mert például ha a hatodik futamba kerülök, ahonnan 8.21-el nagy Q-val jutottak tovább, akkor más a helyzet. Nyilván a formám sem a legjobb, tehát nem vártam magamtól 8.0-ás időt, tehát a döntőt azt nem tartottam reálisnak, de úgy voltam vele hogy a középdöntő az reális.

Sajnos ez van, de menni kell tovább, az élet nem áll meg. Semmi sem dőlt össze, olimpia lesz nyáron, ahol 100 gát a fő szám, nem pedig a 60, úgyhogy megyek tovább, nem teszem fel a kezemet. Úgy, ahogy eddig minden kudarcom után felálltam, most is ez lesz, és úgy gondolom, hogy minden kudarc csak megerősíti az embert.

Holnap természetesen szurkolunk együtt a magyar csapattal a többieknek, hazatérve a munka nem áll meg, de egy kis pihenés is jön, és kicsit hosszabb időre hazamegyek majd a családomhoz is Debrecenbe feltöltődni."

Baji Balázs idei legjobbját produkálta a férfi 60 méteres gátfutás első fordulójában. 7,70 másodperces idejével másodikként ért célba a futamában és ezzel automatukusan be is jutott az elődöntőbe. Övé lett a 7. legjobb idő, így továbbra is érdemes nagyon drukkolnunk neki! Baji Balázs profi rutinját bizonyítja, hogy a futamot kétszer is visszalőtték, és ezután tudott ilyen időeredményt elérni. Szeles Bálint 7.97-el a 32. lett.

Baji Balázst is kérdeztük, hogy mit mond a versenyről:

"Nagyon jól éreztem magam, végre újból nemzetközi porondon tudtam versenyezni magyar válogatott mezben, a magyar címerrel, ami egyrészt a sérülésem miatt, másrészt a koronavírusos kimaradások miatt is külön jól esett. Volt egy kis izgalom a futásom elején, hiszen többször is visszahívtak minket, és az én nevem mellett is a megengedettnél gyorsabb reakcióidő volt feltüntetve, de mindvégig tudtam, hogy nem ugrottam ki, hogy a szabályok értelmében nem zárhatnak ki, úgyhogy próbáltam magam ehhez tartani, és mindvégig higgadt és motivált maradni. Szerencsére a harmadik rajtban is meg tudtam ezt tartani, és egy tiszta szép futással, egy második hellyel továbbjutást sikerült elérnem, aminek nagyon örülök. Technikailag és fizikailag is egy jó futás volt, és mondhatom azt, hogy azért még maradt bennem, így nagyon bizakodó vagyok a holnapi nappal kapcsolatban, hogy ezt még tovább tudom faragni, és sikerül majd egy 7.70 alatti időeredményt elérni, ami abszolút az idei célom volt. Ha minden jól alakul, akkor az még talán egy döntős futást is tud eredményezni.

A nap további részében mostmár csak pihenünk, a verseny után még kicsit levezettem, kicsit átmozgattam magam, most még a fizioterapeuták segítenek a regenerálódásban, úgyhogy mind fizikálisan, mind mentálisan a lehető legtöbb regenerálódást el fogom végezni a holnap napig, holnap pedig újból be kell gyújtani a rakétákat és a mai napnál még gyorsabban futni."

Szombaton már nincs több magyar érdekeltségű versenyszám az Eb-n, de vasárnap annál izgalmasabb lesz a program! Reggel Nguyen Anasztáziának drukkolhatunk a 60 méteres síkfutás előfutamában, majd jön a magasugrás döntője, Jankovics Dániellel. 13:13 -kor rajtol el Baji Balázs futama a 60 gát elődöntőjében, fél órával később, 13:38-kor pedig Kozák Luca fut majd szintén 60 gáton a döntőbe jutásért.

Hajrá magyar atléták!

Fotó: Getty Images

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.