Kozák Luca szépen helyt állt a Gyémánt Liga döntőjében

Kozák Luca

Befejeződött a Gyémánt Liga 2021-es szezonja. A sorozat zürichi döntőjében Kozák Luca is érdekelt volt, aki 100 méteres gátfutásban a 7. helyen ért célba.

A magyar csúcstartó Kozák Luca 12.90-es idővel zárta a csütörtöki futamot. A 25 éves atléta hatalmas megtiszteltetésben részesült azzal, hogy ott lehetett a sorozat fináléjában. Idén korábban a Gyémánt Liga nyitó állomásán, Gatesheadben állhatott rajthoz, ahol a második helyen végzett.

Tejyrica Robinson kiugrása miatt az első rajt nem volt jó, a második már igen. A nigériai Tobi Amusan 12.42-es új Afrika-csúccsal nyerte meg a versenyt, mögötte a holland Nadine Visser szintén nemzeti rekordot futott (12.51). Luca a 7. helyen ért célba.

"Nem lehetek elégedetlen ezzel a futással, a 12.90 szerintem jó eredmény, különösen így a szezon vége felé" - nyilatkozott az MTI-nek a debreceni sprinter. Hozzátette, nagyon élvezte a versenyzést, mivel tele volt a stadion.

"Tegnap tudatosult bennem, mennyire hiányzott, hogy nézők előtt fussak" - fogalmazott a kétnapos finálé egyetlen magyar szereplője. Az olimpiai elődöntős, az idei fedett Eb-n finalista Kozák Luca elmondta, az idényben a döntő előtt egyetlen Gyémánt Liga-versenyen indult, akkor második lett, így számolgatott, hogy vajon bekerülhet-e a nyolc közé.

"Aztán nagyon megörültem, amikor kaptam az sms-t, hogy indulhatok, hiszen ez már magában nagy presztízst jelent" - hangsúlyozta.

Kozák Lucának a szabadtéri szezonból még két versenye van hátra, a hétvégén a székesfehérvári csapatbajnokságon áll rajthoz, majd jövő kedden Zágrábban.

A két napos döntő szerdai napjának a helyszíne még nem a legendás Letzigrund Stadion volt, hanem Zürich főtere. Női magasugrásban a tokiói aranyérmes orosz Mariya Lasitskene a világ idei legjobbjával, 2.05 méterrel diadalmaskodott, de a színvonalas versenyben Yaroslava Mahuchikh ls Nicola McDermott is két méter fölé jutott.

Férfi súlylökésben az amerikaiak olimpiai bajnoka, Ryan Crouser győzött 22.67 méteres versenycsúccsal a Tokióban is második honfitársa, Joe Kovacs előtt. A nőknél a szintén amerikai Maggie Ewen nyert idénybeli legjobbjával, 19.41-gyel.

Női távolugrásban viszont a tokiói aranyérmes német Malaika Mihambo csak az ötödik lett, győzött a szerb Ivana Spanovic.

Csütörtökön már a Letzigrundban mérhették össze erejüket a Gyémánt Ligában idén utoljára a világ legjobb atlétái. A férfiaknál az olimpiai ezüstérmes Fred Kerley, a nőknél pedig az ötszörös aranyérmes Elaine Thompson-Herah nyerte a 100 méteres síkfutást. Az amerikai sprinter 9.87 másodperces idővel diadalmaskodott a férfiak versenyében, míg a jamaicai Thompson-Herah 10.65 másodperces eredménnyel győzött.

Kerley aztán 200 méteren harmadik lett, nyert az ebben a számban olimpiai ezüstérmes honfitársa, Kenneth Bednarek. A nőknél 200-on a namíbiai Christine Mboma volt a leggyorsabb, aki saját U20-as világrekordját javította tovább 21.78 másodpercre.

A férfi rúdugrást a tokiói olimpiai bajnok, világcsúcstartó svéd Armand Duplantis nyerte, míg gerelyhajításban a németeké lett a győzelem mind a férfiaknál, mind pedig a nőknél: Johannes Vetter 89.11 méterrel, az Európa-bajnok Christin Hussong pedig 65.26 méteres eredménnyel diadalmaskodott. A női hármasugrást a Tokióban ötkarikás aranyérmes Yulimar Rojas nyerte 15.48 méterrel.

Az olimpiai ezüstérmes Anzhelika Sidorova szabadtéren a harmadik, összességében pedig a negyedik női rúdugró lett, aki átjutott az ötméteres álomhatáron. Az orosz atlétának 4.96 méterig minden kísérlete sikeres volt, majd 5.01-re emeltette a lécet, melyen harmadikra jutott át.

A 30 éves sportoló teljesítményének értékét mutatja, hogy szabadtéren 2009 augusztusa óta senki nem ugrott ekkorát, akkor, szintén Zürichben, honfitársa, Jelena Iszinbajeva 5.06 métert ért el, mellyel jelenleg is tartja a világrekordot. Iszinbajeva és Szidorova mellett szabadtéren az amerikai Sandi Morris, fedett pályán pedig a szintén amerikai Jennifer Suhr büszkélkedhet a női rúdugrók álomhatárának áttörésével. Előbbi pontosan öt éve ugrott 5,00-t, míg utóbbi 2016-ban 5,03-at, három évvel korábban pedig 5.02-t produkált tető alatt.

Szidorova bravúrja egyben egy különleges rúdugró rekordot is eredményezett, ugyanis a zürichi viadal az atlétika történetének első versenye lett, melyen a nőknél öt, a férfiaknál pedig hat méter feletti eredménnyel nyertek.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.