Krizsán Xénia bronzérmes a fedett pályás Európa-bajnokságon!

Krizsán Xénia és Nemes Rita

Péntek este megszületett az első magyar dobogós helyezés a kontinensviadalon: Krizsán Xénia szenzációsan versenyezve a harmadik helyen végzett ötpróbában.

Az MTK versenyzőjének eredménye 4644 pont, ami egyéni csúcs és közben a 60 méteres gátfutásban (8.27 mp) és súlylökésben (14.48m) is élete legjobb eredményét érte el. A délelőtti számokban megszerzett harmadik helyéről indult neki este a távolugrásnak, amiben 6,10 méterrel a hetedik legnagyobbat ugrotta, de az összesített harmadik helyezését megtartotta. Előnye az utolsó szám előtt 15 pont volt Ivona Dadiccsal szemben, lemaradása pedig 149 pont volt az előtte álló Noor Vidts mögött, így izgalmasnak ígérkezett a 800 méter. Nemes Rita első kísérletére 5,97 méterig jutott, amivel Holly Millstől alig 24 pontra lemaradva hetedik helyen várhatta a négykörös számot.

A 800 méteren minden úgy történt, ahogyan azt előzetesen várni lehetett. Xénia végig jól tartotta magát, majd nagyszerű hajrával, 2:12.49-cel megnyerte az utolsó számot. Ez pedig azt jelentette, hogy harmadik helyen végzett a versenyben. A 28 éves atléta ezzel pályafutása első érmét nyerte felnőtt világeseményen. 4644 pontjánál csak a két belga, Nafissatou Thiam és Vidts tudott többet szerezni.

„Nagyon jól érzem magam, örülök, hogy egy bronzéremmel zártam le a napot. Gátfutásban és súlylökésben is egyéni csúcsot értem el, ezt már régóta éreztem, hogy összejöhet. Külön öröm, hogy ez itt az Eb-n sikerült. Magasugrásban a második bemelegítő ugrásomkor azt éreztem, hogy nem tudok még egyszer felugrani. Azonban az edzőm azt mondta, hogy nem lehet nagy bajom, ha tovább ugrok.

Ilyen még nem fordult elő volt velem, hogy nem saját magamra kellett figyelnem 800 méteren, hanem egy másik lányra. Nem tudtuk, hogy mi fog történni, de hál istennek elém került, így innentől az volt a feladat, hogy ne előzzön meg egy méternél jobban. Az utolsó körben éreztem, hogy jó pozícióban vagyok vele szemben, ami új erőket mozgósított bennem"– mondta az újdonsült bronzérmes, akinek eddig a legnagyobb sikere a 2015-ben hétpróbában megszerzett U23-as aranyérme volt.

Nemes Rita szintén kiválóan futotta le az utolsó számot, a DVTK atlétája 2:14.04-es idővel a negyedik lett, amivel összetettben a hatodik helyen zárta a viadalt.

„Abban bíztam, hogy egy jó kezdéssel sikerül indítani a napot, ez hál'istennek sikerült is gátfutásban, a magasugrás is aránylag jól összejött, bár még egy magassággal nagyobbat szerettem volna ugrani. A súlylökésnél picit szétestem fejben, a visszatérésem óta picit küzdök is vele, mert még nincs meg a mozgásom hozzá. A kör is egy kicsit csúszott. Az első kettő lökésem az valami borzasztó volt, csak a fejünket fogtuk, de szerencsére harmadjára sikerült egy aránylag jó eredményt elérnem.

A távolt és a 800-at nagyon vártuk. A távolban nagyon sok maradt. Elsőre nem értem deszkát, 5,97 méterre ugrottam. Harmadikra a 6,20 méter is összejöhetett volna, ha nem lépek be. Így viszont el kellett kezdenünk számolgatni, hogy hányadik helyen végezhetek. A 800 méter egy érdekes és izgalmas futás volt, belülről egy intervall futásnak éreztem, mert lassan kezdtem, és kicsit el is kényelmesedtem, két lány volt, akit utolérhettem még összetettben, tudtam, hogy az egyikük nem tud nálam jobbat. Picit be is szorultam, majdnem el is estek előttem. Szinte végig a kettes pályán futottam, és harcoltam egy lengyel lánnyal. 600-nál kapcsoltam, amikor elém jött az egyik riválisom, és végül 2 ponttal sikerült megelőznöm egy óriási hajrával. Ugyan távolugrásban maradt még bennem, de egy új lányként így is meglepetést okoztam mindenkinek" – mondta az élete első felnőtt világversenyét teljesítő Nemes Rita a nap végén.

A hétvége első érmeit női súlylökésben osztották ki. Mivel a világbajnok Márton Anitának nemrég gyereke született, magyar induló nélkül zajlott a döntő. Távollétében a kameruni születésű, portugál színekben versenyző Auriol Dongmo tudott nyerni. Előnye alig négy centiméter volt a 19,29 méterrel svéd csúcsot elérő Fanny Roosé. A dobogó harmadik fokára a világbajnok Christina Schwanitz állhatott fel.

A férfi 800 méter előfutamaiban a fedett pályás magyar csúcstartó Vindics Balázs 1:50.40-et, a szenior világcsúcstartó Kazi Tamás 1:51.85-öt futott. Ez sajnos egyiküknek sem volt elég a továbbjutáshoz.

„A rajtnál egy szabadtéri vb-ről két éremmel bíró versenyzővel kerültem egy sávra. Ez csak egy apró nehezítő körülmény volt, nem ezen múlt. Az első két körben megpróbáltam mindent megtenni, hogy utolsóként ne szakadjak le, majd korrrigálni, a második kör után a harmadik helyre feljöttem. Idővel való továbbjutás nem volt, ami nagyon megnehezítette mindenkinek a dolgát. Nyilvánvalóan az lett volna a taktikám, hogy idővel tovább jussak, erre nem volt lehetőség. Várható volt, hogy szinte minden futamban nagy helyezkedés lesz. Meglepetés lett volna, ha hellyel tovább tudok jutni. Boldog nem vagyok, de csalódott sem, mert, ez volt a realitás sajnos” – értékelt a végül az előfutamokban a 35. időeredményt elérő Kazi, aki egyedüliként a futamában egy másik futóval, a kétszeres vb-érmes Amel Tukával kellett, hogy a sávján osztozzon.

Férfi távolugrásban a görög Miltiádis Tentóglou már az első sorozatban olyan messzire ugrott, ami a többiek számára behozhatatlan volt. (8,35 méter) Az ezüstérmes svéd Thobias Montler (8,31 méter) és a finn Kristian Pulli is új nemzeti rekordot ért el.

Wagner-Gyürkés Viktória a két évvel ezelőtti 9. helyezése után ezúttal a 10. helyen végzett a 3000 méter döntőjében. A rendkívül erős mezőnyben a francia Amy-Eloise Markovic nagy hajrában győzött a brit Alice Finot és az aranyérmes honfitársa, Verity Ockenden előtt. Az európai szövetség oldalán található eredménylistából kiderült, hogy 12 futóból kilencen is egyéni csúcsot futottak.

Szögi István, az 1500 méter fedett pályás magyar csúcstartója 3:40.40-es időt elérve a 7. lett. A döntőben Jakob Ingebrigtsen nem adott esélyt a szám másik nagy sztárjának, a hazai pályán versenyző Marcin Lewandowskinak. A 20 éves norvég versenyző szinte végig vezetve 3:37.56-tal az első helyen ért célba, azonban a fiatal futót utólag kizárták, így a lengyelé lett az aranyérem.

„Örülök az elért helyezésemnek, szerintem jól versenyeztem apró, helyezkedésbeli hibákat leszámítva. Az, hogy most hetedik vagy nyolcadik leszek, az majdnem lényegtelen” – beszélt élményeiről az SVSE atlétája, aki rögtön első felnőtt világeseményén döntőt futhatott. „Még a legelején, 2-300 méter után Ingebrigtsen nagyon belül volt, és egy kisebb lökdösődés miatt belépett. De pont ezért a norvégok meg is óvják az eredményt, hiszen őt is belökték a pályán belülre” – mondta az első helyen célba érő fiatal norvég kizárásával kapcsolatban.

Mivel Renaud Lavillenie sérülés miatt az utolsó pillanatban visszalépett az Eb-től, ezért Armand Duplantis igazi kihívó nélkül maradt a rúdugrás szombat délelőtti selejtezőjére.

A magyar válogatottból ott lesznek a következő nap programjában sprintereink és gátfutóink. Boros Bence, Illovszky Dominik és Máté Tamás a 10:18-kor kezdődő 60 méteres síkfutás előfutamaiban állnak rajthoz, 60 méteres gátfutásban előbb 12:10-től Kerekes Gréta és Kozák Luca, majd 13:05-től Baji Balázs és Szeles Bálint futhatnak a továbbjutásért.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.