Krizsán Xénia négy szám után a 19. helyen áll hétpróbában Tokióban

Krizsán Xénia

A XXXII. nyári olimpiai játékok szerda délutáni programjában Krizsán Xénia két újabb számot teljesített hétpróbában. A nap összefoglalója.

Az idei fedett pályás Európa-bajnokságon bronzérmes Krizsán Xénia délután elsőre dobta meg legjobbját súlylökésben, 13.78 méterrel kezdett, aztán 13.60 következett, harmadik kísérlete pedig érvénytelen volt. Így elmaradt ebben az évben elért, 14.47 méteres egyéni csúcsától és 779 pontot gyűjtött.

200 méteren a kettes pályáról indult a nagy esélyes Nafissatou Thiam mellől, és a hajráig úgy tűnt, lefutja a belga címvédőt. Az utolsó méterekre azonban elfogyott az ereje, hatodikként ért célba 24.96-tal, amiért 890 pont járt. Négy szám után így maradt a 19. helyen, 3611 ponttal.

"Életem legrosszabb versenyét csinálom, csak a miértet nem értem" - nyilatkozott az MTK Budapest atlétája az MTI-nek. - "Kiadom magamból a 120 százalékot, és nem jön az eredmény."

Hozzátette, úgy érezte, soha ilyen jól nem melegített be a súlylökésre, de a pályán ez nem mutatkozott meg.

"Már csak az edzőmnek is meg akartam mutatni, hogy mit tudok. Megyek és jól kisírom magam. Iszonyú könnyű lenne most feladni, de nem fogom" - fogalmazott.

Sokkal rosszabb helyzetben van a világbajnok Katarina Johnson-Thompson, aki remekül rajtolt 200 méteren az első futamban, és úgy tűnt, ő lesz a leggyorsabb, ám a kanyarban kijött a sérülése, majd fájdalmas arccal leült a földre. Aztán nem hagyta, hogy az önkéntesek felsegítsék, hanem besántikált a célba, de eredménye érvénytelen. Így számára véget ért az olimpia.

Négy szám után a holland Anouk Vetter átvette a vezetést 3968 ponttal, második a belga Noor Vidts (3941), az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Thiam visszacsúszott a harmadik helyre (3921). A hétpróbázóknak csütörtökön következik a távolugrás, a gerelyhajítás és végül a 800 méter.

A férfi 200 méter első két fordulója alapján a kanadai Andre de Grasse számított a szerdai döntő legnagyobb esélyesének. A legnagyobb kihívója a vb-címvédő Noah Lyles volt, aki 120 és 150 méter között a finálét is vezette. Azonban ekkor de Grasse ritmust tudott váltani és le tudta őt hajrázni, sőt Lylest még honfitársa, Kenneth Bednarek is megelőzte.

Andre de Grasse 19.62-es új kanadai csúccsal megnyerte a 200 métert a tokiói olimpián. Mögötte Bednarek is 19.68-as egyéni csúcsot futott, Lyles pedig idei legjobbját érte el (19.74). A 4. helyen egy harmadik amerikai, Erriyon Knighton végzett, akinek ez a bravúr 17 évesen, középiskolásként jött össze. Az 5. pozícióban a libériai csúcsot futó Joseph Fahnbulleh szintén 20 másodpercen belül zárt (19.98).

Óriási versenyt láthattunk férfi kalapácsvetésben, ugyanis négyen is 80 méter felett dobtak a döntőben, ahol a női versenyhez hasonlóan szintén két lengyel állhatott fel a dobogóra. Azonban meglepetésre nem Pawel Fajdek, hanem Wojciech Nowicki lett az olimpiai bajnok, aki 82.52 méteres új egyéni csúccsal tudott diadalmaskodni. A 32 éves atlétának mind az öt érvényes dobása 81 méter felett volt.

Fajdeket a 81.58 méteres norvég csúcsot dobó Elvind Henriksen is megelőzte, így a négyszeres világbajnok egy bronzéremmel gazdagodott a japán fővárosban. A Gyulai István Memorial idei győztese, Mykhaylo Kokhan is 80 méter felett zárt, aki a második sorozatban 80.39 méterre hajította a kalapácsot.

A nők 3000 méteres akadályfutásában az ugandai Peruth Chemutai 9:01.45-ös új országos csúccsal lett aranyérmes. A 21 éves fiatal tehetség némileg váratlanul tudott első lenni, többek között az ezúttal „csak” a 7. helyen záró, vb-címvédő és világcsúcstartó Beatrice Chepkoech-t is legyőzte. Az ezüstérem Courtney Frerichs, a bronzérem Hyvin Kiyeng birtokába került.

Férfi 800 méteren kettős kenyai győzelem született, miután Emmanuel Korir mindenkit lehajrázott (1:45.06), és az utolsó pár méteren Ferguson Cheruiyot Rotich is lefutotta a harmadik helyen célba érő lengyel Patryk Dobeket. Korir sikere életben tartotta a 2008 óta tartó kenyai sorozatot, amit Pekingben Wilfred Bungei indított, és David Rudisha duplája követett Londonban és Tokióban.

A női 1500 méter elődöntőjében a leggyorsabb időt a címvédő Faith Kipyegon futotta (3:56.80), aki nagyon megnehezítheti a triplázásra törő, az 5000 métert már megnyerő Sifan Hassan dolgát a pénteki fináléban. 400 méteren a Gyulai István Memorialt is megnyerő Stephenie Ann McPherson 49.34-es új PB-jénél senki nem futott gyorsabban az elődöntőben – ennek a számnak a döntője is pénteken lesz.

A tízpróbázók már öt versenyszámon is túl vannak, és féltávnál a legtöbb pontot a kanadai Damian Warner gyűjtötte (4722 pont). A riói bronzérmes versenyző 100 méteren és távolugrásban remek eredményekkel alapozta meg a teljesítményét. Súlylökésben, magasugrásban és 400 méteren pedig 81 pontot megőrzött a második pozícióban álló Ashley Moloney-vel szemben.

Az első hat nap tökéletesen bebizonyította, miért az atlétika az egyik legkompetitívebb sportág. Az eddigi 24 versenyszámban kiosztott 25 aranyérmen eddig 18 ország osztozott. Férfi magasugrásban a katari Mutaz Essa Barshim és az olasz Gianmarco Tamberi úgy döntöttek, hogy megosztoznak az olimpiai bajnoki címen, ezért az eggyel több arany.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.