Lengyelországé az arany váltóbot Sziléziában

WA Relays

Közönség nélkül rendezték május első hétvégéjén a WA Relayst, azaz a Váltó Világbajnokságot. A helyszín a lengyelországi Szilézia, azon belül is Chorzów volt.

A legjobbak közül az Amerikai Egyesült Államok és Jamaica a járványhelyzetre való tekintettel nem vett részt az eseményen, de így sem maradtunk izgalmas és látványos versenyek nélkül.

Jól kezdtek a spanyolok a 4*400 méteres vegyes váltóban, az első emberek közül Samuel García volt a leggyorsabb, de az olaszok szorosan mögöttük váltottak. A bevágásnál a britek második embere, Zoey Clark állt a legjobban, de féltávnál remek hajrájának köszönhetően már az olasz Giancarla Trevisan adta át elsőként a botot.

  Dél-afrikai váltó Az olaszok harmadik embere, Alice Mangione nagy előnyt alakított ki az őt követő riválisokkal szemben, mögötte a Dominikai Köztársaság utolsó embere, Alexander Ogando kapta meg másodikként a botot. Az utolsó körben Davide Re egy taktikus futással megtartotta az első helyet, így Olaszország nyerte a vegyes váltót, 3:16.60-as idővel.

A férfi 4*100 méteren a brazilok számítottak a legnagyobb esélyesnek, és az utolsó méterekig úgy tűnt, összejön a címvédés a dél-amerikaiak számára. Paulo Camilo de Oliveira azonban egyetlen századmásodperccel elveszítette a versenyt a Dél-Afrikai Köztársaság csapatában fantasztikusan hajrázó Akani Simbinével szemben. A győztes idő 38.71 másodperc.

A rajt után nem sokkal Roy Schmidt sérülése miatt a németek feladni kényszerültek a versenyt, ahogyan Hollandia sem ért célba. Az olaszok a rosszul sikerült váltásaik miatt végül csak a negyedik helyen zárták a futamot, mert Ghána megelőzte őket. Mivel utólag Brazíliát (ráléptek a vonalra) és Ghánát (elváltották magukat) is kizárták, így Dél-Afrika mellett végül Olaszország és Japán állhattak fel a dobogóra.

A női 4*100 méter még drámaibb eseményeket hozott. Amikor Hollandia második embere, Dafne Schippers átadta a botot a gátfutó Európa-bajnok Nadine Vissernek, akkor már zsebben érezhették a győzelmet. Azonban a harmadik váltást Visser és Naomi Sedney nagyon elrontották, így teljesen kiestek a ritmusból. A hibát Olaszország használta ki a legjobban, és 43.79-cel megnyerte az aranyérmet.

Mivel a házigazdák utolsó embere, a jól hajrázó Pia Skrzyszowska is megelőzte Sedney-t, ezért a hollandok célfotóval csak a harmadik helyen értek célba. Franciaország nem ért célba, Svájcot pedig kizárták.

Óriási versenyt hozott a női 4*400 méter. A kubai Zurian Hechavarría parádésan rajtolt, de ez Paulien Couckuyt révén a belgákra is igaz volt. Az első kör után csupán a franciák maradtak le, a bevágásnál Lengyelország és Nagy-Britannia voltak elől. Féltávnál a holland Lisanne De Witte meglepetésre csak a hatodik helyen adta át a botot Femke Bolnak, aki szinte végig a 2-es pályán futva emberfeletti teljesítménnyel felhozta őket a kubaiak mögé.

A harmadik váltást követően Jessie Knight kezdhette a belső pályáról az utolsó 400 métert, de Lieke Klaver mellett a kubaiak és a lengyelek is jól tartották magukat. Roxana Gómez a célegyenesbe fordulva ritmust váltott, akivel senki sem tudta tartani a lépést, így Kuba megnyerte a futamot.

Kubai váltóMögöttük a házigazdák értek célba annak ellenére, hogy Justyna Swiety-Ersetic nem volt ott a váltóban. Mivel Knight lehajrázta Klavert, így a favorit Hollandia nem szerzett érmet – a britek igen.

A férfi 4*400 méteres váltóban a holland Jochem Dobber és a botswanai Isaac Makwala kezdtek a legjobban, az első tagok közül utóbbi adta át elsőként a botot. A bevágás Liemarvin Bonevacia révén Hollandiának sikerült a legjobban, de a dél-afrikai Zakhiti Nene a célegyenesben átvette a vezetést. Féltávra a belgák már teljesen elszálltak.

A harmadik körben Kentaro Sato valami elképesztő teljesítménnyel hozta fel Japánt, és hozta jó helyzetbe Aoto Suzukit. A dél-afrikaiak utolsó futója, Oscar Mavundla 300 méterrel a vége előtt állt az élre, de alaposan elszámolta az erejét, ugyanis a célba már csak az ötödik helyen ért be.

A legjobban Tony Van Diepen futott a végén, így Hollandia 3:03.45-ös eredménnyel megnyerte a világbajnokság utolsó versenyszámát, amivel a márciusi fedett pályás Eb-arany után a világbajnoki cím is az övék lett. A japánok lettek az ezüstérmesek, a bronzérmes pedig Botswana.

A nem olimpiai számok közül még szombaton a 2*2*400 méteres vegyes váltó Lengyelország, a gátfutó váltó Németország sikerét hozta. Vasárnap a valamivel kisebb téttel bíró futamok a 4*200 méteres döntők voltak. A nőknél a lengyelek megszerezték második aranyérmüket hazai rendezésű vébén. A férfiaknál Németország nagy előnnyel tudott diadalmaskodni.

A kilenc versenyszám eredményei alapján kialakuló pontversenyben a legjobb nemzet megkapja az arany váltóbotot. Ennek alapesetben az USA lett volna az esélyese, tekintve az eddigi négy vébén látott fölényüket. Így, hogy az amerikaiak nem vettek részt az eseményen, Lengyelország lett az „összetett-világbajnok” 37 ponttal, 2 arany-, 3 ezüst- és 2 bronzérmet gyűjtve.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.