A magyar csapat öt és fél ponttal vezet a Csapat Európa-bajnokságon az első nap után

Csóti Jusztina

A magyar csapat az első helyen áll Stara Zagorában a Csapat Európa-bajnokság szombati napja után. A mieink összesen 15 dobogós helyet szereztek az eddig lezajlott 21 versenyszámban.

Ausztria, Izrael és Oroszország különböző okokból kifolyólag távol maradt a viadaltól, így végül kilenc csapat részvételével vették kezdetüket szombat délután a Csapat Európa-bajnokság harmadik vonalának küzdelmei. A mieink ellenfelei így a hazai pályán szereplő Bulgária mellett Dánia, Horvátország, Izland, Lettország, Litvánia, Szlovákia és Szlovénia voltak.

A kisebb létszámnak a pontozásra is hatása volt, mert így az egyes versenyszámokban elért első hely nem 12, hanem csak 9 pontot ért. A második helyért 8, a harmadikért 7 pont járt egészen a 9. pozícióig, amiért 1 pontot kapott az adott ország. Az a három nemzet, amelyik a 40 szám során a legtöbb pontot gyűjti a hétvégén, feljut a második vonalba, azaz a First League-be.

Éppen ezért nem volt mindegy, hogy a mieink hogyan kezdik az első számokat. Az első magyar, akit láthattunk, Klekner Hanga volt rúdugrásban: a 21 éves versenyző rögtön egy 2. helyet szerzett idei legjobbját elérve (4.15 méter). Szintén 8 pontot szerzett Rába Dániel kalapácsvetésben (71.90 méter), majd jött a női és a férfi 400 méteres gátfutás. Előbb Molnár Janka 3. lett (56.81), majd Koroknai Máté kereken 50 másodperces futásával meglett az első győzelmünk is a hétvégén.

Ez azt jelentette, hogy négy versenyszám után átvettük a vezetést Szlovákiától, és kétpontos előnybe kerültünk velük szemben. A megnyitóünnepség után a folytatás sem sikerülhetett volna szebben, Csóti Jusztina új egyéni csúcsot futott, amivel megnyerte a 100 métert. A Fradi kiválósága 11.65-tel ért célba, amivel egyetlen századot javított a május végén, a Budapest Bajnokságon elért legjobbjához képest.

A férfiaknál is egy ferencvárosi atléta, Máté Tamás képviselte a piros-fehér-zöld színeket, és 10.46-os eredményével ő is beállította egyéni csúcsát, amivel a 3. helyen ért célba.

Bartha-Kéri Bianka egy nagyon szépen felépített futással nem adott esélyt az ellenfeleinek 800 méteren, és 2:07.72-vel célba érve magabiztosan lett első a versenyszámban. Szögi István is fontos 8 pontot gyűjtött a magyar csapatnak, miután bolgár riválisa mögött a 2. lett 1500 méteren (3:47.28).

Nádházy Evelin óriásit hajrázott 400 méteren: kb. 30 méterrel a vége előtt még csak a 4. helyen volt, majd innen tudta hatalmas bravúrral – holtversenyben – megnyerni a versenyt. 52.85-ös, idei legjobb futásával alig 17 századdal maradt el két évvel ezelőtti PB-jétől. A GEAC atlétájának remek utolsó méterei azt jelentették, hogy továbbra is minden magyar a dobogón zárta saját megmérettetését.

A remek széria a tízedik versenyszámban szakadt meg, de Molnár Attila 5. helye is értékes négy pontot hozott a csapat számára. 47.27-es futása 400 méteren azt jelentette, hogy a Csapat Európa-bajnokság egynegyedénél Magyarország már 77,5 pontot gyűjtött, amivel magabiztosan vezetett a tabellán.

Női 3000 méteren Ohn Kinga állt rajthoz, és 9:47.40-es új egyéni csúccsal a 7. lett. A férfi távolugrás is egy 7. hellyel ért véget a számunkra, Virovecz István 7.06 métert ért el Stara Zagorában. Áts Viktória 12.90 métert ugorva beállította idei legjobbját, amivel a 6. helyen zárt hármasugrásban.

Kerekes Dóra a harmadik sorozatban 56.63 méteres új egyéni csúcsot dobott Bulgáriában, amivel a 3. lett diszkoszvetésben. Jankovics Dániel a 2.01, 2.05, 2.09 méteres magasságokat is elsőre sikerrel letudta, majd sajnos a 2.13 métert már nem tudta átugrani, így az 5. pozíció lett az övé.

Szemerei Levente 5000 méteren két és fél körrel a befutó előtt még vezetett, de ekkor az izlandi Hlynur Andrésson az élre állt, és megnyerte a futamot. A fiatal szekszárdi futónak így sincs szégyenkezni valója, mert a 2. helyet sikerült megőriznie (14:20.15). Súlylökésben Tóth Balázs közel járt a 18 méterhez, de végül három centiméterrel elmaradt tőle, ennek ellenére a fiatal versenyző a nagyszerűnek mondható 3. pozíciót szerezte meg.

3000 méteres akadályfutásban a már biztos olimpiai induló Kácser Zita állt rajthoz, és ennek megfelelően az élmezőnyben is tudott zárni. 10:28.36-os idei legjobbja a 3. pozíciót jelentette a számára. Szintén csak ketten voltak jobbak Moravcsik Angélánál gerelyhajításban, aki ezúttal 52.48 métert dobott.

A nap utolsó futószámai a 4*100 méteres váltók voltak. A nők versenyét a Kéri Bettina, Csóti Jusztina, Takács Boglárka, Sorok Klaudia összetételű négyes rendkívül magabiztosan megnyerte. Ez volt a szombati nap ötödik magyar győzelme.

A férfiak 4*100 méteres váltójában sajnos nem ment végig a bot, Illovszky Dominik még a középmezőnyben átadta azt Máté Tamásnak, azonban a második váltás Szabó Dániellel nem sikerült, így Kádasi Zalán már nem mutathatta meg, mire lett volna képes.

A 15 dobogós helyet (5 első, 4 második, 6 harmadik) hozó első nap után Magyarország 138,5 ponttal vezeti a versenyt. A mieinket öt és fél ponttal lemaradva Dánia követi, a harmadik pozícióban pedig Szlovénia található, 119,5 pontot gyűjtve. A már nem feljutó helyen található Szlovákia 30,5 ponttal van mögöttünk.

Folytatás vasárnap – magyar idő szerint – 14:50-kor.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.