Megnyílt a MOWA, az atlétika virtuális világmúzeuma

A MOWA virtuális főbejárata

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség hat hónapnyi kitartó munka után a nagyközönségnek is bemutatta egyedülálló projektjét, a MOWA-t. A Museum of World Athletics, azaz a nemzetközi atlétika múzeuma egy különleges, az online térben létező kiállítás, ami átfogóan mutatja be a sportágat. Egyelőre 400 tárgy található benne, de a folyamatosan frissítik, támaszkodva a tagszövetségekre is, így Magyarországnak is lehetősége nyílik saját relikviáit bemutatni a közeljövőben.

A kreatív technológiák segítségével létrehozott 3 dimenziós múzeum új szintet képvisel a sportkiállítások között. Segítségével bárki, bárhonnan, bármikor részesévé válhat az atlétika lélegzetelállító világának. Az aprólékosan kidolgozott részleteknek köszönhetően a látogatók szinte teljesen úgy érezhetik magukat, mint egy valódi múzeumban.

A térbeli épület kapuján „belépve” az érdeklődök egy hatalmas aulában találják magukat, ahonnan a padlón elhelyezkedő nyilakra kattintva, szabadon kezdhetik meg virtuális sétájukat. A múzeum belseje jelenleg négy szobára tagozódik, melyekben más-más tematikájú kiállítások állnak az érdeklődők rendelkezésére. A négy teremből a nyitást követően kettő üzemel. Közülük az elsőben a sportág általános történetével és érdekességeivel ismerkedhetnek meg a kíváncsiskodók, valamint a különböző földrészek leghíresebb atlétáit és az őket győzelmeikhez segítő eszközeiket tekinthetik meg, míg a másodikban az egyes világbajnokságok történetébe nyerhetnek bepillantást.

Minden egyes tablón van egy rövid névjegy, egy hosszabb leírás a különböző érdekességekkel az adott sportolóról, egy 3 dimenziós, nagyítható, 360 fokban „körbejárható” tárgy és egy rövid animáció. Az atléták által felajánlott ereklyék egy egyedülálló technikának köszönhetően teljesen valósághűek. A futócipőkön aprólékosan látszik minden egyes részlet, még a talpán lévő szögek kopottsága is jól kivehető. A legendás sportolók által felajánlott tárgyak nemcsak a viselőjükről árulnak el sok mindent, a sportág fejlődését is jól illusztrálják. A kezdetektől a napjainkig végighaladva az érdeklődők láthatják miként változott az atléták ruházata, vagy hogy hogyan alakultak át az egyes versenyszámokhoz használt eszközök.

Bár a közel a 400 tartalmat felsorakoztató múzeum már most is többórányi szórakozást kínál, a készítők jelenleg is dolgoznak a bővítésén. A tokiói ötkarikás játékok kezdete előtt megnyílik az olimpiák történetét feldolgozó terem, míg a negyedik szobában a stadionok és az atléták stadionokon túli világát mutatják majd be. Nemcsak a tematika bővül, a közeljövőben egyre több ereklye is bekerül majd a tárlatba. A Magyar Atlétikai Szövetség segítségével, hamarosan hazánk hőseiről is megjelennek majd fényképek, és láthatóak lesznek az ő féltve őrzött kincseik is.

Az online múzeumba való belépéshez nincs szükség másra, mint egy e-mail címmel való rövid regisztrációra a www.worldathletics.org/mowa oldalon. Az adatok megadása után kezdődhet a nagy kaland! Mindegy, hogy egyedül barangolva, vagy a tárlatvezetés opciót választva, irányított tematika szerint indulnak a múzeum felfedezésére, egy ideig garantáltan nem akarnak majd más program után nézni.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.