Megváltozik a pályaelhagyás szabálya a 2021-22-es szezontól

Shaunae Miller-Uibo

Fontos változások jönnek a pályaelhagyásra vonatkozó szabályokban 2021. november 1-jétől

A 2021. november 1-től érvénybe lépő szabályváltozások közül az egyik a pályaelhagyás szabályát (TR 17.3) érinti. A szabályváltozások elérhetők a World Athletics honlapjáról angolul (https://worldathletics.org/about-iaaf/documents/technical-information) és hamarosan a MASZ honlapjáról is magyarul.

Két további kitétel került a 17.4 Technikai Szabályba, amely esetekben nem kell kizárni a versenyzőt vagy váltófutás esetén a csapatot.

Kimért pályán rendezett futószámokban a pálya belső határát jelző vonal vagy szegély (vagy az azt helyettesítő vonal) kanyarban történő egyszeri érintése nem von kizárást maga után, annak teljes átlépése viszont igen.

A részben vagy teljesen kiméretlen pályán zajló futószámokban a pálya belső határát jelző szegélyre vagy az azt helyettesítő vonalra történő egyszeri rálépés vagy annak egyszeri teljes átlépése a kanyarban nem von kizárást maga után.

A fentiek másodszori (akár ugyanabban a futamban vagy ugyanazon futószám valamely következő fordulójában történő) előfordulását követően a versenyzőt vagy váltófutás esetén a csapatot ki kell zárni. Váltófutás esetén nem számít, hogy a másodszori pályaelhagyást ugyanaz vagy egy másik versenyző követte-e el.

Mindkét fenti esetben is érvényes az a kitétel, hogy a versenyző nem tehet szert jelentős előnyre, illetve nem akadályozhatja a többi versenyzőt az előrehaladásban.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.