Minden, amit a magyar sportolók oltásáról tudni kell

Koronavírus elleni oltás, Moderna

Összesen 868-an szerepelnek azoknak a listán, akik a koronavírus elleni védőoltást az általános oltási sorrenden kívül megkapják. Ennek indokáról, illetve a felmerülő egyéb kérdésekről a Magyar Olimpiai Bizottság tájékoztatójából pontos választ kaphatunk.

A Magyar Kormány és az Operatív Törzs döntése alapján azoknak a sportolóknak és az őket közvetlen jelenléttel segítő szakembereknek, akik a 2021-es tokiói nyári vagy a 2022-es pekingi téli olimpiai részvételre esélyesek, és a felkészüléssel, valamint a kvalifikációval összefüggésben utazniuk kell, egyaránt lehetőségük van az EMMI irányítása alatt a Moderna vakcinával beoltaniuk magukat. (A Moderna gyógyszergyár oltása a Pfizer-BioNTech oltásával megegyező típusú modern, hatékony mRNS alapú oltás.)

Ezt két dologgal indokolták: egyrészt a külföldi olimpiai kvalifikációs eseményeken való komplikációmentes, kiszámítható részvétel csak így válik lehetségessé, másérszt az esetleges megbetegedés miatti kényszerű kihagyás okozta formahanyatlást lehetetlen a hátralévő néhány hónap alatt behozni és az olimpia idejére csúcsformába kerülni. Ezzel pedig évtizedek munkája válhat semmivé.

A sportolók beoltása az OSEI felügyeletével 2021. január 29-én el is kezdődött. A sportági szövetségekkel együttműködve készült egy sorrend, amelynek alapja az olimpiai kvalifikációs események és a külföldi edzőtáborok időpontjaiból összeállított naptár. Jelenleg az egyeztetés folyamatosan zajlik, ami alapján elmondható, hogy a 868 főből kb. 15 százalék különböző okokból jelenleg nem oltható (18 év alattiak, 65 év felettiek, az elmúlt három hónapban fertőzött személyek), valamint további 15 százalék nem kívánja beoltatni magát. A többiek várják az oltást.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság jelenlegi álláspontja szerint nem lesz kötelező az oltás a tokiói olimpián, de a MOB azt javasolja, hogy amint lehetőség nyílik rá, az érintettek mielőbb döntsenek, hogy beadatják-e maguknak. Azok is megkaphatják, akik már átestek a betegségen és azóta eltelt három hónap. Edzeni az oltást követő 24 órában nem javasolt a vakcina gyártója szerint.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.