Négy magyar győzelem és remek eredmények Somorján

Kozák Luca

Számos atlétánk révén két Continental Tour versenyen is érdekeltek voltunk szerda délután-este. Somorján a Silver sorozat, Göteborgban pedig a Bronze sorozat egyik állomását rendezték meg.

Rögtön egy nagyszerű sikerrel kezdődött a szerdai viadal a Duna másik partján: A 110 méteres gátfutás U20-as versenyszámában Nagy Richárd 13.85-ös egyéni csúccsal győzni tudott. A 19 éves tehetség két tizedet tudott faragni eddigi PB-jéből.

Polyák Zoltán szintén élete legjobbját érte el (14.15 mp), és a harmadik lett. Almási Olivér végül nem állt rajthoz, ahogyan Együd Máté sem indult el 800 méteren.

Annál nagyobb létszámban képviseltettük magunkat kalapácsvetésben, ahol a hölgyek között Gyurátz Réka 69.41 métert dobva az 5. helyen zárt az erős mezőnyben. A venezuelai Rosa Andreina Rodriguez (73.34 méter) legyőzte az ezúttal 72.95 méterrel záró Anita Wlodarczykot.

A férfiak mezőnyében Halász Bence a 3., Rába Dániel az 5. lett. A 23 esztendős világ- és Európa-bajnoki bronzérmesünk az utolsó előtti sorozatban 75.78 métert, az utolsóban pedig ennél alig kilenc centiméterrel rövidebbet dobott.

„Nem gondolom összességében rossz eredménynek ezt a mostanit, bár a legutóbbi edzéseim alapján a 77 méteres dobás is reális lett volna. Elkeseredve nem vagyok, nagyon jól éreztem magam, ezúttal nem volt nyoma a korábbi sérülésemnek a mozgásomban. Bízom benne, hogy kedden, Turkuban még jobban összeáll, és sikerül túllépnem a 77 méteren”

– értékelt a verseny után a fiatal magyar atléta, bizakodással előretekintve a jövő hét elején, Finnországban megrendezésre kerülő Paavo Nurmi Gamesre.

Halász csapattársa, a szintén a Szombathelyi Dobó SE-t erősítő Rába az utolsó körben érte el legnagyobb eredményét, 71.63 métert. Magyar sikert hozott a súlylökés: Kovács László 17.18 méterrel megnyerte a versenyt, Detrik Balázs pedig harmadik helyen zárt, 16.45 métert lökve.

Madarász Viktória a világ idei legjobb eredményével megnyerte a 3000 méteres gyaloglást. Az UTE atlétája 12:37.41-es idővel tudott diadalmaskodni, ezzel ő lett 2021-ben az első a világon, aki 13 perc alatt teljesítette ezt a távot. Torma Anett nem indult.

A nap harmadik magyar sikere a 25. születésnapját kedden ünneplő Kozák Luca nevéhez fűződik. A 100 méteres gátfutásban már biztos olimpiai résztvevőnek tekinthető sportolónk 12.87-et futott, amivel megnyerte a versenyszámot.

„Általában versenyeken töltöm a születésnapom, de egy győzelem mindig szép ajándék. A Gateshead-i futást a Gyémánt-ligában jobbnak éreztem, de ott nagyon rossz időjárás, szembeszél volt és az eső is esett. Örültem, hogy ezúttal jó idő volt, és napsütéses, melegebb körülmények között futhattam. Maga a futás most egy kicsit döcögős volt, nem éreztem extrának, de volt 3-4 jó gátam, ehhez képest a 12.87 egy nagyon jó eredménynek számít”

– mondta a 100 méteres gátfutás győztese, akit szombaton Tatabányán, a Magyar Nagydíjsorozat első állomásán láthatunk legközelebb pályára lépni.

Szintén kiváló eredményt tudhat magáénak a somorjai viadalról Bartha-Kéri Bianka, aki 800 méteren közel egy másodpercet faragott egyéni csúcsából. Az SVSE atlétájának legjobbja immáron 2:01.44, ami ráadásul bronzérmet ért a számára. Szintén élete legjobbját futotta Mátó Sára, aki 400 méteres gátfutásban 56.71 másodperc alatt a negyedikként ért célba. A fiatal versenyző megdöntötte az U23-as magyar csúcsot. Koroknai Máténak a PB jel ezúttal nem került a neve mellé, de 50.18-as futásával ő is felállhatott a dobogó legalsó fokára.

A magyar csúcstartó gerelyhajítónk, Rivasz-Tóth Norbert idei legjobbját érte el: utolsó három sorozatában egyaránt 76 méter felett teljesített. Legnagyobb dobása 76.12 méter volt, amivel az 5. lett egy olyan mezőnyben, aminek az első két helyén két világbajnok, Anderson Peters és Vitezslav Vesely végzett.

"Nagyszerű dolog látni magunk körül, hogy egyre több versenylehetőség nyílik meg és egyre több versenyt rendeznek meg világviszonylatban is. Eközben a mai alkalommal idei legjobb eredményemmel erősítettem a további versenyekre való felkészülésem"

- értékelt a Szolnoki MÁV SE atlétája.

Távolugrásban Farkas Petra 6.34 métert, Lesti Diana 6.07 métert ugrott, amivel a 4., illetve a 7. pozícióban zártak.

Göteborgba két magyar atléta kapott meghívást, többszörös magyar bajnok magasugrónk, Szabó Barbara a 4. helyen zárt. Az UTE versenyzője az 1.78 méteres magasságot harmadszorra még átugrotta, majd 1.82 méteren már sajnos nem járt sikerrel.

Az olimpiai bajnok Pars Krisztián szintén a 4. lett kalapácsvetésben. Londoni aranyérmesünk a negyedik sorozatban 70.11 méterre dobta a szert, amivel két versenyzőt is maga mögé tudott utasítani.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.