Nemzetközi fókuszban a békéscsabai gyalogló bajnokság

Békéscsabai gyalogló bajnokság

2021. április 18-án vasárnap rendezik Békéscsabán a felnőttek 20 kilométeres gyalogló bajnokságát, amely egyúttal a World Athletics olimpiai kvalifikációra jogosító versenye, így számos külföldi atléta figyelmét is felkeltette.

A magyar mezőny résztvevői a bajnoki címek eldöntése mellett az olimpiai kvalifikációs ranglistán elfoglalt helyük biztosítása, illetve az onnan történő feljebb lépés végett állnak rajthoz, hiszen az országos bajnokságon elért eredmények pontszámaihoz további helyezési pontokat szerezhetnek attól függően, hogy hányadik helyen érnek célba. Az 50 kilométeres ranglistán a BHSE gyaloglója Venyercsán Bence jelenleg a kijutást érő 39. helyen áll, a ferencvárosi Tokodi Dávid a 62., amíg a szintén Honvédos Srp Miklós a 66. helyről várja a folytatást. Megfelelő mennyiségű eredmény híján, Helebrandt Máté, az NYSC gyaloglója egyelőre hiányzik a kvalifikációs ranglistáról, ám egy jó 20 kilométeres eredménnyel rögtön a kijutást érő helyek valamelyikére kerülhet. A bajnokság dobogós helyezéseiért - a már említett urakon kívül - Bagdány Tomasz és Tóth Norbert is harcban lehet, utóbbi jó eséllyel pályázhat az U23 EB kvalifikációs szintjének teljesítésére.

A férfiak mezőnyébe 4 külföldi nevezés érkezett. Lengyelországból az 50 kilométeren korábban világ- és Európa-bajnoki hatodik Rafał Augustyn, a 20 kilométeren még újoncnak számító, de 10.000 méteren U18 EB-győztes Lukasz Niedziałek, valamint a korábban 20 km-en Európa-bajnoki 7. helyezett Jakub Jelonek jelezte indulási szándékát. A világ nyugati feléről, Mexikóból érkezik José Luis Doctor, aki 1:21:55 órás egyéni csúccsal rendelkezik ezen a távon.

A nők 20 kilométeres versenye is tartogat izgalmakat. Madarász Viktória hiányában a bajnoki szám egyértelmű esélyese a helyiek kiválósága, Kovács Barbara, aki Dudincén 1:33:13 órás eredménnyel indította a szezont. A kvalifikációs ranglistán elfoglalt helyről (70.) való feljebb lépéséhez egy hasonló eredményre van szüksége, és ebben a hazai környezet akár a segítségére is lehet. A jó alapozást véghezvivő Récsei Rita, aki a BHSE gyaloglója betegség miatt kénytelen volt kihagyni a dudincei nemzetközi versenyt, így először itt mutathatja meg felkészültségét szabadtéren. A szintén honvédos Bánhidi Eszter és Csörgő Dóra, a Hunyadi DSE versenyzője az U23 EB-szint teljesítéséért küzdhetnek ezen távon.

A külföldi nevezések közül a lengyel Katarzyna Zdzieblo és az új-zélandi Alana Barber emelkednek ki, előbbi már teljesítette az olimpiai kvalifikációs szintet tavaly szeptemberben, amikor 1:30:41 óra alatt teljesítette a távot. A világ túlsó feléről érkező Barber egyéni csúcsa is egészen kiváló: 1:31:32 óra, amit 2018-as gyalogló csapat vb-n ért el. Jelezte indulási szándékát Olga Niedziałek, aki 2019-ben az U23 EB-n nyert ezüstérmet. További versenyzők érkeznek még Lengyelországból és Romániából, valamint a korosztályos nyílt futamokra Szlovákiából.

Az esemény egyúttal teret ad az U20, U18 és U16-os versenyzőknek, hogy a felnőttekkel egy időben, egy pályán versenyezve döntsék el a korosztálynak megfelelő távon megrendezett hosszútávú gyalogló bajnoki címek sorsát. Talán kevésbé lehet ismert az atlétika követői számára, hogy az U20-as korosztályban a férfiaknak 20, a nőknek 15 kilométer, az U18-as korosztályban 15 és 10 kilométer, amíg az U16 korosztályban 8 és 5 kilométer bajnokság távja.

Békéscsabán 42. alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Gyalogló- és Futógálát, amelynek kapcsán az esemény főszervezőjét, Tóth Sándor mesteredzőt, a Békéscsabai Klub ügyvezetőjét a bcsac.hu idézi:

A kezdetektől rendezőként és edzőként is részese vagyok a versenynek. 42 éve ugyanezen a kitűnő versenypályán küzdenek a sportolók. Számos alkalommal nyert itt a lengyelek többszörös olimpiai bajnoka, a kiváló Robert Korzeniowski, a finnek világbajnoka Sari Essayah, a korábbi csehszlovák kiválóságok: Jozef Priblinec olimpiai bajnok és Roman Mrazek világbajnoki ezüstérmes, valamint a békéscsabai gyaloglás sokszoros olimpikonjai Urbanikné Rosza Mária, Urbanik Sándor valamint Ilyés Ildikó olimpikon és Szabó Andrea IBV bronzérmesünk.”

Folytatva a hagyományt, immár 27. alkalommal kerül megrendezésre az egyéni 6 km-es futóverseny. A járványveszély szerinti kormányrendelet alapján ebben a számban csak igazolt futók állhatnak ebben az évben rajthoz, így erős mezőny várható, hiszen a rendezők fő partnereinek jóvoltából pénzdíjas a verseny.

Fontos információ, hogy ez a verseny a fő színtere a Podebradyban megrendezésre kerülő Gyalogló Csapat Európa-bajnokságra történő válogatásnak. Az EB-n a felnőtt férfiak 50 és 20, a felnőtt nők 35 és 20, amíg az U20-as fiatalok 10 kilométeren indulhatnak majd. 

A hatályos szabályoknak megfelelően a verseny zártkapus, csak a hivatalos személyek részvételével zajlik majd. A 20 kilométeres verseny vasárnap 9:30-kor rajtol a Csaba Center elől. 

Kovács Soma

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.