Nyolc olimpiai kvótát érő eredményt törölt a WA hamisítás miatt

AIU

A tokiói olimpiai játékok előtt a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (World Athletics - WA) csalások elleni hivatala (Athletics Integrity Unit - AIU) 17 bejelentést kapott gyanús kvalifikációs eredmények kivizsgálására. A bejelentések 16 országból érkeztek, 31 sportolót és öt váltócsapatot érintenek.

Az AIU vizsgálata eredményeként nyolc olimpiai kvalifikációs eredményt törölt el a World Athetics, így az érintett versenyzők nem vehetnek részt az olimpián. További eseteket is vizsgálnak még, hogy kiderüljön, meghamisították-e az eredményeket.

Az AIU közleményében rávilágít, hogy a hivatal tehát nem csak doppingellenes tevékenységet folytat, hanem az atlétika tisztásága felett őrködik minden érzékeny területen, mint például a versenyeredmények meghamisítása, csalás az életkorral, illegális fogadások, vesztegetés és korrupció, zaklatás és visszaélés, illegális honosítás.

David Howman, az AIU elnöke elmondta: „Az AIU munkája messze túlmutat az antidoppingon. A tokiói olimpiai játékok előkészítéseként csapatunk a versenyeredmények meghamisításának lehetséges eseteit vizsgálta. Ennek a munkának ez eredménye, hogy az WA nem ismert el több vitatható kvalifikációs eredményt. Az AIU továbbra is vizsgálja ezeket az ügyeket annak megállapítására, hogy szándékos csalásokról van-e szó.”

Az AIU több bejelentést kapott a versenyeredmények gyanús manipulációjáról a tokiói olimpiai kvalifikáció megszerzése érdekében, és szoros együttműködést folytatott a WA-val az esetleges jogsértések kivizsgálása érdekében. A bejelentések egyebek mellett megbízhatatlan célfotókra, megrövidített távokra, iramfutók illegális használatára, nem engedélyezett versenyeszközök használatára, pontatlan időmérésekre vonatkoztak.

„Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki jelentkezett és gyanús esetekről számolt be. Ez a munka fontos volt a kvalifikációs folyamat hitelessége szempontjából, hogy tisztességes versenyben alakuljanak ki az olimpiai részvételi lehetőségek.” - tette hozzá Howman.

Bárki név nélkül jelentheti az atlétikával kapcsolatos visszaélések gyanúját, beleértve a versenyeredmények hamisítására tett kísérleteket is egy online űrlap kitöltésével, amely elérhető az AIU weboldalán:

athleticsintegrity.org/make-a-report

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.