Országos és egyéni csúcsok, nemzetközi szintek a Budapest Bajnokság első napján

Varga Gréta Barbara

Varga Gréta Barbara 19 éves rekordot adott át a múltnak 1500 méteren, Kozák Luca megdöntötte saját legjobb idejét 60 méteren és mindezt több ezren látták a Magyar Atlétikai Szövetség élő online közvetítésének segítségével.

A 17 éves Varga Gréta Barbara a téli Mezei Futó Liga első két állomásának megnyerése után ismét nagyszerű teljesítményt nyújtott. Az előző Év ifjúsági atlétája ezúttal 1500 méteren állt rajthoz, és ugyan sokáig riválisával, Tóth Lili Annával együtt futott, végül magabiztos győzelmet aratott.

Az SVSE fiatal tehetsége ráadásul új U20-as fedettpályás országos csúccsal tudott diadalmaskodni. 4:16.32 perces időeredménye több mint két másodperccel jobb, mint Mezei Zita 19 évvel ezelőtt elért rekordja.

„Nagyon jól sikerült a verseny, Tóth Lilivel megbeszéltük, hogy felváltva vezetjük a versenyt, hogy minél jobb időt tudjunk futni. Az országos csúcs nem volt prioritás, de örülök, hogy mégis sikerült” – mondta a verseny után az új csúcstartó. Varga Gréta rekorddöntését a helyszínen nem láthatta senki a zárt kapuk miatt, ugyanakkor a MASZ Youtube-csatornáján mindenki figyelemmel követhette.

Az egésznapos közvetítést összesen 6000-en látták, átlagosan 3-400-an nézték egyszerre, ahogyan a rendkívül motivált versenyzők jobbnál-jobb eredményeket érnek el. Például a 60 méteres síkfutásban mindkét nemnél egyéni csúcsok kellettek ahhoz, hogy valaki dobogóra állhasson.

A nőknél az Év női atlétájának, a 100 méteres gátfutásban tavaly országos csúcsot elérő Kozák Lucának ezúttal síkfutásban jött össze az első hely. A végül 7.40-nel nyerő debreceni sprinter óriási csatában, alig 2 századmásodperccel előzte meg Csóti Jusztinát, ahogyan Kéri Bettina is élete eddigi legjobbját futotta (7.51). A férfiaknál Haufe Rajmund kizárása után a Szolnoki MÁV-SE színeiben futó Boros Bence győzött 6.73-mal, mögötte Illovszky Dominik és Nagy Richárd ért célba.

A női 60 méteres gátfutást Kozák „távollétében” csapattársa, Kerekes Gréta magabiztosan nyerte két többpróbázó, Krizsán Xénia és Nemes Rita előtt. A hétpróbában U23-as Európa-bajnok Krizsán a döntő után elégedetten értékelt: „Jól keltem fel reggel, jól ment a melegítés is, laza is voltam. Az első futást nem éreztem tökéletesnek, tudtam, hogy még vannak benne századmásodpercek, úgyhogy a második futásra próbáltam keményebben összeszedni magam, picit agresszívabban futni. Végül ez sem lett tökéletes, de az időeredménnyel elégedett vagyok” – mondta a vasárnap távolugrásban is rajthoz álló atléta.

Férfi 60 méter gáton csupán heten indultak, mégis a viadal legnagyobb sztárját közöttük kellett keresni. A világbajnoki bronzérmes Dr. Baji Balázs nem adott esélyt riválisainak, és végül a jónak mondható 7.75 másodperccel lett az első helyezett. Az aranyérem mellett legalább annyira fontos, hogy ezzel a futásával teljesítette a március 5. és 7. között Torunban megrendezésre kerülő Fedettpályás Európa-bajnokság szintidejét.

Ez Baji mellett több másik atlétának is sikerült: Boros Bence és Varga Gréta Barbara sikere is toruni indulási lehetőséget jelent és a korábban a szintet már megfutó Kerekes Gréta is megerősítette helyét a kontinensviadalon. Az Év junior atlétája, Molnár Janka e tekintetben sajnos nem járt sikerrel, 54.28-as, győztes ideje fél másodperccel lassabb, mint a kvalifikációhoz szükséges 53.75. Szintén nüanszokon múlt a férfi 400 métert megnyerő Máté Tamásnak is a szintidő teljesítése. Az FTC atlétájának egy új egyéni csúcs (47.78) is kevés volt a 47.60-as célhoz.

Az igencsak hosszúra nyúlt rúdugróversenyek közül a nőknél Klekner Hanga Csenge (410 cm), a férfiaknál Böndör Márton nyakába akasztották az aranyérmet. A győzteseknek a legfényesebb medál mellett egy inspiráló könyv, Török Ferenc: Győzelmek és emlékek szögescipőben című színes életrajzi kötete is a jutalmak között volt.

A szombati nap összes eredménye IDE KATTINTVA érhető el.

A vasárnap programja pedig a következőképp alakul:
11:00 Magasugrás női abszolút (A és B pálya)
11:05 200 m női if. abszolút
11:20 Távolugrás férfi abszolút
12:20 200 m férfi if. abszolút
14:10 800 m női if. abszolút
14:15 Magasugrás férfi abszolút (A és B pálya)
14:20 Távolugrás női abszolút 1. csoport
14:40 800 m férfi if. abszolút
15:10 3000 m női if. abszolút
15:30 Súlylökés férfi abszolút (7,26kg)
15:40 3000 m férfi if. abszolút
16:00 Távolugrás női abszolút 2. csoport
16:10 200 m leány if. U16
16:30 200 m fiú if. U16
16:35 Súlylökés női abszolút (4kg)

Az időrend tájékoztató jellegű, mely a nevezések lezárásakor módosulhat.

A YouTube közvetítés vasárnap 11.00-kor folytatódik.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.