Pars Krisztián idei legjobbját érte el a Dobó Európa Kupán

Pars Krisztián

A 21. Dobó Európa Kupa első, szombati napján összesen hét magyar atlétáért szoríthattunk, és egyéni csúcsok, valamint idei legjobbak dőltek meg.

A hétvége első magyarja, akit versenyezni láthattunk, a súlylökő Tóth Balázs volt. A fiatal atléta vasárnap ünnepli 21. születésnapját, amire egy 17.80 méteres új egyéni csúccsal lepte meg magát, amivel a 19. pozícióban zárt. Az aranyérem a román Andrei Rares Toaderé lett.

Járvás Máté az U23-as mezőnyben állt rajthoz gerelyhajításban, és az idén először került 70 méter fölé, amivel az UTE tehetsége a 8. helyen végzett.

Tóth Balázs Férfi kalapácsvetésben két magyar is az indulók között volt, Pars Krisztián és Rába Dániel is az utolsó sorozatban dobták legjobbjukat. A verseny után vegyes érzésekkel értékelték szombati teljesítményüket. Az olimpiai bajnok Pars térdsérülése után csak március óta végezhet teljes értékű munkát, ezúttal 71.80 méteres idei legjobbjával a 13. helyen zárt.

„Nagyon látszik, hogy a technikám még nincs a helyén, a térdsérülésem miatt elment a mozgásom, ezt kell kijavítanom, és akkor a 76 méter körüli dobások is visszajöhetnek. Aminek örülök, hogy látom az okát, hogy miért nem tudom eldobni oda a kalapácsot, ahova kellene. Jelenleg még nagyon nehéz ezt gyakorolnom, mert van mellette egy terheléses munka is, amit el kell végeznem.

Először a megfelelő erőállapotot kell visszahoznunk, majd koncentrálhatunk a forgásomra és a technikámra. Úgy számolunk, hogy három hét múlva érhetem utol magam valamennyire. Bízom benne, hogy az olimpiáig sikerül stabilizálni a mozgásom, és akkor jönnek az eredmények is. A verseny előtti edzésen az utolsó fogásban a derékfájdalmam egy kicsit újra előjött. Ezt Igaz Bálint segített rendbe hozni a mai napra” – mondta a Dobó Európa Kupa korábbi hatszoros győztese, aki három, június elején megrendezésre kerülő versenyen (Göteborg, Tatabánya, Glasgow) szeretné biztosítani a helyét a tokiói csapatban.

Rába Dániel, az előző Év U23-as atlétája élete első felnőtt világeseményén vehetett részt:

„Még nem voltam Dobó Európa Kupán, ami egy hosszabb verseny volt, mint bármelyik korábbi hazai versenyem. Az otthoni versenyek gyorsabban pörögnek, ott mindenki próbálja gyorsan ledobni a saját kísérleteit. Új kör, új emberek, új versenybírók – ezekhez mind hozzá kell szoknia az embernek. A héten jobban ment a dobás, mint most, ez most technikailag nem jött össze. Elszántan mentem Splitbe, de ez most nem jött össze, viszont mégsem vagyok csalódott. Hiszem, hogy sokkal több van bennem” – mondta az egy héttel ezelőtt, Szombathelyen élete legjobbját elérő kalapácsvető.

Rába Dániel „Szoros verseny volt, amiben az utolsó dobásomra mondanám azt, hogy az volt az, amiben tényleg éreztem is, hogy hol van a kalapács. Bizakodó vagyok az előttünk álló szezonnal kapcsolatban, a jövő héten már Győrben lesz versenyem, ahol a csapatbajnokságon indulok majd” – mondta az utolsó kísérletére 72.42 métert dobó atléta, aki a 9. lett. A győzelem a török Esref Apaké lett, aki 75.99 méterrel szerezte meg az aranyérmet. Nagy meglepetésre a négyszeres világbajnok Pawel Fajdek nem állhatott fel a dobogóra.

Női súlylökésben ezúttal Veiland Violetta képviselte a magyar színeket. A két évvel ezelőtti Dobó EK-n még U23-as kategóriában ezüstérmet nyerő versenyző ezúttal a felnőttek között mérettette meg magát, és idei legjobb szabadtéri eredményét elérve (15.87 méter) a 14. helyen végzett.

Magyar csúcstartó gerelyhajítónk, Rivasz-Tóth Norbert sem dobott még nagyobbat 2021-ben, mint az első sorozatban elért 75.12 métere. A 25 éves atléta 12. helyezése után így értékelte a látottakat:

„A mozgásom még nem volt százszázalékos, benne volt egy folyamat a nekifutásomban, ami még a sérülésemből fakad. Csak egy nagyon picin múlik, hogy a mozgásom visszajöjjön és az majd méterekben is meg fog mutatkozni. A verseny után, a szállás felé tartó buszúton már azon gondolkodtam, hogy a következő lépéseket hogyan fogom megoldani. Továbbra is motiváltan tekintek a versenyekre és az edzésekre is. Szépen lassan elkezdődik a szezon, jön a csapatbajnokság, majd a Budapest Open, valamint a nemzetközi része is szépen körvonalazódik a naptáramnak”

– mondta rendkívül motiváltan a szolnoki sportoló.

Johannes Vetter kétszer is 90 méteren túl hajította a gerelyt, aminek köszönhetően esélyeshez méltóan magabiztos győzelmet aratott.

A szombati napon a magyar csapatból utolsóként Németh Zsanettet láthattuk a horvátországi üdülővárosban, aki 62.10 méteres eredménnyel a 8. lett az U23-as kalapácsvetők között. A dobogó legfelső fokára meglepetésre egy B-döntőben dobó lengyel, Ewa Rózanska állhatott fel.

Így néz ki a mieink vasárnapi programja:

10:00 Moravcsik Angéla - gerelyhajítás

12:20 Huszák János és Szikszai Róbert - diszkoszvetés

12:40 Beregszászi Renáta - U23-as súlylökés

13:10 Viszkeleti Villő - kalapácsvetés

15:25 Gyurátz Réka - kalapácsvetés

15:30 Kerekes Dóra - diszkoszvetés

16:10 Czeller Gábor - U23-as kalapácsvetés

16:15 Kovács László - U23-as súlylökés

18:00 Szilágyi Réka - gerelyhajítás

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.